Ruokakummit

Pauliina Jokela seisoo hymyillen Vanhankaupungin puutalot takanaan.

Pauliina Jokela

TELEVISIOSTA TUTTU AMATÖÖRIKOKKI

Pauliina Jokela kokkailee maustaen ja maistaen, eikä muista koskaan kirjoittaa reseptejä ylös. Lapsesta asti kauhan varressa viihtynyt kulinaristi on tuttu televisiosta – Master Chef -ohjelma opetti, ettei ruoanlaittoa tarvitse ottaa niin kovin vakavasti.

Kolmekymppiselle Pauliina Jokelalle lähiruoka on sitä, että sen pääsee itse hakemaan suoraan tuottajalta ilman välikäsiä. Perunat, sipulit ja kanamunat hän hakee usein Tamsaaren tilalta Merimaskusta tai suoraan Naantalin torilta, mansikat Nousiaisista Ollin tilalta. Saariston parhaat kalaherkut tekee taivassalolainen Taivassavu. Yrtit ja kirsikkatomaatit hän kasvattaa itse kesämökin pihalla, ja hyödyntää niitä monipuolisesti ruoanlaitossa.

– Haluaisin olla enemmän viherpeukalo, mutta se ei vain tunnu luontaiselta. Tänä vuonna kokeilin kuitenkin uutta ja istutin lakritsiyrtin, joka on älyttömän herkullinen.

Jokela on asunut lähes koko ikänsä Naantalissa, lukuun ottamatta vuosia Saksassa ja Espanjassa. Naantali on kuitenkin se paikka, johon hän haluaa aina palata. Intohimo ruokaan heräsi jo lapsena, kun Pauliina sai isältään 5-vuotiaana ensimmäisen keittokirjansa. Ruoka-alalla työskentelevä äiti ja veli ovat myös olleet inspiraationa ruokaharrastuksessa.

Pauliina Jokela jäätelökioskin edustalla.

– Minulla on lapsesta saakka ollut vahvat makumieltymykset. Rakastin jo pienenä esimerkiksi voimakkaita juustoja, jättikatkarapuja ja kampasimpukoita. Meillä ei oikeastaan koskaan valmistettu perinteisiä lastenruokia.

Ravintola-annokset testiin kotikeittiössä

Herkulliset, mutta simppelit ruoat ovat Pauliinan bravuureita. Hän ei jaksa valmistaa ruokaa tuntikausia, vaan valmista on tultava helposti ja nopeasti. Hän tykkää kokeilla erilaisia raaka-aineita ja valmistaa toisintoja annoksista, joita hän on testannut ravintoloissa tai ystävien valmistamana.

– Harvoin onnistuin tekemään kaksi täysin samanlaista annosta. Ruokaa laittaessa maistelen, maustan ja muokkailen reseptejä fiiliksen mukaan. En koskaan kirjoita mitään ylös, joten reseptien jakaminen on välillä haasteellista.

Jokelalla ei ole kokin koulutusta. Hän on kuitenkin Chaîne des Rôtisseurs -järjestön jäsen; Dame de la chaine -arvonimi on Pauliinalle yksi merkittävimmistä saavutuksista ruokamaailmassa. Yksi naisen haaveista toteutui vuonna 2012, kun hän pääsi mukaan amatöörikokeille tarkoitettuun Master Chef -ohjelmaan. Ohjelman tekemisen myötä Jokelan kokeilunhalu ja rohkeus raaka-aineiden käyttämiseen heräsivät. Hän oppi myös sen, että ruoanlaitto on hauskaa eikä sitä kannata ottaa liian vakavasti.

Pauliina Jokela istuu laiturilla syömässä jäätelöä.

PAIKALLISET RUOKAVINKIT TOP 5

  1. Naantalin vierasvenesataman After Sail 714 -ravintola, josta saa herkullisia pieniä snackeja ja hyviä burgereita
  2. Kultaranta Resortissa sijaitseva Heineken House, jonka listalla erinomaisia pizzoja
  3. Hasta la Pasta -ravintolan poro-kantarellipasta
  4. Naantalin torin runsas lähiruokatarjonta
  5. Nuvolen jäätelöt, erityisesti minttujäätelö
Ruokakummi-Pauliinan raikas lohitartar piparjuuricrémellä kauniisti lautaselle aseteltuna.

PAULIINAN RAIKAS LOHITARTAR PIPARJUURICRÉMELLÄ

Resepti 4:lle

2 kurkkua
400 g kylmäsavulohta
nokare voita
saaristolaisleipää
2 dl kuohukermaa
1 prk piparjuurituorejuustoa
suolaa
mustapippuria

Kuori kurkut ja halkaise sekä poista siemenet, jotta annokseen ei tule ylimääräistä nestettä. Pilko kurkut erittäin pieniksi kuutioiksi. Hakkaa kylmäsavulohi ihan pieneksi. Laita pannu kuumenemaan ja lisää voi. Murenna saaristolaisleipä pieneksi muruksi ja paahda pannulla voissa kunnes leipä saa pienen rapeuden. Kumoa murut talouspaperin päälle jäähtymään (talouspaperi imee ylimääräisen rasvan pois). 

Vatkaa kuohukerma lähes valmiiksi vaahdoksi ja lisää joukkoon tuorejuusto sekä ripaus suolaa. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on sopivan kiinteää pursotettavaksi. Ole kuitenkin varovainen, ettet vatkaa kermaa liikaa, jotta se ei muutu voiksi.

Kokoa annos rouhaisemalla lohitartarin päälle mustapippuria ja ripottele koristeeksi saaristolaislimppumurua. Voit koota tartarin myös muotin avulla. Tarjoile annos kylmän valkoviinin, samppanjan tai kuohuviinin kera.

Pauliina Jokela on yksi Naantalin ruokakummeista. Kummit jakavat The Delicious Side Of Naantali -sivustolla ja sen sosiaalisen median kanavissa omia ruoka-, resepti-, lähiruoka- ja ravintolavinkkejään.