Näe ja koe, Aktiviteetti, Pyöräily

Hankaan ja takaisin -pyöräilyreitti | 5 tuntia

Vene ajelemassa Naantalin saaristossa puolipilvisenä kesäpäivänä.

Hankaan ja takaisin -pyöräilyreitti | 5 tuntia

Hyppää satulaan ja lähde päiväretkelle saaristoon. Kauniiden saaristomaisemien lisäksi reitin varrelle jää kiinnostavia kulttuurikohteita. 

Tietoa pyöräilyreitistä

Pituus: noin 68 km

Kesto: noin 5 tuntia

Vaikeustaso: Keskivaikea. Reitti kulkee mäkisessä maastossa.

Vinkkejä: Reittiä ei tarvitse ajaa päätepisteeseen saakka, voit käydä vain Rymättylässä tai Röölässä. Toisaalta, voit hyvin jatkaa Hangasta eteenpäin Seiliin ja/tai Nauvoon. Sähköpyörä on oiva valinta tälle mäkiselle reitille.

Karttakuva pyöräilyreitistä.

Hankaan ja takaisin -pyöräilyreitin kuvaus

Vanhakaupunki – Särkänsalmen silta

Vanhastakaupungista nouset Kuparivuorelle ja polkaiset Ukko-Pekan sillan kautta Luonnonmaan saarelle. Sillalta avautuvat upeat näkymät Naantalin salmelle ja Kuparivuoren kallioille. Ukko-Pekan sillan jälkeen suuntaat Kultarantaan johtavalle Luonnonmaantielle. Rymättyläntien ja Luonnonmaantien risteyksessä palvelee Kultarannan kioski, josta voit hakea retkieväitä. Pyörätie kulkee aivan Suomen tasavallan presidentin kesäasunnon, Kultarannan vierestä. Linnan puutarhaan pääsee tutustumaan kesäisin, mutta vuosina 2023 ja 2024 Kultarannan puutarha on suljettuna remontin takia. Luonnonmaantie on turvallinen ajaa, sillä pyörätie kulkee tunnelin kautta vilkasliikenteisen Rymättyläntien ali.

Reitti kulkee Kultarannan golfkentän viertä Kultaranta Resortiin, jossa on tarjolla monenlaisia makuelämyksiä, gourmetpizzoista alkaen. Seuraa vauhdikas lasku Porhonkallion uimarannalle, jossa voit pulahtaa mereen tai vilvoittaa itseäsi Porho Bar & Grill -ravintolan raikkailla virvokkeilla. Matka jatkuu Särkänsalmen yli upouutta pyörätietä pitkin. Sillalla on suositeltavaa pysähtyä nauttimaan upeista merimaisemista ja napsimaan ensiluokkaisia otoksia. Särkän saaressa voit napsia omia tai Särkän Grillin purtavia.

Särkänsalmen silta – Rymättylän kirkko

Sillan jälkeen laskettelet pengertietä pitkin Otavan saareen. Merimaskuntien risteyksessä siirryt polkemaan autoradan reunaan. Piennar on kapea ja jyrkkäreunainen, joten keskity tarkasti! Liikenne etenkin kesäaikaan on vilkasta. Pyörätie alkaa uudelleen Poikossa, pian ravintola Pohjakulman jälkeen. Pohjakulma tarjoilee saariston herkkuja entisen kyläkoulun tiloissa. Pyörätietä jatkuu n. 3 km:n verran, eikä tällä osuudelle ole juuri tasaista kohtaa. Koko ajan mennään ylös alas. Pyörätien päätyttyä siirryt taas hetkiseksi Rymättyläntien reunaan. Laskettuasi Riiaistenjärven rantaan käännyt pian Taipaleentielle. Tämä idyllinen kylätie johtaa sinut Rymättylän kirkolle. Kylätieosuudella kävelijöille ja pyöräilijöille on osoitettu leveä piennar, jota on turvallista ajaa.

Rymättylän keskiaikainen kivikirkko on vierailemisen arvoinen. Pyhälle Jaakobille pyhitetty kirkko on rakennettu 1300- ja 1400-luvun taitteessa. Kirkon seinä- ja holvimaalaukset ovat upeat. Jos vatsa jo kurnii, Rymättylän keskustassa sijaitsevasta kahvila Tuulisolmusta löytyy suolaisia ja makeita herkkuja. Tarjolla on myös maukas kotiruokalounas. Tuulisolmun seinänaapurina on Rymiksen Mummola, jonka hittituote on pitäjän kylien mukaan nimetyt pizzat.

Rymättylä – Röölä

Rymättylästä Röölään on matkaa nelisen kilometriä. Kumpuileva tie kiemurtelee peltomaisemien halki. Röölällä on pitkä historia, kylä mainitaan asiakirjoissa jo 1400-luvulla. Röölä oli aikoinaan merkittävä sillisatama, ja nykyään siellä sijaitsee Silliperinnemuseo, joka on ainoa laatuaan Suomessa. Sillin lisäksi Rymättylä tunnetaan varhaisperunastaan. Satamasta löytyy myös ravintola Röölänranta, jonka runsaalta ruokalistalta löytyy purtavaa jokaiseen makuun. Röölästä pääsee Seiliin ja Nauvoon yhteysaluksella. Keskikesällä kulkee erikseen polkupyörälautta.

Röölä – Hanka

Parisen kilometriä Röölän jälkeen nouset vuonna 1999 rakennetulle, Airismaalle johtavalle Kirveenrauman sillalle. Sillalta on huikeat näkymät sekä itään että länteen. Idässä erottuu jyrkkärinteinen kallioalue, Uutiskuvanvuori. Uutiskuvanvuori on muinainen vartiopaikka ja maisemallisesti, biologisesti sekä geologisesti merkittävä alue. Vuori on oiva patikointikohde.

Maasto jatkuu mäkisenä ja osuuden loppuhuipennuksena on jyrkkä, 7 %:n lasku Hämmärönsalmen lossille. Laskusta varoitetaan jopa liikennemerkillä. Jos olet aikeissa jatkaa Hangasta eteenpäin Seiliin tai Nauvoon, tarkista lossin aikataulu. Varaa riittävästi aikaa viimeiseen etappiin.

Lossirannasta Hankaan on viitisen kilometriä. Tie kapenee ja halkoo maalaismaisemaa. Voit nähdä laiduntavia lehmiä ja joka puolella kukkivat ketokukat sulostuttavat matkantekoasi. Suunnilleen 1,5 km ennen Hankaa sijaitsee Karhuvuori, jonne pääsee polkua pitkin. Reitti on opastettu selkeästi. Vuorella sijaitsee ilmavalvontatorni, jota käytettiin talvi- ja jatkosodassa Turun puolustamiseen. Nykyinen torni on 2000-luvun alusta. Vuorelle kannattaa kiivetä jo pelkästään hienojen maisemien takia.

Hangasta kulkee yhteysalus Östern Seilin kautta Nauvoon. Satamassa on käymälä ja odotustupa, jossa on mukava odotella lauttaa sateen sattuessakin. Hanka on tämän reitin kääntöpiste. Paluumatka kulkee samaa reittiä takaisin ja sille kannattaa säästää voimia ja eväitä. Lisäksi paluumatkalla joudut useamman kerran ylittämään Rymättyläntien, joten muista olla varovainen!

Visit Naantalista voit myös vuokrata sopivan kulkupelin. Tutustu pyörävuokraukseen tästä!

Aihetunnisteetpyöräily