Keittiöhuumaa Asuntomessuilla Naantalissa

Asuntomessutalon kauniisti sisustettu keittiö, jonka ikkunasta näkyy metsäinen maisema.

Ruokakummi-Pauliina kävi tutustumassa Asuntomessujen keittiöihin

Naantalissa järjestettiin Asuntomessut kesällä 2022 ja ruokakummit viettivät ahkerasti aikaa messuilla niin kierrellen kuin keskustellen messuvieraiden kanssa Visit Naantalin ja Naantalin kaupungin kontilla. Onko oikeastaan luonnollisempaa yhdistelmää kuin ruoka ja kodit?

Kodeissa viihdytetään vieraita, kokkaillaan niin arki kuin juhlaruokaa, tilataan take awayta ja grillaillaan ulkona. Olit sitten intohimoinen ruokahifistelijä tai pullantuoksuinen arkikokki, on keittiön toimivuus erittäin tärkeää. Sukellan seuraavaksi hieman tarkemmin keittiöiden maailmaan, sillä otin asuntomessuvierailullani nimenomaan keittiöt ja niissä ilmenevät trendit luupin alle.

Suurimmassa osassa asuntomessujen kohteita ovat lopulliset asukkaat olleet jo rakennusprosessissa mukana. Tämä auttaa erittäin paljon toimivan keittiön suunnittelussa, sillä toiveita keittiölle on varmasti yhtä monta kuin on keittiöiden käyttäjiäkin. Kaikista tärkeintä onkin miettiä jo suunnitteluvaiheessa, millaiseen käyttöön keittiö tulee. Tykkäätkö kestitä vieraita vai oletko enemmän oman perheen kesken viihtyvä kotihiiri? Oletko sinkkuboxissa asustava Woltin suurkuluttaja, jonka keittiössä valmistetaan lähinnä aamiaista tai asuuko sisälläsi oman elämän Gordon Ramsay, jonka kokeilevassa keittiössä voi tapahtua mitä vaan? Jokaisella edellä mainitulla on keittiölleen erilaiset tarpeet ja on tärkeää, että keittiö ja käyttäjä kohtaavat. Keittiöön käytettävä tilan kokokin kannattaa miettiä täysin käyttötarpeiden mukaan. Miksi syödä neliötä keittiöllä, jossa ahkerimmassa käytössä on mikro? Tällöin neliöt kannattaa käyttää muualla hyödyksi. Toisaalta taas jos rakastat ruuanlaittoa ja vieraita kotonasi, satsaa keittiöruokailualueeseen. Juhlat sujuvat sitä mutkattomammin, mitä paremmin keittiökokonaisuutesi on suunniteltu ja siihen tarvitaan eittämättä myös tilaa.

Vaalean harmaa keittiö tummanharmaalla kivitasolla, mustalla hanalla ja mustilla valaisimilla. Keittiö on sisustettu viherkasveilla ja vaaleilla astioilla.
Vaalea keittiö hirsitalossa, jossa vaaleat puukalusteet sekä iso ikkuna, josta aukeaa metsäinen näkymä.

Pyöreiden pöytien trendi

No mutta mitä sitten nousi Naantalin asuntomessuilla esille keittiöihin ja ruokailuun liittyen? Yksi yhdistävä piirre ruokailuun liittyen oli pyöreiden ruokapöytien paluu, eikä ihme! Niiden äärellä seurustelu kaikkien pöytäkunnan jäsenten kesken sujuu mutkattomasti. Myös juhlava koristelu on mahdollista toteuttaa helposti yhdellä näyttävällä keskikoristeella, kun taas pitkä pöytä vaatii paljon enemmän koristelua. Lisäksi pyöreä pöytä saattaa olla myös tilan säästämisen kannalta järkevämpi vaihtoehto, sillä sen saa sijoitettua helpommin esimerkiksi keittiön nurkkaan.

Liesituulettimien innovaatiot

Toisena selkeänä trendinä esille nousivat tasolla olevat liesituulettimet. Täytyy tunnustaa, että tämä trendi vielä vaatii minulta totuttelemista. Ehdottomasti ulkonäön kannalta ihana uudistus, sillä nyt saarekkeiden päällä eivät enää roiku massiiviset huuvat vaan näkymä keittiöön ja sieltä pois on avara. Skeptinen olen ainoastaan niiden imutehosta. Haluan kuitenkin uskoa, että niissä riittää teho ja tämä trendi johtaa pysyvään muutokseen, joka on vielä toimivakin. Löytyykö sinun kodistasi tällainen pöytämallinen liesituuletin? Jos, niin jaa mielellään kokemuksia siitä!

