Nunnakatu 2, 21110 Naantali
+358 2 435 9800
info@visitnaantali.com
Avoinna: ma-pe 09.00-16.30
Pyhäpäivinä ja jouluaattona suljettu, aattoina 9.00-13.00 ellei toisin mainita.
Vinkit kulttuurimatkailijan Naantaliin on tärppilistaus Naantalin kokemisen arvoisista kulttuurikohteista.
Naantali sijaitsee saariston sydämessä, tuhansien saarien sylissä. Pienemmät ja suuremmatkin kulttuurinähtävyydet ja -kohteet tarjoavat paljon nähtävää unohtumattomalle matkalle. Naantalin ympäristö on historiallinen aarrearkku, jossa kulttuurimatkailusta nauttiva saa koottua itselleen elämyksellisen loman.
Naantalin kaupunki rakentui ajan saatossa kirkon ja birgittalaisluostarin ympärille tehden samalla Naantalista merkittävän pyhiinvaelluskohteen. Vielä tänäkin päivänä kukoistavaan puutaloalueeseen ja kirkkoon pääsee tutustumaan omin neuvoin tai opastetuilla Vanhankaupungin– ja keskiaikaisen luostarikirkon kierroksilla. Uskonpuhdistusten seurauksen luostari sulkeutui, mikä merkitsi kaupungille laman aikaa. Sitkeät naantalilaiset saivat kuitenkin pelastettua kaupunkinsa ja armonlaaksoksi nimetty kaupunki tuli tunnetuksi niin sukkien kantapäistä, terveysvedestä ja kylpylästä kuin tulliportin päällä säihkyvästä auringosta.
Kylpylätoiminta Naantalissa on alkanut jo 1700-luvun puolella Viluluodon terveyslähteen avautuessa. Vasta kuitenkin 1800-luvulla toiminnan vakiintuessa, kylpylän siirryttyä kirkon alapuolelle, lähti kaupungin kukoistus uuteen nousuun. Aikamatkalle kylpylätoiminnan kulta-aikaan sekä luostarin saloihin pääsee osallistumalla vanhan kaupungin opastukselle kesäkaudella tai ympärivuotisesti omatoimisella CityNomadi -mobiiliopastuksella.
Naantalin on tunnettu Vanhankaupungin puutaloista sekä idyllisistä miljööstä. Naantalin kauneus on innoittanut myös useita taiteilijoita ja kaupungin katukuvaa täplittävätkin useat taidegalleriat. Vanhassakaupungissa kannattaa tutustua Mannerheiminkadun gallerioihin. Vieraile Naantalin Taidehuoneella, Kristiina Turtosen galleriassa sekä Pentti Pullisen työhuoneessa.
Mannerheiminkadulta poistuttaessa eivät galleriat siihen lopu. Tuulensuunkadulta voi löytää Pentti Koivikon ateljeen ja tutkimusmatkalla Naantalissa saattaa löytää myös monia muita vaihtuvia näyttelyitä.
Yhtenä Suomen vanhimpana kaupunkina Naantali on jo pitempään tunnettu taiteilijoiden keskuudessa. Alkuperäisessä asussaan säilytetty taiteilija Alex Haartmanin ja hänen vaimonsa koti Casa Haartman on avoinna kesäkaudella, jolloin taiteilijakotiin pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla.
Naantalin värikäs historia näkyy myös Naantalin museossa. Päärakennuksessa on vaihtuvia näyttelyitä, museokauppa Säsönki, arkelogisista kaivauksista tehtyjä löytöjä sekä pienoisnäyttely “Elämää Naantalin luostarissa”. Hiilolan porvariskoti on toinen museorakennus, jossa pääsee tunnelmoimaan vanhaa puutaloa historiallisessa asussaan.
