Nähtävyys

Naantalin museo

Naantalin museon rakennuksia puistosta kuvattuna.

Naantalin museo valottaa luostarikaupungin kiehtovaa historiaa

Naantalin museo sijaitsee Vanhassakaupungissa ja on kahden puutalorakennuksen kokonaisuus, jotka yhdessä luovat mielenkiintoisen katsauksen Naantalin historiaan. Naantalin vuonna 1443 perustetun Birgittalaisluostarin yhteyteen rakentunut Naantalin ”Armonlaakson” historia kietoutuu luostariin, kylpylään ja sijaintiin Turun sekä saariston kupeessa.

Naantalin museo on mukava käyntikohde, jonne kannattaa varata aikaa 12 tuntia. Museokauppa Säsongissä on myynnissä mielenkiintoista kirjallisuutta ja matkamuistoja.

Naantalin museo – Humppi ja Hiilola esittelevät Naantalin puutalokaupungin elämää

Naantalin museon kaksi rakennusta ovat nimeltään Humppi ja Hiilola. Humpissa sijaitsee arkeologinen näyttely Naantalin varhaisimmista ajoista sekä Birgittalaisluostarin pienoismalli. Lisäksi Humpissa voi tutustua vaihtuviin teemanäyttelyihin, jotka esittelevät Naantaliin historiaa erilaisista näkökulmista.

Hiilolan kiinteistö vie kävijän 1800-luvun interiööreihin, jotka esittelevät miten porvaristo eli pikkukaupungissa. Hiilolan pihassa on lasten leikkiaitta, jossa perheen pienimmät viihtyvät. Suojaisan ja vehreän puutarhan perältä löytyy käsityöläisten asumista kuvaava Sau-Kallion talo. Yhtenäinen museoalue pihapiireineen ja ruusutarhoineen luo viehättävän ympäristön aistia menneen ajan tunnelmaa.

Pienoismalli luostarielämästä

Naantalin museon Humpin kiinteistössä on esillä pienoisnäyttely “Elämää Naantalin luostarissa”. Näyttely kertoo nuoren naisen tulosta luostariin, juhlallisesta nunnaksi vihkimisestä kirkon pääalttarin edessä sekä katkelmia elämästä luostarin sisätiloissa.

Naantalin museo – opastettu kierros ryhmällesi?

Visit Naantalin kautta voi tilata opastettuja tutustumisia Naantalin museoon. Tutustu myös museon ohella Naantalin luostariaikaiseen kirkkoon.

Kysy lisää ja varaa ryhmat@visitnaantali.com tai p. 02 435 9800.

Naantalin museon Kultaranta-näyttelyn kuvituskuva.

Naantalilaisten Kultaranta -teemanäyttely

Naantalin museon teemanäyttelyssä kerrotaan Kultarannan historiasta ja sen tunnetuista kesäasukkaista, mutta ennen kaikkea käsitellään kaupunkilaisten suhdetta paikkaan. Moni on ollut puutarhassa kesätöissä, moni on kohdannut presidenttejä joko kaupungilla tai Kultarannassa. Muistoja on kerätty näyttelyyn ja kerääminen jatkuu koko näyttelyn ajan.

Presidentin kesäasunnon puistoa ja puutarhaa esitellään näyttelyssä monipuolisesti, joten Kultarannan ollessa vielä tämän kesän suljettuna yleisöltä remontin vuoksi, on näyttely tapa tutustua hienoon ympäristöön.

Myös lapsille on näyttelyssä mukavaa tekemistä.

Naantalin museo tarjoaa Kultarannan puutarhan virtuaaliopastuksen Naantalilaisten Kultaranta -teemanäyttelymme oheisohjelmana museon tapahtumatilassa neljä kertaa. Lue lisää opastuksesta ja sen ajankohdista.

Naantalin museon aukioloajat

Kesäkaudella 2024:

15.5.-31.8.2024 ti–su klo 11–18.

Juhannusaattona suljettu.

Syys- ja talvikaudella 2024:

Keskiviikkoisin klo 12-18.

Museon Humppi (Mannerheiminkatu 21) on avoinna vuoden ympäri keskiviikkoisin klo 1218.  

Talvikaudella yleisö pääsee tutustumaan ainoastaan Humppiin ja tästä syystä aikuiset pääsevät tutustumaan museoon lastenlipun hinnalla (3 €) ja lapset ilmaiseksi.

Humpissa sijaitsevaan museokauppa Säsonkiin voi tulla ostoksille ympäri vuoden, eikä se edellytä museon pääsymaksun ostoa.

Naantalin museon pääsylippujen hinnat

3 € / aikuinen, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Kesäkaudella: 5 € / aikuinen, 4 € / eläkeläiset ja opiskelijat, 3 € / lapsi (7–17 v.)

Naantalin museossa käy maksuvälineenä Museokortti.

Naantalin museoon voi varata käynnin aukioloaikojen ulkopuolella ottamalla yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla, 02 435 2727 tai museo@naantali.fi.

Naantalin museon keltainen ulkoseinä, jossa ikkuna ja jonka yläpuolella lukee museo.

Tutustu Naantalin museoon mobiilioppaiden avulla!

Naantalin museo on julkaissut kaksi mobiiliopastusreittiä, joiden avulla voit itsenäisesti tutustua aiheisiin omassa tahdissa ja vaikka pienissä palasissa.

Mobiiliopastukset toimivat kaikenlaisilla älylaitteilla – kännykällä, tabletilla tai pöytätietokoneellakin. Käyttöä varten ei tarvitse ladata erillistä sovellusta, vaan reittiin pääsee verkkoselaimen kautta tai QR-koodin avulla. Mobiilioppaan käyttö on ilmaista.

Mobiiliopastuksia on kaksi: Muistomerkkejä ja -laattoja sekä Hiilolan pihapiiri.

Molemmat Naantalin museon mobiilioppaat löytyvät tältä sivulta: http://tarinasoitin.fi/naantalinmuseonmediaoppaat

Naantalin museon yrttipuutarhan rohtorautayritt-kyltti.

Esteettömyys Naantalin museolla

Humppi-rakennukseen on pihan puolella luiska kulkua helpottamassa. Kadun puoleinen sisäänkäynti on katettu.

Humpin näyttelytila sijaitsee yhdessä kerroksessa.

Hiilolan pihaan on vapaa kulku. Hiilolan talo ei ole esteetön portaiden ja korkeiden kynnysten takia.

Avustajat/tulkit pääsevät maksutta museoon avustettavan seurassa.