Esteetön kohde, Näe ja koe, Nähtävyys, Yleisinfo

Naantalin luostarikirkko

Naantalin luostarikirkon torni puunlehtien katveessa.

Keskiaikainen luostarikirkko

Naantalin luostarikirkko päätettiin rakentaa vuonna 1443 ja paikaksi valikoitui Ailostenniemi, sillä Pyhän Birgitan näyn mukaisesti luostarikirkon takana tuli välkkyä hiljainen vesi.

Suomen toiseksi suurin keskiaikainen kirkko

Naantalin rannan maisemaa hallitsee kaunis valkoinen kivikirkko. Se on rakennettu vuosina 1460–80 -luvuilla katolisen birgittalaisluostarin kirkoksi. Paikaksi valikoitui tuohon aikaan Raision pitäjän alueella sijainnut Ailostenniemi, koska se täytti birgittalaiskirkon paikalle asetetut vaatimukset. Pyhän Birgitan näyn mukaisesti luostarikirkon takana tuli välkkyä hiljainen vesi.

Ruotsi-Suomen kuningas Kristoffer hyväksyi birgittalaisluostarin perustamisen ja sen rakennuslupa allekirjoitettiin elokuun 23. päivänä 1443. Tätä päivämäärää pidetään myös Naantalin, Armonlaakson, perustamispäivänä, sillä luostarin yhteyteen tuli perustaa kaupunki luostarin asukkaiden ja pyhiinvaeltajien palvelemiseksi. Naantalin kirkon valmistumisvuotena pidetään vuotta 1462, jolloin Piispa Konrad Bitz vihki luostarirakennukset käyttöön. Upea barokkitorni, joka on erottamaton osa Naantalin silhuettia, valmistui vuonna 1797. Kirkon erityispiirteisiin kuuluvat vihkiristien yhteyteen maalatut Kristuksen kasvokuvat.

Esteettömyys Naantalin kirkossa

Naantalin kirkkoon ja alttarille on esteetön pääsy. Kirkossa on käytössä induktiosilmukka huonokuuloisille. Esteetön WC sijaitsee hautausmaan huoltorakennuksen yhteydessä.

Naantalin luostarikirkko on avoinna yleisölle

Naantalin luostarikirkko on avoinna kesällä päivittäin klo 11-18 elokuun loppuun asti. Tarkista ajankohtaiset tiedot Naantalin kirkon aukioloajoista Naantalin seurakunnan verkkosivuilta.

Naantalin kirkossa järjestetään opastettuja kierroksia ja konsertteja

Luostarin toiminta päättyi reformaation myötä vuonna 1544, minkä jälkeen hengellinen toiminta siirtyi evankelis-luterilaisen kirkon piiriin. Nykyään Naantalin kirkko on ainoa luostarista jäljellä oleva rakennus ja se on Turun tuomiokirkon jälkeen Suomen toiseksi suurin keskiaikainen kivikirkko. Naantalin luostarikirkko on matkailijoiden suosima nähtävyys, mutta toimii myös Naantalin seurakunnan keskuksensa sekä kesäisin tiekirkkona.

Birgittalaisluostarissa liturgiset laulut ja sävelet rytmittivät päivän- ja vuodenkiertoa. Tästä syystä kirkon akustiikka onkin erinomainen ja nykyään siellä järjestetään useita konsertteja vuosittain. Naantalin keskiaikainen luostarikirkko on myös Naantalin Musiikkijuhlien pääkonserttipaikka.

Visit Naantali järjestää Naantalin kirkossa suosittuja opastettuja kierroksia kesäaikaan. Tutustu Keskiaikaisen luostarikirkon salat -kierroksella luostariajan kiehtovaan historiaan. Ryhmien on mahdollista varata kirkkoon yksityisopastus Visit Naantalista.

Naantalin museossa on mahdollisuus tutustua luostarielämän pienoismalli. Naantalin kirkon sisääntuloaulan jälkeen vasemmalla puolella on myös pienoismalli luostariajan rakennuksista Ailostenniemellä.

Mies soittamassa iltavesperiä Naantalin kirkon tornista ja kaunis näkymä alas Naantalin Vanhankaupungin rantaan ja Kuparivuoren kallioille.

Luostarikirkon tornista soi iltavesper Naantalin kesäillassa

Naantalin perinteisiin kuuluu kaunis iltavesperin soitto kirkontornista kesä-elokuussa. Vesper soitetaan iltakahdeksalta ja sitä ollaan hiljennytty kuuntelemaan jo vuosikymmenten ajan. Perinteisesti vesperinsoittoa edeltää Trumputtajan rummutus ja iltahuuto, jossa asukkaita pyydetään lopettamaan päivän askareet ja rauhoittumaan illanviettoon. Iltavesper muistuttaa luostariajan rukoushetkestä ja se soitetaan kolmeen ilmansuutaan; presidentille, Vanhaankaupunkiin sekä merelle.

Opastettuja ryhmäohjelmia Naantalissa

Naantalin Vanhassakaupungissa on paljon nähtävää taiteen ystäville. Tilaa pienryhmällesi mieleenpainuva galleriakierros ja tutustu Taidehuoneeseen, naantalilaisten taiteilijoiden työtiloihin tai Axel Haartmanin taiteilijakotiin.