Kireitä ketjuja!

Naantalin seutu satulasta käsin

Teksti: LM Someco, Kati Pollari / Kuvaustiimi: LM Someco, Mika Vahtera ja Stina Samstén

Irina Koski on intohimoinen vapaa-ajanpyöräilijä ja pyöräilyn puolestapuhuja, joka on ilahtuneena pannut merkille kotikulmiensa alati kohenevat kevyen liikenteen väylät. Useimmiten motivaatioksi riittävät raitis ilma ja upeat maisemat, mutta ikimuistoisimman retken kruunasi hyvä seura ja pulla.

”Työssäni tarvitsen autoa, mutta vapaa-ajan matkat ja kauppareissut teen mahdollisuuksien mukaan polkupyörällä”, naantalilainen siivousalan yrittäjä Irina Koski kertoo. ”Pyöräily merkitsee minulle omaa aikaa, ulkoilua ja liikuntaa. Ja hyvä olo tulee myös tiedosta, että polkupyörällä ajaminen on ilmastoystävällinen tapa kulkea paikasta toiseen”, Irina summaa harrastuksensa etuja.

Suosikkilenkkejä liikunnan iloon

Irina kertoo valitsevansa mieluummin pyörätien kuin pientareen aina kun mahdollista. Yksi hänen suosikkilenkeistään on noin 60 kilometrin pituinen ja ylittää kaksikin kuntarajaa: ”Ajan usein Naantalista Raision läpi Turkuun, siellä Ruissalon Honkapirtille, ja sitten takaisin kotiin. Koko matkan voi ajaa turvallisesti pyöräteitä pitkin.”  

Toinen Irinan vakiolenkki suuntautuu Maskuun, jälleen hyvien pyöräteiden ohjaamana. ”Yhtä tietä sinne ja toisia takaisin, joten reissun voi tehdä rengasmatkana”, Irina vinkkaa. Matkaa kertyy kolmisenkymmentä kilometriä.

Violetin värisiä kesäkukkia luonnossa.

Hymyileväinen Irina Koski vihreä kypärä päässään.

Lyhyitä pyrähdyksiä vaikka vuokrapyörällä

Naantalin vanhan kaupungin lähellä oleva Luonnonmaan saari on mukava lähipyöräilykohde, jonne on helppo polkaista vaikka eväsretkelle. Täällä on kaksi leppoisaa reittiehdotusta.  Hieman enemmän haastetta kaipaavalle pyöräilijälle voi suositella Askaisten lenkkiä, johon on hyvä varata kolmesta kuuteen tuntiin aikaa.

Oma pyörä jäi kotiin? Visit Naantalin kautta voi vuokrata pyörän tunniksi tai vaikka viikoksi. Vuokrattavana on myös lasten pyöriä. Vilkkaimpina matkailuaikoina ajokit kannattaa ehdottomasti varata etukäteen netistä.

Pyöräillen tavoitat maisemia, joihin autolla ei pääse.

Irina kaataa termarista kahvia kuppiin.
Kuvituskuva.
Iloinen Irina Koski pyöräilemässä.
Saariston pienen ja ison rengastien kartta.

Pyörällä voi myös matkailla

Irina Kosken keräämillä treenikilometreillä on käyttöä: hänet on valittu Team Rynkeby -hyväntekeväisyyspyöräilyjoukkueeseen, jonka vuotuinen kohokohta on 1300 kilometrin matka Pariisiin. Samalla pyöräilijät keräävät rahaa vakavasti sairaille lapsille.

Pienempiäkin reissuja voi tehdä, Irina muistuttaa: ”Saariston rengastie on upea elämys, jota suosittelen lämpimästi. Vaikka noin 230 kilometrin reitin pystyy ajamaan muutamassakin päivässä, sen varrella on niin paljon kauniita maisemia, hyviä ruokapaikkoja ja ihania majoitusyrityksiä, että varaisin retkeen kokonaisen viikon!” 

Pieni rengastie on tiivistetty saaristoelämys, jonka hyväkuntoinen saattaa polkea päivässäkin. Mutta miksi hosua, kun voi nauttia maisemista sekä Naantalin nähtävyyksistä ja herkuttelukeitaista joko retken aluksi tai loppuhuipentumaksi?

Eikä matkan tarvitse aina olla pitkä. Irinan unohtumattomin pyöräilyelämys oli muutaman kilometrin matka juuri apupyöristä luopuneen pojan kanssa: ”Ajoimme kotoa Naantalin Aurinkoiseen ja juhlistimme retkeämme ostamalla mehut ja pullat.”

Visit Naantalin matkailuneuvonnasta saat kartat ja reittiselostukset rengasteille.

Naantalin kirkon torni puiden lehvien läpi.

Seitsemän kirkon kierrosta on sanottu Suomen vanhimmaksi matkailureitiksi. Tällä reitillä poljetaan osin pientareilla. Aloittaisitko tutustumalla Naantalin kirkkoon?

Sivuilta voi löytyä hyviä reittivinkkejä.

Forsport palvelee pyörä-, varuste- ja huoltotarpeissa.