Askaisten Prännäri: Pieni kahvipaahtimo, jolla on suuri sydän

”Olen kovin kiinnostunut eri makumaailmojen yhdistelemisestä ja haluan tarjota uusia aistikokemuksia.”

Näin kertoo Kimmo Saarinen Askaisten Prännärin paahtomestari, kun kävin paahtimolla Askaisissa.

Ruoka-annoksen lopputulos on korkeintaan niin hyvä, kuin siihen käytettävän raaka-aineiden laatu. Sama koskee ehdottomasti myös kahvia. Askaisten Prännärissä Kimmo ja hänen vaimonsa Anna-Mia valitsevat paahtimonsa raaka-aineet aina erityisen huolellisesti. Kahvipavuissa tärkeää on tietysti sen laatu mutta erityisen tärkeää heille on alkuperän eettisyys. Yksi suosikeistani on herkullinen ruandalainen papulaatu, joka tulee yksinomaan naisten omistamalta kahvitilalta. Alkuperä on siis aina tiedossa.

”Jokaiselle pavulle pitää löytää oikea paahtoaste, jotta kahvi maistuu lopulta juuri halutulta. Muutaman asteen ero lämpötilassa tai puoli minuuttia ajassa tekee lopputuloksesta aivan erilaisen. Siksi tämä työ tarjoaa joka päivä jotain uutta” kertoo Kimmo omasta kahvinpaahdostaan.

Prännärin omistajat Kimmo ja Mia seisovat myyntikojunsa takana.
Prännärin jauhetut kahvit pakkauksissaan.

Askaisten Prännäri on perustettu vuonna 2019 Askaisissa olevan talon kellarikerrokseen entiseen autotalliin. Kun kävin paahtimolla, näkyi pihalta hevosia ja myös pihvikarjaa käyskentelemässä. Merikin pilkotti rauhoittavasti. Lähiseudulla naapurit tietävät hyvin koska heillä on paahtopäivä, koska silloin hurmaava vastapaahdetun kahvin tuoksu leviää ympäristöön. Siis lähiruokaa tämäkin. Kyseessä taitaa muuten olla Suomen pienin kaupallinen kahvipaahtimo!

Prännärin tuotantomäärät eivät ole suuria, mutta tuotteita löytyy papuina ja jauhettuina lähiseudun kahviloista ja kaupoista. Kannattaa kysellä ainakin K-kaupoista Turussa, Naantalissa ja muuallakin lähiseudulla (tarkempi lista askaistenprannari.fi). Kesäisin Kimmo on myymässä tuotteitaan myös Naantalin torilla sekä aina lauantaiaamuisin Askaisten torilla. Silloin pavut saa myös jauhettuna oman maun mukaan ja pakattuna tuoreeltaan.

Fudgea leikataan kuutioiksi. Pöydällä myös kaksi kahvikuppia sekä keltaisia kukkia maljakossa.

”Torimyynti antaa minulle hyvin kosketuspintaa asiakkaisiin. Siellä jutellessani asiakkaiden kanssa saan suoraa palautetta tuotteistamme ja uusia ideoita. Ja onhan se aina kiva huomata, että meille on muodostunut jo omaa kanta-asiakaskuntaakin”

Kimmo Saarinen, Askaisten Prännäri

Torilla myynnissä on myös perheen tyttären tekemiä kierrätyskäsityötuotteita. Kahvit saapuvat edelleen Suomeen asti pakattuina 70 kilon juuttisäkkeihin, joissa on hienot alkuperämaasta kertovat painatukset. Näistä säkeistä tytär on ommellut käteviä olalla pidettäviä ostoskasseja ja esiliinoja. Erittäin sopiva tuliainen suomalaiselle, kun olemme kahvikansaa.

Askaisten Prännäri löytyy myös somesta!

Ruokakummi Mika

Mika Kavanti