Merellinen Rymättylä on tunnettu kalastuksestaan ja etenkin silleistään. Rymättylässä kunnioitetaan perinneruoka silliä niin paljon, että perinteiseen sillipitäjään Röölään on perustettu Silliperinnekeskus Dikseli. Sillinvalmistuksen perinteitä kunnioittavassa museossa on näytillä sillin valmistuksen koko prosessi pyynnistä suolaukseen. Lue lisää Rymättylän nähtävyyksistä.
Rymättylä merellinen on saaristopitäjä, jonka historiaan liittyy keskeisesti nuottakalastus. Kesäkaudella aukiolevassa Rymättylän museossa esitellään paitsi rymättyläläistä talonpoikaiselämäntyyliä myös erityisesti nuottakalastusta ja siihen kuuluvaa esineistöä vaihtuvien näyttelyiden lisäksi. Pihapiiristä löytyy mm. tuulimylly, luhtirakennus, savusauna ja venevaja vanhoine rymättyläläisveneineen.
Merimaskun idylliseen kulttuurimaisemaan kuuluvat pellot metsäsaarekkeineen sekä kauniit niityt ja vanhat hakamaat katajineen. Kollolan Kotiseututalossa vaalitaan paikallista Merimaskun alueen kotiseutuhistoriaa ja -perinnettä. Kollola on entinen Merimaskun Järvensuun kylän Isotalon torppa, joka on lunastettu itsenäiseksi 1920-luvulla. Torppa sijaitsee kauniin Taattistenjärven tuntumassa, vanhan Merimasku-Rymättyläntien varrella.
Komea barokkilinna, Louhisaaren kartanolinna sijaitsee Askaisissa vain 30 minuutin ajomatkan päässä Naantalissa. Kartanolinnan historia ulottuu 1400-luvulle ja sen kuuluisimpiin mahtisukuihin lukeutuvat Flemingit ja Mannerheimit. Nykyään museona toimiva Louhisaaren kartano tunnetaankin erityisesti Carl Gustaf Emil Mannerheimin syntymäkotina. Kartanossa pääset tutustumaan kartanon historiaan sekä nauttimaan Louhisaaren kartanon kahvilan antimista.
Joidenkin mukaan Louhisaari ei ole pelkkä tavallinen kartano, vaan siellä kerrotaan olevan jopa kummituksia. Iltojen hämärtyessä syksyyn pääsee Louhisaaressa tutustumaan kartanon kummituksiin ja heidän tarinoihinsa Louhisaaren kummituskierroksilla.
Kailon saari on tunnettu Muumimaailmasta, mutta se kätkee itseensä myös Emma Teatterin. Emma Teatterin menneitä suosikkikomedioita ovat olleet mm. Kultaranta, Vares ja Hockey Night.
Emma Teatteri on alueen suurimpia katettuja kesäteattereita. Emma Teatterin näytelmät ovat tunnettuja erityisesti vauhdikkaasta komediasta, jossa pienilukuisella näyttelijäjoukolla on sitäkin suurempi määrä nopeasti vaihtuvia hahmoja. Emma Teatterin katsomosta on mahdollista varata ryhmille myös VIP-aitiot ja väliaikatarjoilut tai ennakkoruokailut läheisestä Mamman keittiö -ravintolasta.
Perinteiset Naantalin Musiikkijuhlat aloittavat vuosittain festarikesän kun kesäkuussa Naantalissa puhkeaa soimaan klassisen musiikin sävelet. Monipuolinen musiikkitarjonta tarjoaa musiikkia joka makuun. Naantalin Musiikkijuhlat järestää myös kevättalvella Naantalin Talvikonsertteja. Tarkista tulevien konserttien ajankohdat ja tiedot Naantalin Musiikkijuhlien nettisivuilta.
Kulttuurimatkalla kannattaa tutustua myös Naantalin keskustassa toimivaan aktiiviseen Naantalin Teatteriin. Harrastajateatteriyhdistys tarjoaa laadukkaita näytelmiä kaiken ikäisille.