Matkalla pienestä parhaaksi – Mallasseppien pienpanimo Naantalissa

Mallasseppien olutpullorivistö.

Mallasseppien panimo Naantalissa

Naantalin Ruokakummit saivat kutsun Mallassepille kesäkuun alussa ja siellä keskustelimme laajasti parin tunnin ajan oluen teosta, yrityksen historiasta ja tietysti erilaisista oluista.

Kysyin heti, että mikä on se Mallasseppien juttu? Vastaus oli selvä. Parhaiten heidät tunnetaan kolmesta alueesta: Sameat Hazy IPA-oluet, tällä hetkellä trendikkäät sour-oluet sekä myös lager-oluista.

Mallassepät takovat olutta Naantalissa

Aurinkotien varrella, vain 1.5 km Naantalin pikatieltä liikenneympyrän vieressä tulee vastaan Mallasseppien panimo. Panimon väki siirtyi uusiin tiloihin keväällä, koska tilaa tarvittiin lisää. Suosio on kasvussa ja syyn ymmärtää, kun lukee internetin olutarvostelusivustoja. Huippupisteitä on tullut taajaan. Täytyy sen niin ollakin, kun missiona on: Tavoitteena Suomen paras pienpanimo.

Mallaseppien perustajat Kim Ketonen ja Jaakko Hartemaa ovat aloittaneet oluenteon ihan harrastepohjalta. Sieltä erehdysten ja onnistumisten kautta on nyt saavutettu taso, josta he ovat ylpeitä. Valmiita ei olla ikinä, vaan joka päivä oppii uutta ja uusia vivahteita. Laadukkaan lopputuotteen salaisuus on prosessin kokonaisuudessa. Toisin sanoen kaikki pienet yksityiskohdat ratkaisevat, kuten panimomestari Jaakko sanoi: ”Uskomme että oluella on aina oltava luonnetta, sen on oltava loppuun asti hiottua mutta myös rajoja rikkovaa.”

Mallassppien pullotuskone panimolal.
Mallassepien perustajat Kim ja Jaakko.
Mallaseppien kylmäkaappi myymälässä.

Suosikki-oluet antavat makua kesän herkkupöytiin

Nyt kun loma-aika on alkamassa ja Suomen kesä parhaimmillaan, kyselin Kimiltä, mitä oluita hän hankkisi kesäpöytään eri ruokien kanssa.

Yleisvastaus suomalaisten kesäruokien rinnalle on lager-olut. Heiltä löytyy kolme lageria valikoimasta koko ajan: Kultaranta, Löyly ja Sol de Naantali. Ne toimivat täydellisesti, on lautasella sitten grillistä lihaa tai kasviksia tai sitten uusia perunoita ja silliä. Lagerit ovat aina varma valinta ruokajuomiksi. Tämän perussäännön laitoimme muistiin.

Kun ruoka on tuhdimpaa tai rasvaisempaa on vastaus Leka tai muut kirkkaat IPA-oluet, kuten kesän uutuus California IPA. Tästä eroavat sameat Hazy IPA-oluet, jotka ovat vaikeampia parittaa ruuan kanssa. Ne ovat enemmän nautiskeluun terassilla.

Kimin oma suosikki grillipihvin ja -makkaran kanssa on savuolut Smoky Road, mitä ei ikävä kyllä ole juuri nyt valikoimassa. Mutta vinkki talteen: savuisempaa olutta tuhdimman grilliruuan kanssa.

Mallasseppien olutpullorivistö.
Mallasseppien olutpullorivistö.

Sahtia kansalle!

Yksi todella suomalainen erikoisuus Mallassepillä on tarjolla kesäksi. Sahti!

Sen ominaisempaa suomalaista ruokajuomaa on vaikea löytää. Se soveltuu hyvin vaikka viinin korvikkeeksi oikeastaan kaikkien kotiruokien kanssa. On pöydässä sitten lihaa, kalaa, perunaa, naurista tai lanttua tai muita juurekset paistettuina ja paahdettuina. Itselle tuli mieleen karjalanpaisti? Syystä tätä haetaan usein myös joulupöytään. Se on se toinen sesonki, jolloin se löytyy Mallasseppien valikoimasta.

Toinen mielenkiintoinen erikoisuus Mallassepillä on Humala Series -olutsarja. Se tarjoaa mahdollisuuden tutustua erilaisiin humalalajikkeisiin, joiden kautta oluiden luonne vaihtelee upeasti. Humalalajikkeita on maailmassa satoja, ja lisää kehitellään jatkuvasti risteyttämällä lajikkeita keskenään. Tämän tuotesarjan ideana on esitellä uusia humalalajikkeita ja muita humaliin liittyviä innovaatioita helposti lähestyttävässä ja vertailtavassa muodossa. Tämä tarkoittaa, että oluen perusrunko pyritään pitämään samana erien välillä, ja vain käytetty humalalajike vaihtuu. Usein sarjan tuotteet sisältävät vain yhtä humalalajiketta, ja näin kuluttaja (ja tekijät panimolla) pääsee helposti tutustumaan kyseessä olevan lajikkeen tuomaan aromi- ja makumaailmaan.

Kysyin Mallasseppien tuotteiden sopivuudesta eri ruokavalioille. Heillä kaikki tuotteet, jotka laktoosittomat tuotteet ovat myös vegaanisia. Laktoosia käytetään joissain stouteissa ja hapanoluissa. Näistä tiedot löytyvät selkeästi pakkauksista.

Mallassppien pullotuskone panimolal.
Mallasseppien perustajat Kim ja Jaakko esittelevät olutpulloja.

Panimon myymälä ja tap-room

Panimon yhteydessä heillä on oma panimokauppa, jolla on laajat aukioloajat ja asiantunteva palvelu. Mistä tuotteita voisi löytää sen lisäksi? Kim vastaa myynnistä ja ylpeänä kertoi, että erityisesti K-Citymarketit ja isot K-Supermarketit sekä S-marketit ovat hyviä paikkoja löytää tuotteitamme. Myös Alkon tilausvalikoimassa on melko kattava valikoima.

Kesäkuun aikana panimon tiloihin avautuu uusi tap-room, jossa pääsee maistelemaan panimon tuotteita. Ulos tulee myös terassi, jossa oluet voi nauttia Naantalin auringon alla. Pullo-oluiden lisäksi oluthanoihin tulee pieneriä ja erikoisuuksia, jotain sellaista mitä ei saa muualta. Esimerkkinä Small Batch Series (SBS) on nimensä mukaisesti erittäin eksklusiivinen sarja oluita, joita valmistetaan aina vain 800 litran erä. Tätä erää on mahdollista saada ainoastaan myymälästä mini-crowlereina, tap-roomista sekä valikoiduista ravintoloista. Tämä kaikki taatusti tuoreena!

Mallasseppien uusiin tiloihin kannattaa poiketa Asuntomessuille tai Naantalin kesään matkatessa. Luvassa on upea kokemus uudenlaisten laadukkaiden olutmakujen parissa!

Mallassepät löytyvät myös somesta!

Ruokakummi-Mika

Mika Kavanti