Valokuvaaja vinkkaa: Naantalin 8 hienointa kuvauskohdetta

Teksti: LM Someco, Kati Pollari / Kuvaustiimi: LM Someco, Mika Vahtera ja Stina Samstén / Yleiskuvat: Visit Naantali

Naantali ympäristöineen on lounaissaariston kuvauksellisimpia helmiä, ja ainakin naantalilaisen mielestä kaupungin Pohjolan Portofino -lempinimi on täysin ansaittu. Kuljetaanpa tovi ammattivalokuvaaja Anna Liukkaan kanssa: hänen kuvissaan ihmisten kanssa keskustelevat seudun hienoimmat maisemat.

”Itse kuvaan Naantalissa aina kun mahdollista”, Anna kertoo. Hänen mukaansa seudulta löytyy vielä sopukoita, joissa ei ole ketään. ”Ne tosin pidän omana salaisuutenani”, Anna virnistää. Väljyys ja rauha antavat kuvaajalle ja kuvattaville mahdollisuuden asettua hetkeen ja tilaan, ja tunteille mahdollisuuden nousta kasvoille ja koko olemukseen. Muita kuvauspaikkavinkkejä Anna jakaa enemmän kuin mielellään.

Yksi Annan suosikkipaikoista on vanha kaupunki. ”Käytän sitä lähes aina taustana perhekuvissani”, hän mainitsee. ”Puutalojen seinien värit ovat huikean hienot. Syksyllä, talvella ja keväällä siellä on helppo kuvata rauhassa miltei mihin aikaan tahansa. Kesällä on hyvä olla liikkeellä ennen aamukymmentä ja virkeitä Muumimaailma-vieraita.” 

Naantalin vanhan kaupungin tunnelmaa.

Kuvauksellisen Naantalin 8 suosikkia

  1. Vanha kaupunki: puutalot, kujat, lehtevät puistot
  2. Kuparivuoren kalliot: auringonlaskut, meri
  3. Muumimaailma: vilpitöntä iloa, värikästä menoa
  4. Merimaskun Apaja: vanhan kalastajatilan lumoa
  5. Taattisten ja Tammiston tilat: luonnonkauneutta ja romanttisia rakennuksia
  6. Rymättylän Röölä: virkeässä kylässä vaalitaan kalastusperinnettä
  7. Rakkaudenpolku: hempeiden tarinoiden kävelytie
  8. Naantalin kirkko: juhlava ulkoa, kaunis sisältä

Lähikuva kujalta museorakennuksesta.

Anna Liukas tarkastelemassa puun alla kuvaa kamerasta.

Meren äärellä

Vesi on Annan mukaan hieno elementti, ja Naantalin seudulla merta riittää. ”Upeita kuvia saa esimerkiksi Merimaskun Apajassa”, Anna vinkkaa. Apaja on meren rannassa sijaitseva vanha kalastajatila, jossa on viehättävä omenatarha. Matkaa Apajaan on Naantalista kymmenisen kilometriä. ”Myös esimerkiksi Taattisten ja Tammiston tilat ja Cafe Laituri Velkualla ovat suloisen romanttisia juhla- ja kuvauspaikkoja. Tammistossa merimaiseman korvaajana saattaa olla soma lammaskatras.

 ”Mikäli haluaa mennä vähän pidemmälle kuvauspaikkaa etsimään, kannattaa pitää mielessä Rymättylä, ja siellä esimerkiksi Röölän kylä”, Anna muistuttaa. ”Ja kunnon meri- ja saaristoluontofiilistelyyn, vaikkapa lasten kanssa, suosittelen laivamatkaa Rymättylästä Seilin kautta Nauvoon. Laivalla saa pidetyksi jätski- ja munkkitilanteen tasapainossa.” 

Jos aikaa on käytettävissä vähän, mahtavia merimaisemia ja hienoja auringonlaskuja saa talletettua myös välittömästi kaupungin kupeessa, Kuparivuoren kallioilla. ”Tosin täällä kaikki puhuvat niistä jostain syystä Lappiksina tai Lappalaisina”, Anna mainitsee. Vanhalle hienolle näköalapaikalle voi astella romanttisesti Rakkaudenpolkua pitkin.

Muotokuvaukseen erikoistuneen Annan vinkki: ”Jos kuvattava jännittää, kävelkää! Se rentouttaa.” 

Kultaranta sumuisena aamuna.

Anna kalliolla.

Anna kuvaamassa kalliolla. Taustalla meri.

Valoa etsimässä

Koska on paras kellon- ja vuodenaika ottaa kuvia? ”Aina”, sanoo ammattivalokuvaaja Anna. Hänen mukaansa jokaisessa vuodenajassa ja säässä on oma viehätyksensä. Esimerkiksi syksy on hienoa aikaa, koska valo on pehmeää verrattuna vaikkapa keskikesän ja keskipäivän kovaan valoon: ”Silloin esimerkiksi Lappiksilla ei ole lainkaan varjoja.” Vastapainoksi kuvauksen kohde saattaa kyllä saada iloisia onnitteluja ohi ajavilta venekunnilta.

Sisäkuvauksia Anna tekee mielellään myös Naantalin kirkossa: ”Siellä on hieno valo!” Naantalin kirkkoon sijoittui myös kaunis vihkitilaisuus, jossa olivat läsnä vain hääpari, pappi, kanttori ja Anna. ”Saada olla siinä hetkessä läsnä… se oli kuvaajallekin ikimuistoinen elämys.”

Punainen Saaristohotellin hotellirakennus, jossa kolme parveketta valkoisilla kaiteilla.

Kuvausmatkalle Naantaliin?

ANNAN HILLOTUT SUPPILOVAHVEROT

Ikuistamisen arvoiset herkut?

Kultrannan puutarhan iso suihkulähde, violetteja kukkia ja Kultarannan kivilinna.

Kukkia kameran täydeltä