Näe ja koe, Pyöräily

Askainen-Lemu -pyöräilyreitti | 3 tuntia

Askaisten valkoinen kirkko Askaisten maalaismaisemissa.

Askainen-Lemu -pyöräilyreitti | 3 tuntia

Lähde nauttimaan pyörän selässä maalaismaisemista ja merellisestä tunnelmasta. Reitti tarjoaa myös mielenkiintoisia historiallisia nähtävyyksiä, kruununa Suomen upein kartanolinna Louhisaari.

Tietoa pyöräilyreitistä

Pituus: noin 52 km

Kesto: 3 tuntia

Vaikeustaso: keskivaikea. Merimaskun ja Lemun välillä maasto on mäkistä. Reitin toinen puoli Lemusta Naantaliin on lähes tasamaata.

Vinkkejä: Jos haluat nauttia saaristosta vielä pidempään, tämä reitti on helposti yhdistettävissä Velkuan reittiin.

Askainen-Lemu -pyöräilyreitin karttakuva.

Askainen-Lemu -pyöräilyreitin kuvaus

Naantali – Merimasku

Kiipeät aluksi Torikadulta Lappalaistenkadulle ja sieltä sorapintaista pyörätietä Kuparivuorelle ja sen jälkeen hurautat Ukko-Pekan siltaa pitkin Luonnonmaan saareen. Älä kuitenkaan polje liian vauhdikkaasti, että ehdit ihailla huikeita maisemia. Suuntaa Luonnonmaantielle, Kultarannan kioskin vierestä. Pian ohitat tasavallan presidentin kesähuvilan. Linnan puutarhaan pääsee tutustumaan, mutta kesät 2023 ja 2024 se on suljettuna remontin takia. Pyörätie kulkee Rymättyläntie ali ja jatkaa Kultaranta Resortin kautta Porhonkallion uimarannalle. Kultaranta Resortissa on tarjolla monipuoliset palvelut, myös purtavaa löytyy moneen makuun. Porhonkallion uimarannalla palvelee Porho Bar & Grill -ravintola. Uimarannan jälkeen ylität Särkänsalmen sillan upouutta pyörätietä pitkin. Särkän saaressa voit pitää vaikka piknikiä, saaressa palvelee Särkän Grilli.

Kun olet siirtynyt pengertietä pitkin Otavan saareen, suuntaat kohti Merimaskua, jonne risteyksestä on matkaa nelisen kilometriä. Pian risteyksen jälkeen vasemmalla näkyviin tulee Taattistenjärvi. Järven rantamilla, vain 500 metriä Merimaskuntieltä sijaitsee Taattisten Tila. Sinne kannattaa tehdä vaikka pikavisiitti ja käydä nauttimassa kahvilan tarjoamista herkuista, jotka valmistetaan lähialueen raaka-aineista. Tilalla on myös maatilamajoitusta, taidegalleria sekä kotieläinpiha, jossa voit käydä tervehtimässä mm. kanoja, ankkoja, pupuja ja lampaita.

Merimaskussa kannattaa pysähtyä katsomaan Merimaskun puukirkkoa vuodelta 1726. Kirkon tuntumassa, aivan veden äärellä sijaitsee ravintola Rantamakasiini, josta löytyy herkullisten ruoka-annosten lisäksi myös pikkumakeaa. Rantamakasiinissa on myös kesäisin taidenäyttely. Venesatamassa on lisäksi mahdollisuus minigolfiin.

Merimasku – Askainen

Merimaskusta kapuat Kirkonsalmen sillalle, josta avautuvat silmiä hivelevät näkymät Merimaskun satamaan sekä Kirkonsalmeen. Sillan päässä joudut siirtymään ajotien reunaan. Tien kunnossa on toivomisen varaa ja liikenne on kesäaikaan vilkasta, joten ole tarkkana! Maasto on kaikkea muuta kuin tasaisen tylsää – tiukkoja nousuja ja vauhdikkaita laskuja seuraa toisensa perään. Reilun kolmen kilometrin jälkeen Merimaskuntie kääntyy oikealle. Reitti jatkuu suoraan asfaltoitua Rauduistentietä ja sieltä Velkuantielle. Saat polkea hienoissa peltomaisemissa. Rauduistentien varrella, vajaan kilometrin päässä Merimaskuntien risteyksestä sijaitsee kesäisin Länstalon tilan myyntikoju, jossa on tarjolla mm. mansikkaa, vadelmaa ja herneitä. Huom! Voit halutessasi kääntyä Merimaskuntielle ja polkea merenrantaa myötäilevää soratietä ja säästää kolmisen kilometriä.

