Kultarannan kivilinna | Tarinoita Naantalista

Kultarannan kivilinna ei suojannut rakennuttajaansa

Kultarannan kivilinna kohoaa vanhaa kaupunkia vastapäätä lahden toisella puolella kallion laella. Lars Sonckin suunnittelema huvila on aikansa rikkaimman miehen, Alfred Kordelinin perintö Suomen kansalle. Kordelin itse ei ehtinyt pitkään nauttia 1916 valmistuneesta talostaan. Jo seuraavana vuonna hän kuoli niin kutsutussa Mommilan kahakassa venäläisen matruusin luotiin. Omana syntymäpäivänään.

Kultaranta siirtyi isäntänsä menehdyttyä erinäisten vaiheiden jälkeen Suomen valtiolle 1923. Jo muutamaa vuotta aikaisemmin tasavallan presidentti oli saanut sen käyttöönsä kesäasunnoksi.

Suomen ykköspuutarha on kaikille avoin virtuaalisesti

Kordelinin toiveiden mukaisesti huvilan puutarha on jätetty avoimeksi yleisölle. Kultarannan puutarha suunniteltiin alun perin kolmiosaiseksi muoto-, hyöty- ja metsäpuutarhaksi. Arkkitehtoonista symmetriaa mukailevan puutarhan värit ja muodot ovat tarkoin harkitut ja siellä kasvaa kauniiden kukkien lisäksi yhä kasviksia presidenttiparin pöytään.

Kordelinin kuolema ja presidenttien muutto Kultarantaan olivat aikanaan suuria uutisia, joita sananmukaisesti rummutettiin Naantalin kulmilla. Mutta se on jo toinen tarina…

Kultarannan puutarha on remontin vuoksi suljettu 2023-2024 ja puutarha avautuu uudistettuna vuonna 2025. Tätä ennen yksittäiset matkailijat ja ryhmät voivat tutustua puutarhaan virtuaalisesti oppaan johdolla. Ainutlaatuisella virtuaalisella puutarhakierroksella pääsee kurkistamaan paikkoihin, joissa ei normaalikierroksella vierailla. Yksittäisille matkailijoille opastettuja kierroksia järjestetään kesä-elokuussa ja ryhmille myös sesongin ulkopuolella.