Nunnakatu 2, 21110 Naantali
+358 2 435 9800
info@visitnaantali.com
Avoinna: ma-pe 09.00-16.30
Pyhäpäivinä ja jouluaattona suljettu, aattoina 9.00-13.00 ellei toisin mainita.
Esteetön kohde, Aktiviteetti
“Nyt me lopetamme tämän kaupunkien palamisen ja rakennamme kaupunkiin suuren kadun. Se tulee tähän ja sen nimi on Isokatu, se on näin leveä ja paloturvallinen, ja teillä on kolme päivää aikaa purkaa talonne ja siirtää ne minne haluatte, mutta katu tulee tähän”. Kenraalikuvernööri Pietari Brahe 1600-luvun Naantalissa
“Nyt me lopetamme tämän kaupunkien palamisen ja rakennamme kaupunkiin suuren kadun. Se tulee tähän ja sen nimi on Isokatu, se on näin leveä ja paloturvallinen, ja teillä on kolme päivää aikaa purkaa talonne ja siirtää ne minne haluatte, mutta katu tulee tähän”.
Tule lumoutumaan Vanhankaupungin kauneudesta ja ainutlaatuisesta tunnelmasta! Vanhastakaupungista löytyy kahviloita, ravintoloita, Naantalin museo sekä pieniä putiikkeja. Kapeilla kaduilla historian havinan voi tuntea kaikin aistein. Vanhoilla puurakennuksilla onkin oma merkittävä roolinsa Naantalin historiassa.
Mannerheiminkatu on Naantalin Vanhankaupungin pääkatu, joka halkoo värikästä puutalokaupunginosaa. Tämän vierassatamasta lähtevän kävelykadun varrelta löydät muun muassa:
Suosittelemme jatkamaan matkaasi Rakkaudenpolulle ja Kuparivuoren kallioille – perillä odottaa yksi upeimmista näköalapaikoista Naantalissa!
Hattu, Isokarhu, Jeremias, Pusa, Humppi, Tymppi… Vanhankaupungin kaikilla taloilla on omat nimensä, joka on useimmiten peruja sen rakennuttaneelta porvarilta. Useita nykypäivänä nähtävistä nimistä esiintyy jo 1500-1700 -lukujen luetteloissa. Itse rakennuksista vanhimmat ovat peräisin 1700-luvulta ja moni on saanut nykyisen asunsa 1800-luvulla. Vuonna 1810 määrättiin, että jokaisen talon portin päällä piti olla talon nimi ja osa näistä kilvistä on edelleenkin näkyvissä.
Drälli on kaksikerroksinen asuinrakennus 1700-luvulta. Tämä talo on mahdollisesti yksi kaupungin vanhimmista kaupparakennuksista. Huomattava kauppias Anders Packalen omisti Drällin 1800-luvun puolivälissä ja samoihin aikoihin talossa vietti myös viimeisiä elinvuosiaan niin kutsuttu Vahva Paroni ja Pohjolan Herkuleenakin tunnettu vapaaherra Otto Fleming. Tämä maamme värikkäimpiin hahmoihin kuulunut mies oli kuuluisan Flemingin suvun hurjapäinen jälkeläinen, seikkailijasoturi ja kapinallinen, Lontoon Towerin vanki sekä ensimmäinen suomalaisnyrkkeilijä.
Vahva paroni oli tunnettu riitapukari, joka istui muutamia kertoja myös vankilassa. Elantonsa hän ansaitsi milloin seikkailijana, merirosvona tai kaapparina. Loppuelämänsä hän asui köyhänä sisarenpojan maksaman vähäisen eläkkeen turvin. Legenda kertoo, että temperamenttinen vapaaherra saattoi kimpaantua naapureilleen milloin mistäkin syystä. Kerran hän jopa suutahtaessaan oli napannut silinterin häntä ärsyttäneen herran päästä, nostanut Drällin talonkulman perustuksiltaan ylös, iskenyt silinterin sen alle ja laskenut kulman takaisin alas. Silinterihattu lienee edelleenkin talon perustuksien alla.
Vanhankaupungin tarinat ja luostarikirkon salat -opastuksella kuulet kiinnostavia tarinoita lähes 600-vuotisen kaupungin menneestä elämästä. Vanhankaupungin kapeilla, kiehtovilla kujilla astutaan ajassa vuosisatoja taaksepäin ja kuullaan muun muassa Naantalin erikoisista asukkaista, Naantalin kuuluisasta auringosta sekä kultaisesta kylpyläajasta.
Opastuksella tutustutaan myös Vanhankaupungin vieressä sijaitsevaan Naantalin kirkkoon, joka on ainutlaatuinen nähtävyys Suomessa. Kirkko on rakennettu 1460-1480-luvuilla katolisen birgittalaisluostarin kirkoksi ja on ainoa luostarista jäljellä oleva rakennus. Naantalin kirkko onkin Turun tuomiokirkon jälkeen Suomen suurin keskiaikainen kivikirkko.
Kierroksen kesto on 1,5 h. Opastus on suomeksi, ja tarvittaessa tiivistetysti ruotsiksi ja englanniksi. Opastuksia järjestetään kesäkaudella.
Ps. Yhdistä Naantalin Vanhankaupungin kierrokseen vaikkapa illanvietto Naantalin rannan ravintoloissa tai Emma Teatterissa.
Tutustu Naantalin Vanhankaupungin nähtävyyksiin ja historiaan omatoimisella kävelykierroksella. Reitti on pituudeltaan noin 1 km.