Keittiön saarekkeen tasoon upotettu liesi.

Integroitua vai ei?

Ilahduttavaa oli nähdä, että ainakin yhdessä kohteessa oli uskaltauduttu poikkeamaan integroitujen kodinkoneiden valtavirrasta ja oli tuotu kaunis jääkaappipakastin sellaisenaan esille. Tämän puolesta liputan täysin! Ensinnäkin jo puhtaanapidon kannalta helppo vaihtoehto, kun voit vetää kunnon puhdistusaineet kahvoihin vaikka päivittäin. Tämä taas lisää keittiön hygieniatasoa huomattavasti. Omasta kokemuksesta voin myös kertoa, että on edullisempaa, helpompaa ja nopeampaa vaihtaa rikkoutunut kodinkone, joka ei ole integroitu… Nimimerkillä etsin 1,5 vuotta sopivaa uutta tiskikonetta ja maksoin n. 500€ enemmän integroidun jääkaapin vaihtamisesta sen rikkouduttua äkillisesti. Nämä ovat toki maku ja tuuri asioita, mutta itse olen innoissani, jos integroitujen kodinkoneiden trendi pikkuhiljaa taas edes hieman hellittäisi. Etenkin kun kodinkoneet ovat nykyään niin upean näköisiä!

Minimalistinen, luonnollisin sävyin sisustettu keittiö, jossa mustat kodinkoneet, vaaleat kaapinovet sekä taso ja yläkaappien sijaan laitettu linjakas musta hylly.

Ruuanlaitossa tärkeää on miettiä, että kaikki toimii mahdollisimman saumattomasti. Tämä matka alkaa jo siitä, että ruokien tuominen kotiin ja keittiöön on helppoa. Lisäksi itse ruuanlaiton on oltava sujuvaa. Tähän ilokseni huomasin, että esimerkiksi kahden hanan ratkaisu oli toteutettu kohteessa Aurinkolinna. Toinen hana sijaitsi saarekkeessa, toinen tiskialtaan yhteydessä. Tämä helpottaa paitsi liesityöskentelyä, myös tilannetta, jossa useampi kokki häärii yhtä aikaa keittiössä.

Tumman ruskea keittiö mustilla yksityiskohdilla ja iso ikkuna, josta tulvii tilaan valoa sekä luonnon vehreyttä.

Toimivia tilaratkaisuja

Yksi mielenkiintoisimmista keittiön pohjaratkaisuista oli Villa Pinnassa, jossa keittiö rakentui ikään kuin kahdesta osasta. Taaempana oli suljettu keittiöosa, jossa oli mm. liesi, jääkaappi ja tiskiallas, kun taas etualalla oli avoimempi osa saarekkeineen. Täydellinen keittiö valmistella vieraiden tuloa rauhassa ja myös kerätä ruokailun jälkeinen sotku piiloon myöhempää siivousta varten ja vain nauttia vieraiden läsnäolosta.

Käytävämäinen tila, jossa tumma keittiö ja kultaisia yksityiskohtia sisustuksessa.
Kauniisti sisustettu tumma keittiö, vaalean harmaa saareke ja leikkokukkia maljakossa.
Keittiönsaarekkeeseen upotettu televisio, jonka saa esiin nappia painamalla.

Innovatiivisia ratkaisuja kohteessa Neljäs Tiira

Asuntomessuilla näkee aina hyvin innovatiivisia ja luovia ratkaisuja, osataan olla rohkeita. Eikä messut pettäneet tälläkään kertaa! Yksi luovemmista ratkaisuista oli Neljäs Tiira kohteessa, jossa televisio oli upotettu keittiön saarekkeeseen ja nousi sieltä nappia painamalla. Keittiö oli muutenkin monipuolisesti suunniteltu. Tila oli hyödynnetty maksimaalisesti ja tehty mm. apteekkarinkaappi niin mausteille kuin kuiva-aineille. Kierrättäminen oli keittiössä tehty vaivattomaksi tuomalla 8 jäteyksikköä helposti käytettäväksi. Lisäksi heillä oli aivan keittiön vieressä kulku ulos ja sitä kautta teknisen tilan tyyppisen tilan lävitse autokatokseen. Mikä oiva paikka tuo tekninen tila onkaan sijoittaa vaikka ekstra pakastin tai jääkaappi!

