Nähtävyys

Casa Haartman

Uniikki ateljeekoti Naantalin keskustassa

Naantalin keskustassa sijaitseva Casa Haartman on taiteilija Axel Haartmanin ja hänen Hedvig-vaimonsa ateljeekoti. Italialaissävytteistä klassisismia edustavan rakennuksen suunnitteli arkkitehti Erik Bryggman vuonna 1925. Talon vähäeleinen julkisivu muodostaa runsaasti koristeltujen sisätilojen ja mittavan taidekokoelman kanssa ainutlaatuisen ja autenttisen arkkitehtonisen kokonaisuuden.

Axel ja Hedvig Haartmanin taiteilijakodissa on esillä alkuperäisiä huonekaluja, esineitä, tekstiilejä ja Haartmaniin omia taideteoksia sekä esim. Victor Westerholmin, Fanny Churbergin ja Wäinö Aaltosen taideteoksia. Talo on Erik Bryggmanin piirtämä klassista tyyliä edustava rapattu kivitalo, joka valmistui vuonna 1926.

Axel Haartman (1877-1969) syntyi Turussa ja varttui Saustilan tilalla Sauvossa, sekä myöhemmin Turussa. Hän löysi usein inspiraatiota teoksiinsa kodistaan ja taloa ympäröivästä vehreästä puutarhasta. Hedvig-vaimo (s. Stolpe) oli hänen suosikkimallinsa. Axel Haartman oli paitsi taidemaalari myös kriitikko, kuvittaja ja kulttuuritoimittaja. Turun taidemuseon intendenttinä hänellä oli keskeinen rooli suomalaisessa taidekentässä. Haartmanien mielestä heidän kotinsa oli Axelin tärkein taideteos ja he halusivat, että se säilytetään alkuperäisessä muodossaan. Åbo Akademin säätiö omistaa ja ylläpitää Casa Haartmania.

Tutustu myös käynnilläsi Naantalin museoon sekä Louhisaaren kartanolinnaan.

Lippujen hinnat

5 € / Aikuiset

4 € / Eläkeläiset ja työttömät

2 € / Lapset ja opiskelijat

Erikoismaksuvälineinä käyvät Museokortti ja smartumsetelit sekä Epassi.

Casa Haartman aukioloajat

Casa Haartman on avoinna vain kesäkaudella.

Tarkista aukioloajat Casa Haartmanin verkkosivuilta.

Esteettömyys Casa Haartmanissa

Casa Haartmanin kaksikerroksinen tiilirakennus on rakennettu 1920-luvulla eikä käynti taitelijakotiin ole esteetön.

Museotiloja on kahdessa kerroksessa, kulku portaikon kautta, ei hissiä. Kulkuväylät taiteilijakodin huoneissa ovat paikoin ahtaita runsaasta esillä olevasta esineistöstä johtuen.

Avustajan lippu on veloitukseton avustajakortilla.