Saaristonsilli on juhannupöydän paras kala

Värikkään ruudullisen pöytäliinan päällä kattila, jossa keitettyjä varhaisperunoita ja tillisilppua sekä ruokakummi-Annan valmistama saaristonsilli-sekoitus.

Juhannuspöydän paras kala on SAARISTONSILLI!

Tämä on äidiltä periytynyt silliresepti, ja siitä on tullut sekä oman väen, että juhannusvieraiden ehdoton suosikki. Kesäisin uuden perunan kanssa, se käy myös koko ateriasta.

Merimaskussa on mainio Tamsaaren tilapuoti, josta saat ostettua varhaisperunaa, tuoretta sipulia ja herkullisia kanamunia 24/7. Näiden lisäksi tarvitset lähikaupasta pari pakettia Suomen sillikonttorin kevytsuolattuja sillifileitä ja voita. Nämä sillithän valmistetaan nykyään Rymättylän Röölässä, johon silliperinne on iloksemme palannut.

Varhaisperunoita vihreine varsineen puulaatikossa.
Punainen pieni puurakennus, joka toimii Tamsaaren tilapuotina.
Raaka-aineita keltaisen raidallisen kaitaliinan päällä: voita, kananmunia, kevätsipulia ja sillifileitä.

Liota fileitä muutama tunti, ja keitä sillä välin 6 kananmunaa kovaksi. Kuivaa fileet ja leikkaa ne annospaloiksi tarjoiluastian pohjalle. Seuraavaksi pilkkoa sipulia suunnilleen sama määrä kuin silliä. Jätä vihreitä varsia myös koristeluun.

Laita n. 75gr voita pieneen kattilaan hellalle ja alle mieto lämpö, niin että voi alkaa kuplimaan hiljaa, muttei enempää. Se saa pöhistä siinä melko pitkään, kunnes muuttuu kullanruskeaksi. Sekoita lusikalla pohjia myöden aina välillä. Varo polttamasta mustaksi asti!

Katettu ruokapöytä, jossa värikkäitä asioita ja ruudullinen pöytäliina sekä kesäkukkia maljakossa.

Sipulikerroksen päälle lisäät kanamunasilpun (onnistuu hyvin leikkurilla, kun leikkaa kahteen eri suuntaan), ja sipulinvarsisilppua väriä antamaan. Tästä annoksesta riittää koko ateriaksi 4-5:lle ja kalapöydän kunkkuna n.8lle. Aina se syödään loppuun, oli miten iso satsi tahansa..

Kun perunat ovat kypsät, aateloitu tillillä ja kaikki odottavat pöydässä, ota voisula ja liruta se kuumana silli- komeuden päälle. Myös paahtuneet muruset saa mennä mukaan. Sitten vaan herkuttelemaan. Ihan parasta! Mallasseppien olutta juomaksi, niin lähiruokajuhannus on täydellinen 😊

Hyvää kesää kaikille! 

Ruokakummi Anna

Anna Kortelainen