Esteetön kohde, Näe ja koe, Nähtävyys

Kultarannan puutarha – tutustu virtuaalisesti!

Ryhmä tutustumassa Kultarannan puutarhaan aurinkoisena kesäpäivänä. Kuvan etualalla suihkulähde, taustalla linnan torni ja puutarha.

Kultarannan puutarha on suljettu, tervetuloa Kultarannan puutarhaan!

Kultarannan puutarha on suljettu remontista johtuen vuodet 2023-2024, mutta ei hätää – tervetuloa tutustumaan virtuaalisesti Kultarannan puutarhaan! Ainutlaatuisella nojatuolimatkalla pääset oppaan johdolla näkemään Kultarannan aivan uudesta näkökulmasta sekä kurkistamaan paikkoja, joihin ei normaalikierroksella mennä. Kultarannan puutarha avautuu uudistettuna kesällä 2025.

Hulppeasta kesähuvilasta Suomen tasavallan presidentin kesävirka-asunnoksi

Kultarannan puutarha on 16 hehtaarin puisto, jota voi kutsua eräänlaiseksi pienois-Versaillesiksi. Puutarhan yleisökierrokset järjestetään sen keskeisimmässä osassa nimeltä Medaljonki, joka on tunnettu kukkatarhoistaan ja ruusuistaan. Muotopuutarhaa kaunistavat myös punatarha, sinitarha, pergola, huvimajat, vesialtaat ja kuusiaitojen reunustamat ”diplomaattikäytävät”.

Kultarannan puutarha onkin yksi Naantalin ja koko Suomen merkittävimmistä puutarhanähtävyyksistä.

Kultarannan vaikuttava graniittilinna on valmistunut vuotta ennen Suomen itsenäistymistä, vuonna 1916, kauppias ja maanviljelysneuvos Alfred Kordelinin kesähuvilaksi. Arkkitehti Lars Sonck suunnittelu 19 huoneisen graniittilinnan, jonka rakentaminen alkoi vuonna 1914. Alfred Kordelin ehti viettää Kultarannassa vain muutaman kesän ennen traagista kuolemaansa ja tämän jälkeen paikka siirtyi eri vaiheiden kautta Suomen valtiolle.

Nykyisin komea graniittilinna Naantalinlahden rannalla lieneekin Suomen tunnetuin kesäasunto, sillä presidenttimme ovat pitäneet sitä kesävirka-asuntonaan jo vuodesta 1922. Naantalia kutsutaankin oikeutetusti Suomen lomapääkaupungiksi. 

Kultarannan kivilinna

Kultarannan kivilinna ei suojannut rakennuttajaansa. Lue lisää Kultarannan mielenkiintoisesta historiasta Tarinoita Naantalista -artikkelista!

Kultarannan puutarha on moniosainen kokonaisuus

Kultarannan puutarha on täynnä kukka- ja arkkitehtuuriloistoa ja muotopuutarha on kuin taideteos jo itsessään. Puiston rakennuttaja, kauppias Alfred Kordelinilla oli tarkka suunnitelma Kultarannan taidepuistosta ja tätä perintöä edelleen vaalitaan 100-vuotiaan puutarhakaunottaren hoidossa. Kaunis muotopuutarha onkin upea kokonaisuus veistostaidetta ja paviljonkeja vuosisadan varrelta. Keväällä 2018 toteutettu paviljonkien kunnostus on tuonut alkuperäiset värit ja loiston entistä paremmin esiin.

Kultarannan pohjoispuolella sijaitseva puisto on säilytetty luonnontilassa, Kultarantaa ympäröivää saaristoluontoa luonteikkaasti kunnioittaen. Kultarannan alueella on useita kasvihuoneita ja niihin on pääsy ainoastaan henkilökunnalla.

Kultarannan puutarha suljettu 2023-2024

Kultarannan puutarha sulkeutuu remontista johtuen yleisöltä kesäkauden 2022 jälkeen ja avautuu uudistettuna kesällä 2025. Tätä ennen pääset kuitenkin tutustumaan Kultarannan puutarhaan virtuaalisesti. Ainutlaatuisella virtuaalisella kierroksella pääset oppaan johdolla näkemään Kultarannan puutarhan aivan uudesta näkökulmasta sekä kurkistamaan paikkoihin, joihin ei normaalikierroksella mennä. Virtuaalikierroksia järjestetään myös ryhmille.

Kultarannan puutarha
Kordelininkatu, 21100 Naantali