Näe ja koe, Aktiviteetti, Nähtävyys, Kultarannan puutarha

Kultarannan puutarha

Kultarannan puutarha on Naantalin puutarhanähtävyys

Kultarannan puutarha on 16 hehtaarin puisto, jota voi kutsua eräänlaiseksi pienois-Versaillesiksi. Puutarhan yleisökierrokset järjestetään sen keskeisimmässä osassa nimeltä Medaljonki, joka on tunnettu kukkatarhoistaan ja ruusuistaan. Muotopuutarhaa kaunistavat myös punatarha, sinitarha, pergola, huvimajat, vesialtaat ja kuusiaitojen reunustamat ”diplomaattikäytävät”.

Hulppeasta kesähuvilasta Suomen tasavallan presidentin kesävirka-asunnoksi

Kultarannan vaikuttava graniittilinna on valmistunut vuotta ennen Suomen itsenäistymistä, vuonna 1916, kauppias ja maanviljelysneuvos Alfred Kordelinin kesähuvilaksi. Arkkitehti Lars Sonck suunnittelu 19 huoneisen graniittilinnan, jonka rakentaminen alkoi vuonna 1914. Alfred Kordelin ehti viettää Kultarannassa vain muutaman kesän ennen traagista kuolemaansa ja tämän jälkeen paikka siirtyi ero vaiheiden kautta Suomen valtiolle.

Nykyisin komea graniittilinna Naantalinlahden rannalla lieneekin Suomen tunnetuin kesäasunto, sillä presidenttimme ovat pitäneet sitä kesävirka-asuntonaan jo vuodesta 1922. Naantalia kutsutaankin oikeutetusti Suomen lomapääkaupungiksi. 

Kultarannan puutarha on yksi Naantalin päänähtävyyksistä, jossa matkailija pääsee ihailemaan ainutlaatuista muotopuutarhaa opastetuilla kävelykierroksilla.

Kultarannan puutarha on moniosainen kokonaisuus

Kultarannan puutarha on täynnä kukka- ja arkkitehtuuriloistoa ja muotopuutarha on kuin taideteos jo itsessään. Puiston rakennuttaja, kauppias Alfred Kordelinilla oli tarkka suunnitelma Kultarannan taidepuistosta ja tätä perintöä edelleen vaalitaan 100-vuotiaan puutarhakaunottaren hoidossa. Kaunis muotopuutarha onkin upea kokonaisuus veistostaidetta ja paviljonkeja vuosisadan varrelta. Keväällä 2018 toteutettu paviljonkien kunnostus on tuonut alkuperäiset värit ja loiston entistä paremmin esiin.

Kultarannan pohjoispuolella sijaitseva puisto on säilytetty luonnontilassa, Kultarantaa ympäröivää saaristoluontoa luonteikkaasti kunnioittaen. Kultarannan alueella kasvihuoneita on noin 1000 neliömetriä ja niihin on pääsy ainoastaan henkilökunnalla. Puutarha tuottaa tasavallan presidentin talouteen niin kukat kuin vihanneksetkin ympäri vuoden.

Presidentin kesävirka-asunnon sisätiloihin ei ole mahdollista päästä tutustumaan vaan sen rauhaa kunnioitetaan ja puutarhan yleisökierrokset järjestetään ainoastaan muotopuutarhan puolella.

Huom! Puutarha on suljettu yleisöltä maanantaisin. Opastettuja kierroksia järjestetään kesäkaudella tiistaista sunnuntaihin. Puutarhakierrosten lisäksi puutarhassa järjestetään erilaisia teemakierroksia. Kierroksia voi tilata myös yksityisesti ryhmille. Huom! Koirien ja muiden lemmikkieläinten tuominen puutarhaan ei ole sallittua.

Omatoiminen tutustuminen Kultarannan puutarhaan 2021

  • Omatoiminen tutustuminen puutarhaan on mahdollista 7.5.-1.10. perjantai-iltaisin klo 18.00-20.00 (vapaa pääsy)
  • Tutustuminen puutarhaan on mahdollista myös järjestetyillä opastuskierroksilla.
  • Opastetut kierrokset 8.6.-5.9.2021 ti-su. Alta pääset lippukauppaamme!