Vinkit päiväretkelle Rymättylään

Vinkit päiväretkelle Rymättylään

Vinkit päiväretkelle Rymättylään sisältää infoa käyntikohteista ja saapumisohjeita. Tutustu saaristopitäjään ja suunnittele oma retkesi!

Päiväretkiä Rymättylään

Rymättylä sijaitsee Otavan saarella ja kyläkeskukseen on matkaa n. 20 km Naantalin keskustasta. Rymättylä on kuuluisa varhaisperunoistaan, vanhasta harmaakivikirkosta sekä Röölän sataman silliperinteestä. Eläväinen ja persoonallinen saaristopala Naantalia onkin vierailemisen arvoinen päiväretkikohde.

Saariston pieni rengastie kulkee Rymättylässä ja jonka Hankan satamasta yhteysalus liikennöi Seilin saarelle ja Nauvoon.

Tutustu Rymättylän nähtävyyksiin.

Pieni rengastie ja Hankan sataman yhteysalusliikenne

Yhteysalus m/s Östern liikennöi kesällä Rymättylästä Seilin saaren kautta Nauvoon ja takaisin. Naantalista Aaslaluodolla sijaitsevaan Hankan satamaan kertyy matkaa 33 kilometriä. Airismaan ja Aaslaluodon välillä liikennöi lossi/lautta, joka pitää ottaa huomioon matka-aikataulussa. Reitti kuljetaan kolme kertaa päivässä. Seilin saarelle voi jäädä tutustumaan saaren historiaan ja kauniiseen luontoon vuorovälin ajaksi.

M/s Österniin mahtuu kerrallaan 126 matkustajaa ja 15 henkilöautoa. Linja-autokuljetukset onnistuvat myös. Aluksella on kaksi kahvila-ravintolaa A-oikeuksin. Ylämatkustamosta ja aurinkokannelta eteen avautuu Saaristomeren ainutlaatuinen maisema.

Ajo-ohjeet autolla/pyörällä Naantalista Hankan satamaan

Naantali-Poikko 13 km

Naantalista on Poikon kylään matkaa n. 13 km. Matka taittuu pyörällä Luonnonmaan läpi kevyen liikenteen väylää pitkin reittiä Kultaranta-Kultaranta Resort aina Särkänsalmen sillalle asti, minkä jälkeen polkeminen jatkuu tienpientareella.

Poikossa käännytään oikealle Ylttistentielle, ja sitten 2,6 km jälkeen oikealle Haapalan Saaristotielle. Tästä on 3,8 km Haapalan yhteysaluslaiturille. Reitti on opastettu kyltein.

Taukopaikat Naantali-Poikko

Poikko-Rymättylän kk 6 km

Poikosta jatketaan tietä nro 189 kirkonkylään saakka. Poikosta Kuralan tiehaaraan on uusi pyörätie. Vaihtoehtoinen reitti tarjoaa matkaajalle perinteisen viljelys- ja kylämaisemaelämyksen. Poikossa käännytään oikealle Ylttistentielle 2,6 km Ylttisten kylään, jonka jälkeen tie muuttuu Kuralantieksi. Ajetaan 3,5 km ja palataan takaisin Rymättyläntielle ja matka jatkuu oikealle kohti kirkonkylää (3 km). Juuri ennen viimeistä peltoaukeaa ennen kirkonkylää kannattaa kääntyä oikealle, Taipaleentielle, ja taittaa viimeinen taival vanhaa kylätietä pitkin.

Rymättylän kirkonkylän palvelut

Rymättylän keskiaikainen kivikirkko toimii kesällä tiekirkkona.

Rymättylän kk-Röölä-Airismaa-Aasla-Hangan satama 14 km

Rymättylän kirkonkylästä matka jatkuu Rööläntietä (tie nro 1980). Ajomatkaa kertyy 6,6 km. Tie muuttuu kapeammaksi ja mutkaisemmaksi, joten on syytä ajaa varovasti.

Röölän palvelut

Röölästä jatketaan eteenpäin Luotojentietä Airismaalle. Airismaan ja Aaslaluodon välissä liikennöi Hämmärönsalmen lossi.

Röölästä lossirantaan on matkaa 5,3 km. Viimeinen taival Aaslan saaressa Luotojentietä lossirannasta Hangan satamaan on 5,4 km. Matkalla voi ihailla maisemia Karhuvuoren näköala- ja ilmavalvontatornissa.

Satamassa ei ole palveluita lukuun ottamatta kuivakäymälää, tilavaa parkkipaikkaa ja katettua odotustilaa.

Yhteysalus m/s Östern liikennöi aikataulun mukaisesti kesäkaudella.

Tutustuminen Seilin saareen

Seilin saari sijaitsee noin kuusi kilometriä Nauvon kirkolta koilliseen. Saari on todennäköisesti tunnetuin sinne 1620-luvulla perustetusta lepra-sairaalasta. Tämän jälkeen 1785 alkaen Seilissä toimi mielisairaala vuoteen 1962. Nykyään entisen sairaalan tiloissa toimii Turun Yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitos.

Varaa ryhmäretki Seili – kirottujen sielujen saari.

Aikataulut Seilin saareen

Tutustuminen Nauvon keskustaan, jossa erilaisia ravintoloita, kauppoja, vierassatama, pankkiautomaatti, Alko

Aikataulut Hangasta Nauvoon

Aluksella on kahvila, josta voi ostaa virvokkeita ja pikkupurtavaa.

Yhteysaluskierrokset Rymättylän Haapalan satamasta

Maksuttomilla yhteysaluksilla saariston ihaileminen on helposti jokaisen ulottuvilla. Yhteysalus liikennöi joka päivä, ja valittavana on eripituisia reittejä. Haapalan satamaan pääsee parhaiten autolla ja polkupyörällä.

Yhteysaluksilla ei ole ravitsemuspalveluja, mutta matkan varrelta löytyy ravintoloita ja kauppoja.

y/s Islan aikataulut

Naantalin keskustasta on matkaa Haapalan satamaan noin 21 km. Auton tai polkupyörän voi jättää merkitylle parkkipaikalle ennen laituria. Haapalassa ei ole kuivakäymälää lukuun ottamatta palveluita.