Vinkit Naantalin luonto- ja ulkoilukohteisiin

Nainen ja mies istuvat kesäpäivänä kallioilla ja katselevat merelle.

Vinkit Naantalin luonto- ja ulkoilukohteisiin

Nappaa vinkit Naantalin luonto- ja ulkoilukohteisiin ja ota kaikki irti aktiivisesta lomasta Naantalissa!

Ulkoilun riemua merellisessä Naantalissa

Naantali sijaitsee Suomen saariston sydämessä ja sen alueella sijaitsee tuhansittain saaria. Kaunis saaristoluonto on täynnä ihmeteltävää, lossimatkoja, korkeita kallioita ja kimmeltävää merenselkää. Mielenkiintoisia luontokohteita löytyy aivan Naantalin puutalokaupungin läheisyydestä. Lue tästä parhaat vinkit saariston luonto- ja ulkoilukohteisiin Naantalissa.

Uimarannat Naantalissa

Naantalin keskustan tuntumassa on useita uimapaikkoja. Suurin ja suosituin on luostarikirkon takana, lähellä Muumimaailmaa johtavaa siltaa, sijaitseva Nunnalahden uimaranta. Uimapaikalla on hiekkaranta ja ranta syvenee hitaasti. Nunnalahden uimaranta on suosittu perheiden keskuudessa.

Kailon saarella, jossa myös Muumimaailma sijaitsee on Kailon saaren uimapaikka. Ranta sijaitsee Muumimaailman alueen ulkopuolelle ja rannalle pääsee kulkemaan saaren toista puolta kulkevaa ulkoilureittiä pitkin.

Kuparivuoren kallioiden puolivälissä, Naantalin Vanhankaupungin meren puolella, sijaitsee Kuparivuoren uimapaikka. Ranta on kallioinen ja uimaan pääsee laiturin kautta. Ranta on hyvin syvä, sillä se on Naantaliin kulkevan veneväylän varrella. Tätä uimapaikkaa ei suositella pienten lasten kanssa liikkuville perheille. Ranta on erilainen uimapaikka jylhien kallioiden keskellä ja sopii niille, joilla on vahva uimataito. Rannalle kuljetaan rappusia pitkin.

Naantalin Kylpylän vieressä sijaitsee Kalevanniemen uimapaikka. Uimarannalla on hiekkaranta ja sen läheisyydessä rantalentopallokenttiä ja ulkokuntoiluvälineitä. Lisäksi Kylpylän palvelut ovat käytettävissä ja uimisen lomassa onkin mukava käydä vaikka jäätelöllä Kylpylän aulakahvilassa.

Naantalin Nunnalahden vehreä uimaranta ja puiden lomassa näkyvä Naantalin kirkon torni.
Nunnalahden uimaranta on suosittu uimapaikka niin kesäisin kuin talvisinkin.

Koirapuistot ja lemmikkien uimarannat Naantalissa

Onko lomamatkallasi mukana koirakavereita? Myös nelijalkaisille ihmisten parhaille ystäville on Naantalissa omat uimarannat polskutteluun sekä koirapuistoja.

Luonto- ja kuntopolut Naantalissa

Naantalissa on erilaisia luonto- ja kuntopolkuja, jotka kulkevat erilaisissa maastoissa. Ota alle maastopyörä tai mukavat jalkineet, ja tutustu reitteihin:

Luonnonmaalla on 1,6 km valaistu kuntorata, reitin varrella on laavu. Suovuoressa on 4 km:n valaistu kuntorata, Merimaskussa on 2,2 km:n ja Rymättylässä 1,5 km:n kuntoradat. 

Nainen ja mies maastopyöräilevät kallioisella maastolla metsässä.

Piknik-paikat Naantalissa

Naantalin sijainti ihanan meren rannalla tarkoittaa, että aurinkokaupungista löytyy mukavia piknik-paikkoja. Naantalin Vanhankaupungin läheisyydessä suosituimmat piknik-paikat ovat Naantalin luostarikirkon vieressä sijaitseva vehreä Kirkkopuisto sekä Naantalin Vanhaakaupunkia syleilevä Kuparivuoren kallioalue.

Naantalin kirkkopuisto on historialtaan merkityksellinen, sillä jo alkuperäisen savikylpylän aikaan kylpyläasiakkaita on kehoitettu virkistäytymään puistossa rauhallisesti kävellen. Nykyään kirkkopuisto on edelleen suosittu vapaa-ajanviettopaikka ja moni tykkääkin lepäillä nurmikolla piknik-eväistä, peleistä tai lukemisesta nauttien. Pysähdy ihailemaan Visit Naantalin toimiston vieressä sijaitsevaa jättimäistä poppelia tai tule nauttimaan hauskasta ohjelmasta 27. heinäkuuta, jolloin Unikeonpäivän monipuolinen ohjelma valtaa kirkkopuiston.

