Taianomainen Naantalin aurinko | Tarinoita Naantalista

Naantalin aurinko muutti yön päiväksi

Naantalin aurinko on tunnettu kautta maan. Eikä syyttä, onhan Naantali Suomen aurinkoisin paikkakunta. Naantalin auringolla on kuitenkin myös historiallinen merkityksensä.

Naantalilla oli kaupunkioikeuksien myötä myös oikeus kerätä veroa kaupungissa tehdyistä kaupoista ja tullia sinne tuotavista tuotteista. 1750-luvulla Naantaliin rakennettiin ns. ”pikkutullin” keräämiseksi tullihuone ja -aita, jonka portille ripustettiin merkiksi puinen aurinko.

Myöhemmin tullihuoneen puinen aurinko korvattiin kuparista taotulla ja sianrasvalla kiillotetulla auringolla, joka loisti ”kuin Naantalin aurinko”, jotta kukaan ei voisi väittää ettei tietäisi missä tulli kerättiin.

Kauppaa auringon alla

Tullimaksujen lisäksi Aurinko tuotti Naantalille myös muuta hyötyä kaupungin taloudelle. Ajan tavan mukaan näet vain ”auringon alla” päiväsaikaan tehdystä kaupasta kannettiin veroa. Naantalissa keksittiin pian, että tullihuoneen aurinko paistaa läpi vuorokauden, joten hämäräkaupatkin saatiin veronalaisiksi.

Mikään ei ole niin kekseliäs kuin verottaja, joka saa auringon paistamaan yölläkin.

Vaikka Naantalin auringosta tuli kaupungille käyntikortti ja lentävä lause, lopullisesti uuteen kukoistukseen Naantalin nosti kylpylätoiminta. Mutta se on jo toinen tarina…

Lue tästä vinkit kesäpäivän viettoon Naantalissa!