Betoniviidakon oma tyyli

Innovatiivinen oli myös Betoniviidakon keittiö, jossa mm. yläkaapeista oli luovuttu ja seinä jätetty blankoksi. Lisäksi perinteisen saarekkeen sijaan olikin laitettu massiivinen marmorinen ruokapöytä, joka ajaa sekä saarekkeen että pöydän tarkoituksen. Erinomainen ratkaisu, jos vaikka tilan suhteen on rajallisempaa. Betoniviidakon Emmi kertoo ratkaisuistaan seuraavanlaisesti:

”Halusimme keittiön sulautuvan kokonaisuuteen saumattomasti. Aranin täysin keramiikasta tehty keittiö on todella minimalistinen ja juuri sen takia meistä myös näyttävä. Emme halunneet avoimen tilan täyttyvän pöytäpinnalla. Jompikumpi piti valita: suuri pöytä tai suuri saareke, joten keittiössä saareke korvattiin suurella marmorisella ruokapöydällä. Uskalsimme jättää saarekkeen pois, sillä työskentelytilaa saatiin hyvin myös pitkälle seinälle.”

Vaalea, minimalistinen keittiö, jossa ei ole lainkaan yläkaappeja.

Kysyin Emmiltä myös heidän keittiön toimivuuden jippoja ja mielestäni nämä kannattaa ehdottomasti huomioida omassa keittiössä.

“Kaappien sisustat toteutettiin ulosliukuvilla laatikoilla kiinteiden hyllyjen sijaan. Näin pääsemme paremmin hyödyntämään koko säilytystilan. Pinnat ovat todella helppo pitää puhtaana ja toimintojen sijoitteluun kiinnitettiin erityistä huomiota.”

Pienillä ratkaisuilla voidaan maksimoida keittiöstä saatava hyöty. Kun vaikkapa pinnat ovat helposti huollettavissa, jää enemmän aikaa (ja nautintoa) itse ruuanlaittoon.

Messujen täydeltä ihania kesäkeittiöitä

Ilokseni messuilla oli nähtävissä useita kesäkeittiöitä ja grillauspaikkoja. Maassa, jossa kesä on lyhyt kuin silmänräpäys, on ehdottoman tärkeää, että voi nauttia ulkona olosta mahdollisimman paljon. Parhaiten mieleeni kesäkeittiöistä jäi kohde, jossa kesäkeittiö oli suoraan sisäkeittiön jatkeena. Näin pystytään ottamaan hyöty sisäkeittiön tekniikasta ja jatkamaan ulkokeittiön puolella. Täydellinen ratkaisu, sanon minä!

Musta pieni keittiö.
Kesäkeittiö ulkorakennuksessa.
Terassille rakennettu kesäkeittiö, jossa grilli ja ulkokalusteet.

Ruokakomeroiden paluu!

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä ehdoton suosikkini on paluun tekevä retroilmiö: ruokakomerot! Aivan mahtavaa, että näiden arvoa on alettu taas ymmärtää. Tämä on erityisesti isomman perheen tai mielellään vieraita kutsuvan asukkaan lyömätön luottopakki. Ruokakomerossa saat paitsi selkeästi kuiva-aineet esille, voit luoda tasolle kaikkien niiden hyödyllisten, mutta mielellään näkymättömissä pidettävien kodinkoneiden kodin. Lisäksi pystyt valmistelemaan vaikkapa vieraiden saapumista varten alkupalat odottelemaan ruokakomeroon ja pitää keittiön siistinä. Ruokakomero on myös oiva paikka kerätä niin sanottua ei haisevaa keittiöjätettä, kuten lasipurkkeja, muovipulloja ja pahvia/paperia. Ruokakomero on kokille keittiön vaatehuone ja kuka sellaisesta kieltäytyy?

Ruskean ja harmaan sävyin sisustettu ruokakomero.
Pieni vaalea ruokakomero, jossa hyllyillä purkkeja ja kuiva-aineita.

Minulta kysyttiin, että mikä oli lempikeittiöni messuilla ja miksi. Täytyy tunnustaa, että lempikeittiöni olisi yhdistelmä yllä mainituista piirteistä. Niin kuin sanoin, keittiömieltymyksiä on yhtä paljon kuin keittiön käyttäjiä. Siksi minäkin mieluiten räätälöisin itselleni juuri oman näköisen kokonaisuuden minulle toimivista elementeistä. Ja ehdottomasti paljon ikkunapintaa, jotta valo tulvii sisälle! Katsokaa nyt, kuinka upeaa on, kun keittiöön pääsee valoa!

Keittiö, jossa iso leveä ikkuna ulos.

❤️: ruokakumminne Pauliina

Pauliina Jokela

Ps. Pidin messupäivästäni Instagramin puolella päiväkirjaa, tarinat on tallennettu myös The Delicious Side of Naantalin kohokohtiin. Voit käydä sieltä katselemassa tarinoita jälkikäteenkin