Fredagsmys Ruokakummi-Annen tapaan eli Gambas pil pil espanjalaisittain

Hyvä ruoka on kotoilupäivien ilo

Tanskalaisilla on hyggeily ja suomalainen vastine sanalle taitaa olla kotoilu. Fredagsmys taas on ruotsalainen perinne mikä alkaa olla tuttu Suomessakin. Fredagsmys tarkoittaa raskaan työviikon päättävää koti-iltaa, jolloin syödään hyvää ja helppoa perheen kesken.

Ilmiöltä puuttuu suomenkielinen vastine, mutta googletamalla löysin Kodin Kuvalehdessä käydyn suomennoskilpailun sanalle fredagsmys. Kilpailussa voiton vei vastine: myyssäys.

Fredagsmys Annen tapaan eli Gambas pil pil espanjalaisittain.

Tarvitset isoja katkaravunpyrstöjä mikäli tuoreita ei ole saatavilla pakastetut käy hyvin (löytyy mm. K Supermarket Ukko-Pekka pakastealtaasta), tuoretta valkosipulia ja chiliä. Mietoa oliiviöljyä sekä savustettua paprikajauhetta, mustapippuria, suolaa, tuoretta persilijaa sekä patonkia.

Katkaravut kuumennetaan nopeasti pannulla mausteisessa valkosipuli-chiliöljyssä ja nautitaan tirisevän kuumina vaalean leivän tai patongin kanssa. Kyytipojaksi sopii hyvin Naantalin MallasSeppien Kultaranta Lager.

Ainekset neljälle

400g jättikatkarapuja

1 -2 kpl punaista chiliä

1/2 tai 1 kokonainen valkosipuli

1.5 -2dl dl oliiviöljyä (pannun mallista ja koosta riippuen, öljyä on hyvä olla riittävästi)

1.5 tl savustettua paprikajauhetta

1 tl suolaa

Rouhittua mustapippuria maun mukaan

1 dl persilijaa hienonnettuna

Mikäli hankit katkaravut pakkasesta sulata ne pakkauksen ohjeen mukaan. Poista kuoret mikäli niitä on. Valuta talouspaperin päällä ja painele kuiviksi. Kuori ja leikkaa valkosipulinkynnet ohuiksi viipaleiksi. Huuhtele chili. Halkaise, poista siemenet ja hienonna. Kuumenna öljy pannulla, lisää valkosipulit ja chili. Kuullota noin 1 minuutti. Lisää paprikajauhe, pippuri ja suola. Kääntele mausteita hetki pannulla ennen kuin lisäät katkaravut ja kuumenna nopeasti ja ripottele lopuksi pinnalle hienonnettu persilja. 

Bon Appetit!

Ihanaa viikonloppua ja muistakaa ”myssäillä”

Ruokaisin terveisin ruokakummi Anne

Anne Salo