Toinen mieleenpainuva paikka nauttia piknikistä upeilla näköaloilla ovat Kuparivuoren kalliot aivan Naantalin Vanhankaupungin kupeessa. Kuparivuoren kalliolta löytyy monia sopivia paikkoja piknik-viltin levittämiselle ja maisemat ovat varmasti Naantalin parhaat. Kuparivuoren kallioilta on näköala Kultarannan puutarhan rannalle, Muumimaailmaan saarelle sekä Naantalin Vanhaankaupunkiin. Kallioilta voi myös seurata alhaalla lipuvia huviveneitä sekä liikennettä Ukkopekan sillalla. Jylhiltä kallioilta on pitkä pudotus alas Naantalin lahdelle, joten varovaisuutta on syytä noudattaa.

Lasten leikkikentät Naantalissa

Naantalissa on paljon lasten leikkipuistoja, joita Naantalin kaupunki ylläpitää. Leikkipuistoissa on otettu huomioon viihtyisyys ja turvallisuus ja ne on suunniteltu niin, että ne ovat läheisten viheralueiden yhteydessä. Naantalin kaikissa leikkipuistoissa löytyvät perusvälineinä keinu sekä hiekkalaatikko ja näiden lisäksi vaihteleva määrä erilaisia kiipeily- ja liukuvälineitä.

Höyrylaiva s/s Ukkopekan saaristoseikkailu koko perheelle

Merellisen elämyksen Naantalissa tarjoaa Höyrylaiva s/s Ukkopekka, joka risteilee Naantalin ja Turun välillä päiväristeilyjä kesäkaudella tiistaista lauantaihin. Höyrylaiva s/s Turku rakennettiin vuonna 1938. Alus on toiminut pitkän historiansa aikana muun muassa turvallisen merenkulun tarkastusaluksena, luotsien tutkintoajoaluksena ja Suomen merivoimat käytti sitä myös sota-aikana, jolloin sillä oli jännittäviä tehtäviä saattaja-aluksena. Höyrylaiva s/s Ukkopekka onkin viimeinen kulussa oleva alus, joka on osallistunut sekä talvi- että jatkosotiin.

Moninaisten vaiheiden jälkeen välttäen täpärästi romuttamisen alus palasi kotisatamaansa Aurajoen rantaan Höyrylaiva s/s Ukkopekkana. Aluksella on viihtyisät ravintolatilat kahdessa salongissa ja sen kyydissä ovat matkustaneet useat ulkomaiden presidentit ja muita merkkihenkilöitä kuten Tove Jansson, Arvo Ylppö sekä Bill Murray.

Höyrylaiva s/s Ukkopekka onkin siis elämyksellinen nähtävyys. Päiväristeily Naantalista Turkuun kestää alle kaksi tuntia ja matkan aikana pääsee ihastelemaan kauniita saaristomaisemia. Höyrylaivan tunnelma on vailla vertaansa ja sen pehmeässä kyydissä viihtyy koko perhe. Tarkemmat tiedot Höyrylaiva s/s Ukkopekan risteilyistä löydät Ukkopekan verkkosivuilta.

Saariston Rengastiet

Naantali sijaitsee saaristossa, kätevän matkan päässä täydellisestä merellisestä kiireettömyydestä sekä Turun kaupungin sykkeestä. Naantali on ihana yhdistelmä rauhallista saaristomiljöötä ja tapahtumarikasta matkailukesää. Näin ollen Naantali toimiikin mainiona pysähdys- tai levähdyspaikkana lähdettäessä tutkimaan saariston salaisuuksia.

Suomen saaristoa kiertää kaksi mielenkiintoista reittiä, jotka ovat toteutettavissa joko päiväretkenä tai useamman päivän ekskursiona.

Saariston Pieni Rengastie on pituudeltaan noin 100 kilometriä ja Saariston Iso Rengastie puolestaan noin 250 kilometriä. Pienen Rengastien voi kiertää mukavasti muutamassa tunnissa, mutta Isolle Rengastielle kannattaa varata aikaa niin, että matkan varrella yöpyy.

Saariston elämänmeno on leppoisaa ja täynnä ihmeteltävää. Uskomattomat maisemat, välkkyvä meri ja siellä liikennöivät alukset, saaristosillat ja lossi- sekä yhteisalusmatkat jäävät varmasti mieleen koko perheelle.

Kaunis auringonlasku meren horisonttiin korkealta sillalta kuvattuna.

Sariolan Elämystalli

Sariolan Elämystalli sijaitsee Otavan saarella reilun 10 kilometrin päässä Naantalin keskustassa. Sariolan Elämystallilla heppaharrastajat pääsevät osallistumaan ratsastustunneille ja tarjolla on myös miniponitunteja taluttajalla.