Askaisten kirkko, Louhisaaren linna ja Ritaripuisto

Reitti kulkee aivan Askaisten kirkon vierestä. Kirkon nykyinen ulkoasu on 1600-luvun puolivälistä. Askaisten kivikirkko on alkujaan rakennettu Louhisaaren kartanon kappelikirkoksi. Suomen yksi tähtinähtävyyksistä, Louhisaaren kartanolinna sijaitsee hiekkatien päässä, matkaa kirkolta sinne on kaksi kilometriä. Tämän barokkilinnan rakennutti Herman Klaunpoika Fleming 1600-luvun puolivälissä. 1700-luvun lopussa linna päätyi Mannerheimin suvun haltuun. Louhisaaressa on syntynyt Suomen kuudes presidentti, marsalkka Mannerheim. Mannerheimien hautakappeli löytyy hautausmaalta kirkon vierestä. Louhisaaren kartanolinnaan pääsee tutustumaan itsenäisesti tai opastetuilla kierroksilla. Linnan kahvilassa on leivonnaisten lisäksi tarjolla lounasta äitienpäivästä elokuuhun, sunnuntaisin katetaan juhlalounaspöytä.

Vastapäätä kirkkoa sijaitsee Ritaripuisto. Mannerheim-ristin ritareiden kunniaksi pystytetyssä puistossa on jokaiselle 191 ritarille mustasta graniitista veistetty muistokivi. Viimeinen elossa ollut ritari Tuomas Gerdt (numero 95) siirtyi taivaallisiin sotajoukkoihin vuoden 2020 lopulla.

Vuosittain elokuun toisena lauantaina järjestettävät Kurkkumarkkinat keräävät paljon väkeä Askaisiin. Askaisten kylässä on mainio taukopaikka, gastropub Askaisten Holvi, jonka yhteydessä toimii myös paikallisiin tuotteiseen erikoistunut maalaispuoti.

Askainen – Lemu

Askaisista matkaa Lemuun on seitsemän kilometriä. Mutkittelevaa ja kumpuilevaa tietä on hauska ajaa. Lemun Pyhälle Olaville pyhitetty kivikirkko on rakennettu 1460–1480 ja se on säilyttänyt poikkeuksellisen hyvin keskiaikaisen asunsa. Lemun kirkon vieressä sijaitsee Kemppien tupa, joka on alun perin rakennettu pitäjänmakasiiniksi. Nykyisin rakennus toimii kotiseutumuseona. Tupa on auki kesäsunnuntaisin.

Lemu – Naantalin Vanhakaupunki

Matka jatkuu vilkasliikenteisen Kustavintien reunassa, onneksi piennar on tarpeeksi leveä, etteivät autot viistä aivan kyljessä kiinni. Suunnilleen kilometrin päässä Lemun risteyksestä sijaitsee Grillikioski Lemun portti. Mansikka-aikaan pihalla on Isontalon mansikan myyntipiste.

4,5 km:n jälkeen pääset takaisin pyörätielle Wanhan Nestorin kirpputorin paikkeilla. Kirpparilta voi tehdä kiinnostavia löytöjä ja kahvilassa pienen välitankkauksen. Noin 5 km:n mittainen osuus Nestorilta Immasiin on maastoltaan avoin, tuuli voi panna hanakasti vastaan. Nelisen kilometriä Nestorilta tien oikealle puolelle on pystytetty Varjosen veljesten muistokivi muistutuksena yhden perheen suunnattomasta uhrauksesta. Varjosen kaikki seitsemän veljestä olivat mukana talvi- ja jatkosodassa, neljä kaatui ja kaksi palasi kotiin sotainvalideina. Tragedian johdosta veljessarjan viimeinen päästettiin pois etulinjasta.

Immasen liikenneympyrästä pääsee Vengantietä Naantalin Aurinko Golfiin. Kentän ravintola Venka tarjoaa golfkaudella à la carte-annosten lisäksi buffetlounasta. Voit poiketa sinne myös ihan vain ihailemaan hienoa golfkenttää.

Lietsalan liikenneympyrän kohdalta kurvataan oikealle Aurinkotielle. Ennen Naantalin keskustaa on pari ohittamatonta kohdetta. Naantalin Aurinkoinen on oikea herkkusuiden paratiisi, jossa on tarjolla valtava valikoima maukkaita leivonnaisia. Hieman ennen reitin päätepistettä saavut Naantalin kylpylälle. Maistuisiko sauna, uinti tai hieronta lenkin jälkeen? Ja sen jälkeen herkuttelu hyvällä ruoalla? Kylpylässä kaikki tämä ja paljon muuta on tarjolla saman katon alla.

Visit Naantalista voit myös vuokrata sopivan kulkupelin. Tutustu pyörävuokraukseen tästä!

Aihetunnisteetpyöräily