Vinkit päiväretkelle Rymättylään

Näkymä Hämmärönsalmen keltaisesta lossista merelle.

Vinkit päiväretkelle Rymättylään

Nappaa vinkit päiväretkelle Rymättylään! Sympaattinen Rymättylä on tutustumisen arvoinen saaristopitäjä, jossa on paljon mielenkiintoista nähtävää.

Tee päiväretki Rymättylään

Rymättylä sijaitsee Otavan saarella ja kyläkeskukseen on matkaa noin 20 km Naantalin keskustasta. Rymättylä on kuuluisa varhaisperunoistaan, vanhasta harmaakivikirkosta sekä Röölän sataman silliperinteestä. Eläväinen ja persoonallinen saaristopala Naantalia onkin vierailemisen arvoinen päiväretkikohde.

Saariston pieni rengastie kulkee Rymättylän läpi ja Hankan satamasta liikennöi yhteysalus Seilin saarelle sekä Nauvoon.

Tutustu Rymättylän nähtävyyksiin.

Karhuvuorella sijaitsevan ilmavalvontatornin näkymät pitkälle saaristoon.

Pieni rengastie ja Hankan sataman yhteysalusliikenne

Yhteysalus m/s Östern liikennöi kesällä Rymättylästä Seilin saaren kautta Nauvoon ja takaisin. Naantalista Aaslaluodolla sijaitsevaan Hankan satamaan kertyy matkaa 33 kilometriä. Airismaan ja Aaslaluodon välillä liikennöi lossi/lautta, joka pitää ottaa huomioon matka-aikataulussa. Reitti kuljetaan kolme kertaa päivässä. Seilin saarelle voi jäädä tutustumaan saaren historiaan ja kauniiseen luontoon vuorovälin ajaksi.

M/s Österniin mahtuu kerrallaan 146 matkustajaa ja 15 henkilöautoa. Linja-autokuljetukset onnistuvat myös, mutta paikka tulee varata etukäteen. Aluksella on kaksi kahvila-ravintolaa A-oikeuksin. Ylämatkustamosta ja aurinkokannelta eteen avautuu Saaristomeren ainutlaatuinen maisema.

Ajo-ohjeet autolla/pyörällä Naantalista Hankan satamaan

Naantali-Poikko 13 km

Naantalista on Poikon kylään matkaa n. 13 km. Matka taittuu pyörällä Luonnonmaan läpi kevyen liikenteen väylää pitkin reittiä Kultaranta-Kultaranta Resort aina Särkänsalmen sillalle asti, minkä jälkeen polkeminen jatkuu tienpientareella.

Poikossa käännytään oikealle Ylttistentielle, ja sitten 2,6 km jälkeen oikealle Haapalan Saaristotielle. Tästä on 3,8 km Haapalan yhteysaluslaiturille. Reitti on opastettu kyltein.

Taukopaikat Naantali-Poikko

Poikko-Rymättylän kk 6 km

Poikosta jatketaan tietä nro 189 kirkonkylään saakka. Poikosta Kuralan tiehaaraan on uusi pyörätie. Vaihtoehtoinen reitti tarjoaa matkaajalle perinteisen viljelys- ja kylämaisemaelämyksen. Poikossa käännytään oikealle Ylttistentielle 2,6 km Ylttisten kylään, jonka jälkeen tie muuttuu Kuralantieksi. Ajetaan 3,5 km ja palataan takaisin Rymättyläntielle ja matka jatkuu oikealle kohti kirkonkylää (3 km). Juuri ennen viimeistä peltoaukeaa ennen kirkonkylää kannattaa kääntyä oikealle, Taipaleentielle, ja taittaa viimeinen taival vanhaa kylätietä pitkin.

Rymättylän kirkonkylän palvelut

  • 2 ruokakauppaa
  • leipomo
  • ravintola
  • asiamiesposti, pankki, apteekki
  • Kirkkolahden uimaranta
  • huoltoasema (kylmä)
  • Kotiseutumuseo
  • kesälauantaisin torimyyntiä
  • Rymättylän palvelupiste, kirjasto, Metsätie 1

Rymättylän keskiaikainen kivikirkko toimii kesällä tiekirkkona.

Rymättylän kk-Röölä-Airismaa-Aasla-Hangan satama 14 km

Rymättylän kirkonkylästä matka jatkuu Rööläntietä (tie nro 1980). Ajomatkaa kertyy 6,6 km. Tie muuttuu kapeammaksi ja mutkaisemmaksi, joten on syytä ajaa varovasti.

Röölän palvelut

Röölästä jatketaan eteenpäin Luotojentietä Airismaalle. Airismaan ja Aaslaluodon välissä liikennöi Hämmärönsalmen lossi.

Hämmärönsalmen keltainen lossi merimatkalla.

Röölästä lossirantaan on matkaa 5,3 km. Viimeinen taival Aaslan saaressa Luotojentietä lossirannasta Hangan satamaan on 5,4 km. Matkalla voi ihailla maisemia Karhuvuoren näköala- ja ilmavalvontatornissa.

Satamassa ei ole palveluita lukuun ottamatta kuivakäymälää, tilavaa parkkipaikkaa ja katettua odotustilaa. Yhteysalus m/s Östern liikennöi Hankan satamasta kesäkaudella Seilin saarelle ja Nauvoon.

Jatka päiväretkeä Seilin saareen ja Nauvoon

Seilin saari sijaitsee noin kuusi kilometriä Nauvon kirkolta koilliseen. Saari on todennäköisesti tunnetuin sinne 1620-luvulla perustetusta lepra-sairaalasta. Tämän jälkeen 1785 alkaen Seilissä toimi mielisairaala vuoteen 1962. Nykyään entisen sairaalan tiloissa toimii Turun Yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitos.

Jatka mielenkiintoista päiväretkeä Nauvoon. Aluksella on kahvila, josta voi ostaa virvokkeita ja pikkupurtavaa. Nauvossa on kesäisin paljon ravintoloita ja kahviloita, pieniä putiikkeja sekä viihtyisä vierasvenesatama.

Yhteysaluskierrokset Rymättylän Haapalan satamasta

Maksuttomilla yhteysaluksilla saariston ihaileminen on helposti jokaisen ulottuvilla. Yhteysalus liikennöi joka päivä, ja valittavana on eripituisia reittejä. Haapalan satamaan pääsee parhaiten autolla ja polkupyörällä. Yhteysaluksilla ei ole ravitsemuspalveluja, mutta matkan varrelta löytyy ravintoloita ja kauppoja.

Naantalin keskustasta on matkaa Haapalan satamaan noin 21 km. Auton tai polkupyörän voi jättää merkitylle parkkipaikalle ennen laituria. Haapalassa ei ole kuivakäymälää lukuun ottamatta palveluita.