Ruokakummit

Anne Salo

INNOSTUS RUOKAAN SYTTYI ÄITIYDEN MYÖTÄ

Naantalin Luonnonmaalla asuvalle Anne Salolle ruoanlaitto on intohimo. Hän voi viettää keittiössä tuntikausia ja hankkii usein kokkaamisessa tarvittavat raaka-aineet Naantalin Rekosta. 

Alkukesät olivat lapsuudessa Anne Salon vuoden kohokohtia. Silloin sai suuhun ensimmäiset uudet perunat – ne olivat kuin karkkia. Koko pitkän talven ajan perunoita kuorimaan joutuneelle tytölle uudet perunat olivat yksi suurimmista herkuista. Äidin valmistamat keitetyt perunat löytyivät ruokapöydästä lähes aina, ja niiden kanssa tarjottiin ruskeaa kastiketta joko makkaralla tai jauhelihalla varustettuna. 

Anne Salo

– Lapsuudessa söimme talvisin kalaa harvoin, mutta kesäisin sitä oli tarjolla usein kesämökillä. Äitini serkku oli kalastaja, ja kalastin usein itsekin. Kalat grillattiin iltaisin pihan tiiligrillissä. 

Perunamuusia ilman klönttejä 

Salo kiinnostui ruoanlaitosta 1990-luvulla omien lastensa myötä. Hän ei halunnut tarjota heille valmisruokia, joten hän lähti opettelemaan reseptejä keittokirjojen kautta. Tavoitteena oli aluksi opetella tekemään hyvin perusjuttuja. Yksi niistä oli perunamuusi, jossa ei saanut olla lainkaan ”klönttejä”. Hän ei halunnut käyttää ruoanlaitossa valmiita mausteseoksia, joten yrteillä ja juustoilla maun tuominen ruokiin on ollut hänelle aina tärkeää – suolaa ja pippuria unohtamatta. 

– Käytän paljon vahvoja makuja, esimerkiksi tuoretta valkosipulia ja chiliä. Syksyisin kokkaan paljon lihapatoja, keittoja ja tulisempia makuja. Uusin innostukseni ruoanvalmistuksessa on aasialainen keittiö. 

Aina pullaa pakastimessa 

Anne Salo laittaa ruokaa melkein joka päivä. Kesällä kokkaamisen pitää sujua sutjakkaasti, mutta syksyllä ja talvella hän saattaa aloittaa ruoan valmistelut jo aamulla ja seisoa keittiössä illalliseen asti. Kotona vierailevat usein niin perheen aikuiset lapset kuin ystävätkin. Myös leipominen on naiselle tärkeää – kakut ovat hänen bravuureitaan ja pakastimesta löytyy aina pullaa. 

Anne Salo

– Reko-lähiruokarengas saapuu Naantalin torille joka toinen viikko, ja sieltä haemme aina lihat seuraavan parin viikon tarpeisiin. Usein nappaan mukaan myös Oksasen munia ja sesongin raaka-aineita, esimerkiksi kantarelleja, puolukoita, yrttejä ja salaatteja. Rekosta saa myös ihania gluteenittomia kevätkääryleitä. 

Anne Salo

PAIKALLISET RUOKAVINKIT TOP 5

  1. Reko-lähiruokarengas
  2. Kultaranta Heineken House, josta saa ihania pizzoja 
  3. Naantalin kylpylän Le Soleil -ravintola ja sen pop up -ravintolat 
  4. Markon Herkkulaavu
  5. Ravintola Kultarannan lounas, joka on kokemistani suomalaisista golfklubien ravintoloista ehdottomasti laadukkain 

Annen pavlova

10 kananmunan valkuaista
400 g tomusokeria
1 rkl maizenaa
1 korkillinen etikkaa

Täyte 

2 prk kermaa
1 ½ dl sokeria
2 prk mascarponea
2 dl rouhittua suklaata tai 2 pussia valmiita Daim–rakeita

koristeluun marjoja tai hedelmiä

Laita uuni päälle 120 asteeseen (kiertoilma). Erottele valkuaiset kananmunista ja vatkaa vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja maizena pikkuhiljaa siivilän kautta valkuaisvaahtoon. Lisää lopuksi etikka. Muotoile pellille leivinpaperin päälle marenkivaahto haluamasi muotoon ja laita uuniin keksitasoa ylemmäs. Anna marengin tekeytyä seuraavasti: 

120 astetta ½ h
110 astetta ½ h
100 astetta 1h
90 astetta 1h
80 astetta 1h
70 astetta 1h 

Pidän marengin aina vähintään 5 h uunissa, monesti jätän marengin vielä uunin jälkilämpöön (luukku hieman raolleen, ettei ”kerää” kosteutta ja pehmitä marenkia). Pohjan voi hyvin tehdä päivää tai paria ennen tarjoilua, kunhan se saa olla kuivassa paikassa.

Valmista täyte. Vatkaa kerma ja lisää joukkoon sokeri. Sekoita mascarpone joukkoon tasaisesti (älä enää vatkaa). Sekä lopuksi suklaa tai Daim–palat. Pavlovaan kelpaa vuodenajasta riippuen kauden marjat ja hedelmät, toisinaan marengin ja täytteen väliin voi laittaa esimerkiksi lemon curdia tuomaan raikkautta. Nyt parhaimpia taitavat olla punaiset viinimarjat ja puolukka. 

Vaikka pavlova eli marenkikakku on viime vuosina ollut paljon esillä, on se kulkenut mukanani jo reilut 20 vuotta. Kaikki ystäväni taatusti tietävät ”Annen Pavlovan”. 

Anne Salo on yksi Naantalin ruokakummeista. Kummit jakavat The Delicious Side Of Naantali -sivustolla ja sen sosiaalisen median kanavissa omia ruoka-, resepti-, lähiruoka- ja ravintolavinkkejään.