Ruokakummi-Annen Silliskagen

Silliskagen-kattaus lautasella.

Sillin kalastuksen historiaa Naantalissa

Viime viikolla me ruokakummit pääsimme yritysvierailulle Rymättylän Silliperinnemuseo Dikseliin ja saimme aimo annoksen tietoa sillien kalastuksesta, historiasta ja valmistuksesta. Illan aikana pääsimme myös maistelemaan Suomen Sillikonttorin artesaanisillejä mm. mustaherukka, sokerisuolattua, saaristosilliä.

Sillien maistelu inspiroi minua ja aloin miettimään miten sillin käyttöä voisi jalostaa eri resepteissä ja lisätä käyttöä muulloinkin kuin kesäkaudella uusien perunoiden kyytipoikana. Tästä lähti ajatus tehdä perinteisen rapuskagenin tyyliin silliskagen ja tietenkin saaristolaisleivälle toteutettuna.

Silliskagenin ainesosat ja resepti

Tee majoneesi aina huoneenlämpöisitä aineksista. Riko muna sauvasekoittimen kulhoon. Lisää sinappi, hienonnettu valkosipuli ja hot curry mauste. Nosta sauvasekoitin kulhoon ja laske päälle öljy. Vältä öljyn sekoittumista kananmunan kassa. Käynnistä sauvasekoitin. Kun näet majoneesin alkavan tekeytymään, nosta sitä hitaasti ylöspäin, niin että öljy sekoittuu hyvin joukkoon. Mausta lopuksi oman maun mukaan suolalla.

Keitä kananmunat ja pilko sipuli, sillit ja tilli pieneksi. Sekoita kulhossa majoneesi joukkoon. Ala kokoamaan silliskagenia levittämällä leivän päälle ranskankermaa, aseta seuraavaksi salaatinlehti leivälle ja salaatinlehden päälle kunnon annos silliseosta. Viimeistele leipä kananmunan viipaleilla ja aseta ohuet paprikasiivut leivälle koristeiksi tillin kera.

Hyvää ruokahalua!

Ruokakummi Anne

Anne Salo