Näe ja koe, Pyöräily

Kukola-Käkölä -pyöräilyreitti | reilu tunti

Pyöräilyreitti Kukola-Käkölä -alueen maalaismaisemissa.

Kukola-Käkölä -pyöräilyreitti | reilu tunti

Hyppää satulaan ja lähde nauttimaan maaseudun rauhasta sekä upeista maisemista. Idyllisen reitin varrelle jää uimaranta, joten ota uima-asu mukaan! 

Kukola-Käkölä -pyöräilyreitin karttakuva.

Tietoa pyöräilyreitistä

Pituus: noin 15 km

Kesto: Reilu tunti

Vaikeustaso: helpohko. Reitti sisältää soratieosuuksia.

Vinkkejä: Kannattaa ehdottomasti ottaa leveämpirenkainen fillari! Sähköpyörä on aina varma valinta.

Reitti on helposti yhdistettävissä Porhonkallion pyöräilyreittiin.

Kukola-Käkölä -pyöräilyreitin kuvaus

Vanhakaupunki – Ukko-Pekan silta

Reitti lähtee Vanhastakaupungista, matkailuneuvonnan edestä. Mannerheiminkadulta käännyt Torikadulle. Suuntaat ylämäkeen Lappalaistenkadulle ja edelleen vasemmalle sorapintaiselle kevyenliikenteen väylälle. Soratie vie Kuparivuorentielle, josta pian avautuu hieno näkymä Ukko-Pekan sillalle. Tähän samaan kohtaan pääsee suoraviivaisempaakin reittiä ajamalla ensin Kaivokatua ja sitten Kuparivuorentietä, mutta tällöin on edessä jyrkempi nousu. Ylhäällä kannattaa hypätä pois pyörän päältä ja kiivetä jalan Kuparivuorelle. Maisemat hakevat vertaistaan. Ukko-Pekan silta, joka on saanut nimensä Suomen kolmannen presidentin P.E. Svinhufvudin lempinimen mukaan, on niinkään loistopaikka ihastella jylhiä Kuparivuoren kallioita ja saaristomaisemia. Sillalta näkyy myös Suomen tasavallan presidentin kesäasunto, Kultaranta. Kultarannan puutarha on remontin takia suljettuna kesät 2023 ja 2024.

Miekkula – Villan uimaranta

Ukko-Pekan silta vie sinut Luonnonmaan saarelle. Sillan jälkeen käännyt pian vasemmalle Käköläntielle. Ole varovainen, kun ylität vilkasliikenteisen Rymättyläntien. Käköläntien oikealla puolella kulkevan pyörätien päätyttyä jatka Käkölänraittia pitkin. Käköläntien ja Haijaistentien risteyksessä lähdet kiertämään Haijaisten lenkkiä myötäpäivään. Pari polkaisua risteyksen jälkeen ja olet maaseudun sydämessä. Päällyste jatkuu parin kilometrin verran. Miekkulan kohdalla alkava soratie on kapea mutta hiljainen, autoja kulkee vain satunnaisesti. Tiellä ja etenkin tien reunassa on paikoin reilusti irtosoraa, joten tänne ei ole suositeltavaa tulla taiteilemaan kapeilla renkailla. Reitti on mukavan vaihteleva, mukaan mahtuu mäkeäkin.

Kirstilän kohdalla tie kulkee aivan maatilan pihapiirin läpi, pian sen jälkeen näet vasemmalla kyltin ”Villa”. Tie vie Villan uimarannalle, matkaa sinne on 750 metriä. Uimaranta sijaitsee Villan tilalla, josta löytyy myös leirintäalue.

Parisataa metriä ennen rantaa tulee parkkipaikka, pyörällä voit polkea aivan rantaan saakka. Hienohiekkainen uimaranta sijaitsee suojaisessa lahden pohjukassa, jossa on miellyttävä uida ja nauttia eväitä piknikpöydän ääressä. Ranta syvenee melko nopeasti, uimaan pääsee myös laiturin päästä. Rannalta löytyvät pukukopit ja vessa. Naantalin Vanhastakaupungista matkaa uimarannalle on suorinta tietä reilut 6 kilometriä, joten tänne voi suhteellisen helposti polkaista viettämään kesäpäivää.

Haijainen – Vanhakaupunki

Uimarannalta palaat takaisin Kirstiläntielle. Soratie jatkuu vielä suunnilleen 1,5 km. Peltomaisemaa halkova soratie on upea ja nostalginenkin näky. Heti kun olet ajanut maatilan läpi, saavut asvalttitielle. Matka jatkuu vielä hetkisen tien reunassa, kunnes kuin merkkinä sivistyksestä, Haijaisten toimintakeskuksen kohdalla alkaa pyörätie. Toimintakeskuksen lisäksi Haijaisista löytyy frisbeegolfrata, luontopolku sekä viitoitettu 2,4 km:n mittainen maastopyöräreitti.

Haijaisista reitti vie takaisin Käköläntien risteykseen, josta voit polkea pyörätietä Rymättyläntielle saakka. Jos vatsa kurnii jo niin kovasti, ettet jaksa odottaa Vanhaankaupunkiin saakka, voit poiketa syömään tai kahville Kultarannan kioskille. Kioski sijaitsee käytännössä reitin varrella, Rymättyläntien ja Luonnonmaantien risteyksessä. Vanhaankaupunkiin palataan samoja jälkiä kuin tullessa.

Visit Naantalista voit myös vuokrata sopivan kulkupelin. Tutustu pyörävuokraukseen tästä!

Aihetunnisteetpyöräily