Lähituottajat

Tamsaaren tilan kasviksia ja kurpitsoita.

Tamsaaren tila

FARMISHOPPI ON AUKI VUOROKAUDEN YMPÄRI

Tamsaaren tila on ollut saman suvun hallussa jo yli 250 vuoden ajan. Tilan pelloilla kasvavia vihanneksia ja viljoja myydään ruokakaupoissa ympäri Suomen.

Merimaskuntien varressa huomion kiinnittää pieni punainen Farmishoppi. Sen edessä hääräilee Tamsaaren tilan emäntä Stiina Lerkki, joka täyttää puodin hyllyjä tuoreilla lähiruokaherkuilla. Stiina pyörittää tilaa yhdessä puolisonsa Jaakko Tammelinin kanssa – he ovat jo tilan 11. sukupolvi. 

Tamsaaren tilan emäntä lapsi sylissään Farmishopissa.

– Tilamme on ollut saman omistajasuvun hallinnassa jo vuodesta 1751 asti, joten historia on pitkä. Jokainen sukupolvi pyrkii jättämään tilan paremmassa kunnossa kuin on saanut sen itse, ja se pitää yllä kehityskaartamme, Lerkki kertoo.

Tamsaaren tilalla tuotetaan varhaisperunaa, lanttua sekä porkkaa ja viljellään kauraa, ohraa ja vehnää. Maatalouden lisäksi venetalous on tärkeässä osassa. Yhteistyötä laitilalaisen Simulan tilan kanssa on tehty jo yli viiden vuoden ajan, ja yrityksillä on yhteinen osakeyhtiö JJ Vihannes Oy. Yritys tuottaa sipulia ja lanttua Varsinais-Suomen alueella Merimaskusta Laitilaan asti.

Lähiruokaherkkuja vuorokauden ympäri

Tilalla tuotettavia kasviksia myydään kauppoihin ympäri Suomen. Tilalla on myös pienimuotoista suoramyyntiä: Farmishoppi avattiin vuonna 2019 ja paikalliset ovat löytäneet upeasti pienen tilapuodin. Farmishoppi on avoinna vuorokauden ympäri ja sieltä voi hankkia Tamsaaren omien kasvisten lisäksi myös esimerkiksi Simulan tilan kananmunia. Naapurista Sariolan tilalta myyntiin saadaan kesäkurpitsaa ja Kuusniemen tilalta koristekurpitsoja. 

Tamsaaren tilan farmishoppi.

– Kauppa toimii itsepalveluperiaatteella ja ostokset voi maksaa lippaaseen tai vaikka mobile pay -sovelluksella. Käymme täyttämässä valikoimaa joka päivä ja kesällä useamman kerran päivässä. Paikallisten asukkaiden lisäksi myös mökkiläiset kuuluvat asiakkaisiimme. 

Maatilalla kasvaneet 

Jaakko Tammelinille on ollut lapsesta asti selvää, että hän tulee jatkamaan vanhempiensa elämäntyötä. Hän ei ole koskaan edes ajatellut muuta kuin maanviljelijän ammattia. Myös Stiinan tausta on vahvasti maanviljelyssä. Heidän unelmansa on jättää tila paremmassa kunnossa seuraavalle sukupolvelle – jos pariskunnan lapset sitä joskus haluavat jatkaa. 

– Tahtotilani on, että suomalaiset söisivät jatkossa entistä enemmän kotimaisia kasviksia ja suosisivat sesongissa olevia raaka-aineita. Ettei aina tarvitsisi mennä helppouden perässä. Omalta osaltani pyrin aktiivisesti lisäämään tietoisuutta näiden asioiden tiimoilta, Stiina Lerkki sanoo. 

TAMSAAREN TILA

Tamsaarentie 80
21160 Merimasku