Terveyskylpyjä ja seuraelämää | Tarinoita Naantalista

Terveyskylpyjä ja seuraelämää

Terveyskylpyjä ja seuraelämää koettiin Naantalissa jo yli 200 vuotta sitten. Professori Petter Elfving keksi nimittäin 1700-luvulla Viluluodon lähteen parantavat ominaisuudet. Naantalilainen terveysvesi paransi mitä moninaisimmat vaivat kuten päänsäryn, halvauksen, rintasäryn horkan ja kihdin. Se tepsi keksijänsä mukaan myös luulosairauteen. Vesibisnes ei ottanut kantaakseen, mutta lähteen maine säilyi ja sen yhteyteen rakennettiin kylpylä.

Lähteen terveyshyödyistä nauttimaan tullut herrasväki majoitettiin lähteen viereiselle hotelli Kaivohuoneelle. Siellä nämä kaivomestarin kellonsoiton tahdissa nauttivat terveysvettä ja lasillisten välillä paseerasivat luonnonhelmassa ja keskustelivat kepeästi. Tavallinen päiväannos rikkipitoista terveysvettä oli kahdeksan lasillista.

Terveysvedellä uuteen nousuun

1860-luvulla kylpylä siirrettiin kaupungin rantaan lähelle kirkkoa ja sen yhteyteen rakennettiin uusi Kaivohuone, tosin ilman kaivoa. Uusi kylpylä nosti Naantalin kukoistukseen, kun terveyskylvyt ja etenkin niiden siivellä syntyneet seurapiiritapahtumat toivat kaupunkiin taas tuhansia vierailijoita ulkomaita myöten.

Kylpylän vetovoima hiipui aikanaan, mutta kaupunkiin saatiin silti vaikutusvaltaista väkeä aivan tuoreen tasavallan huipulta. Mutta se on jo toinen tarina…

Lue lisää Naantalin historiasta ja tutustu nykyisen Naantalin Kylpylän palveluihin.