Naantalin muinaistulien yö | Tarinoita Naantalista

Saaristo ja luonto Naantalissa ja merenranta iltahämärässä, rannalla palaa muinaistuli.

Naantalin muinaistulien yö syttyvät saaristoon elokuun lopussa

Naantalin muinaistulien yö luo mystiikkaa loppukesään. Muinaistulista puhuttaessa ajatukset siirtyvät helposti vainovalkeisiin ja vastaaviin historiallisiin viestituliin, joilla merenkulkijoita ohjattiin maihin ja asukkaita varoitettiin uhkaavasta vaarasta. Merkkitulista on toki otettu elementtejä nykypäivän tapahtumaan, mutta nykyään tulilla on rauhanomaisempi merkitys.

Kokkoja poltetaan meillä elokuun viimeisenä lauantaina kesäkauden päätteeksi. Samalla ne syttyvät myös niiden muistoksi, jotka eivät koskaan palanneet mereltä. Muinaistulien yö on ottanut vaikutteita myös toisesta syyskesän juhlasta, Venetsialaisista eli huvilakauden päättäjäisjuhlasta, joka sekin liittyy vahvasti veteen ja tuleen. Tuolloin huvilat pannaan talviteloille ja puutarhajätteet poltetaan kokoissa.

Tulet palavat myös Itämeren puolesta

Muinaistulia poltetaan myös Itämeren maiden yhtenäisyyden kunniaksi. Perinne alkoi 1992 Suomessa ja Virossa ja nyttemmin se on levinnyt myös muihin Itämeren rannikkovaltioihin. Tapahtumasta onkin kasvamassa koko Itämeren alueen yhteinen perinne, jolla halutaan kiinnittää huomiota Itämeren suojeluun ja sen kulttuuriperinnön säilyttämiseen.

Naantalissa Muinaistulet ovat loppukesän huipennusta. Se on merkittävä tapahtuma etenkin vesilläliikkujille, jotka pääsevät ihailemaan tulinauhaa mereltä käsin.

Tutustu tapahtumaan Visit Naantalin tapahtumakalenterissa.