Ruokakummi-Annen yön yli kypsytettyä peuraa

Ruokakummi-Annen peuraruoka-annos mustavalkoisella lautasella.

Ruokakummi-Annen yön yli kypsytettyä peuraa

Ylikypsä paisti on aloittelijalle turvallinen valinta. Ei tarvitse pelata paistimittarin ja lämpötilojen kanssa. Jos lihassa on näkyviä jänteitä ja reilusti rasvaa, leikkaa nämä osat pois. Peuranpaisti ei tosin ole rasvaista. Liha kannattaa maustaa jo edellisenä päivänä, laita lihan pintaan suolaa ja rouhi mustapippuria sekä pieneksi pilkottua tuoretta valkosipulia. Kelmuta liha laita jääkaappiin odottamaan seuraavaan päivään.

Nosta liha huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen paistoa. Sulata pannulla voita ja paista lihan pinnat kiinni. Laita liha ja valmiiksi pilkotut juurekset uunivuokaan (esim. sipulia, valkosipulia, pari pientä porkkanaa, pala palsternakkaa, mitä keksitkin). Lisää  lopuksi vuokaan tai pataan nestettä niin, että lihan pinta peittyy ja muutama laakerinlehti, mauste- ja mustapippureita ja hiukan suolaa. Peitä vuoka foliolla tai kannella. Paisti saa olla uunissa monta tuntia ja se kuivuu ilman kantta tai foliota.

Peuranliha paistumassa padassa nesteen ja mausteen seassa.

Paista lihaa joko 175 asteessa kolmisen tuntia tai miedommalla lämmöllä pidempään kuten minä yönyli. Paistin koko vaikuttaa kypsymisaikaan. Ylikypsä paisti on valmis silloin, kun sinä haluat. Kurkista siis aina välillä uuniin, leikkaa paistista pieni pala, tunnustele lihan pintaa tikulla tai haarukalla. Liha ei saa kuivua. Jos neste haihtuu hurjaa vauhtia, lisää vettä ja pienennä lämpötilaa. Tarkoitus ei ole kärventää lihaa, vaan kypsentää se hajoavan pehmeäksi. Kun liha on mielestäsi tarpeeksi kypsää, ota se pois uunista ja laita liha vetäytymään folion sisään n.10min. Kerää talteen vuokaan jäänyt neste ja siivilöi se. Kun otat lihan folioista se kirjaimellisesti hajoaa ”käteen”. Ennen kuin laitat lihan tarjolle kaada joukkoon hieman lientä. Lopun liemen voi suurustaa kastikkeeksi.

Peuranliha revittynä astiassa.

Tarjoile peura peruna-valkosipulipyreen ja haluamasi lisukkeiden kera.

Peruna-valkosipulipyree:

5 isoa valkosipulinkynttä kuorittuina
4-8  makeaa, kuorittua perunaa kuutioituina (koosta riippuen)
75 grammaa normaalisuolaista voita
ripaus suolaa
tilkka normaalirasvaista maitoa
vettä keittämiseen

Leikkaa valkosipulinkynnet pieniksi. Laita ne kattilaan ja kaada kynsien päälle reilusti kylmää vettä. Kiehauta vesi ja kaada se pois. Kaada tilalle lisää puhdasta, kylmää vettä ja kiehauta jälleen. Kaada taas kiehautuksen jälkeen vesi pois.

Kun sipuli on ryöpätty kaksi kertaa, kaada sen päälle tilkka maitoa. Tilkka tarkoittaa tässä sitä, että kattilan pohja ja sipulit peittyvät. Hauduttele sipulimaitoa miedolla lämmöllä, kunnes sipuli on aivan pehmeää. Sekoittele, jotta maito ei pala pohjaan.

Keitä toisessa kattilassa perunakuutiot miedossa suolavedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi pois ja lisää valkosipulinkynnet perunan joukkoon. Ota sipulimaito talteen. Soseuta perunat ja lisää lopuksi voi valmiiseen pyreeseen. Ohenna ja mausta talteen otetulla sipulimaidolla.

Peuranliha ja perunamuusi aseteltuna annokseksi lautaselle.

Hyvää ruokahalua!


Ruokakummi Anne

Anne Salo