Näe ja koe, Aktiviteetti, Pyöräily

Porhonkallion pyöräilyreitti | noin tunti

Kuparivuoren jylhät kalliot Ukkopekan sillalta kuvattuna aurinkoisena päivänä.

Porhonkallion pyöräilyreitti | noin tunti

Lähde pyörällä tutustumaan Luonnonmaan luonnonkauniiseen saareen. Tällä leppoisalla reitillä on uintimahdollisuus, joten kannattaa ottaa uimapuku mukaan!

Tietoa pyöräilyreitistä

Pituus: noin 13 km

Kesto: tunti

Vaikeustaso: Helppo. Reitti kulkee pyörätietä koko matkan. Reitillä on yksi isompi mäki.

Vinkkejä: Voit pidentää reittiä polkemalla lisäksi Kukolan ja Käkölän maaseutukierroksen!

Porhonkallion pyöräilyreitin karttakuva.

Porhonkallion pyöräilyreitin kuvaus

Vanhakaupunki – Ukko-Pekan silta

Lähdet liikkeelle Vanhastakaupungista, matkailuneuvonnan edestä. Kuparivuorelle pääsee suorinta tietä polkemalla ensin Kaivokatua ja nousemalla sitten Kuparivuorentien jyrkän mäen ylös. Jos haluat välttää pahimman nousun, aja Mannerheiminkadulta Torikadulle ja suuntaa sieltä Lappalaistenkadulle ja edelleen vasemmalle sorapintaiselle kevyenliikenteen väylälle, joka vie sinut Kuparivuorentielle. Pian saavut Luonnonmaalle johtavalle Ukko-Pekan sillalle. Suomen kolmannen presidentin P.E. Svinhufvudin lempinimen mukaan nimensä saanut holvisilta on erinomainen paikka pysähtyä ihastelemaan Kuparivuoren kallioita ja kaunista merimaisemaa. Kuparivuorella voit myös jättää pyörän parkkiin ja kiivetä kallioille, josta on upeat näkymät Naantalin salmelle ja Kultarantaan.

Kultarannasta Porhonkalliolle

Pian Ukko-Pekan sillan jälkeen käännyt oikealle Kultarantaan johtavalle Luonnonmaantielle. Risteyksessä sijaitsee Kultarannan kioski, jossa on tarjolla purtavaa isompaankin nälkään. Pyörätie kulkee aivan Kultarannan vierestä. Liikemies Alfred Kordelinin rakennuttama ja arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema graniittilinna toimii nykyään Suomen tasavallan presidentin kesäasuntona. Linnan puutarhaan pääsee tutustumaan, mutta kesät 2023 ja 2024 se on suljettuna remontin takia. Luonnonmaantie on turvallinen ajaa, sillä pyörätie kulkee tunnelin kautta vilkasliikenteisen Rymättyläntien ali.

Reitti kuljettaa sinut peltomaisemien halki, aivan golf-kentän vierestä. Jos nälkä yllättää, Kultaranta Resortissa voit poiketa haukkaamaan lounasta klubitalolle tai maistaa Heineken House -ravintolan kuuluisia gourmet-pitsoja. Resortin jälkeen tulee vauhdikas lasku Porhonkallion uimarannalle, joka on reitin kääntöpiste. Täällä on mukava pulahtaa mereen vilvoittelemaan. Uinnin jälkeen voit istahtaa rannalla sijaitsevan Porho Bar & Grillin aurinkoterassille nauttimaan virvokkeita ja ihastelemaan Kultaranta Marinan hulppeita pursia.

Jos aikaa ja voimia riittää, kannattaa piipahtaa vajaan kilometrin päässä sijaitsevalla Särkänsalmen sillalla. Sillan yli johtaa upouusi pyörätie, joten siellä voit rauhassa tähyillä upeita saaristomaisemia. Puolivälissä siltaa sijaitsee Särkän saari, jossa toimii pieni kioski kesäaikaan. Särkältä löytyy mukavia piknikpaikkoja kalliolta ja rannasta, joilta voi ihastella kauniita saaristomaisemia.

Jos haluat pyöräilyn lomassa tutustua saaristoluontoon myös patikoiden, heti Särkänsalmen sillan jälkeen pääset poikkeamaan Aurinkokurun luontopoluille. Sillan jälkeen Kalliotien hiekkatie kääntyy vasemmalle ja tätä seuraamalla pääset luontopoluille. Seuraa hiekkatietä muutama sata metriä ja saavut luontopolkujen aloituspisteelle.

Asuntomessualueen kautta Vanhaankaupunkiin

Paluumatka alkaa reitin ainoalla nousulla. Vajaa kilometri Kultaranta Resortin jälkeen oikealle kääntyy tie nimeltä Lounatuuli, jota pitkin pääset katsomaan vuoden 2022 Naantalin asuntomessualuetta. Matkaa sinne on noin 700 metriä. Pyörällä on kätevä kierrellä ja tutkailla tätä rauhallista ja luonnonläheistä asuntoaluetta, joka ulottuu Matalahden rantaan saakka. Rannalla on monipuolinen lähiliikuntapaikka, josta löytyy mm. beach volley -kenttä, petankikenttä ja ulkokuntoilulaitteet.

Reitti kulkee Luonnonmaan lähikaupan, K-Market PikkuKipparin, kautta, josta voit käydä hakemassa vaikka jätskit. Kaupalta pyörätie vie sinut Rymättyläntien viereen. Joudut ylittämään Rymättyläntien Kultarannan risteyksen kohdalla. Muista olla varovainen! Loppumatka kulkee samaa reittiä kuin tullessa, joten saat uudestaan nauttia jylhistä kallioista ja hienoista merinäkymistä ennen saapumistasi Vanhaankaupunkiin.

Visit Naantalista voit myös vuokrata sopivan kulkupelin. Tutustu pyörävuokraukseen tästä!

Aihetunnisteetpyöräily