Esteetön kohde, Näe ja koe, Nähtävyys

Kultarannan puutarha – tutustu virtuaalisesti!

Kultarannan puutarha on suljettu, tervetuloa Kultarannan puutarhaan!

Kultarannan puutarha on suljettu remontista johtuen vuodet 2023-2024, mutta ei hätää – tervetuloa tutustumaan virtuaalisesti Kultarannan puutarhaan! Ainutlaatuisella nojatuolimatkalla pääset oppaan johdolla näkemään Kultarannan aivan uudesta näkökulmasta sekä kurkistamaan paikkoja, joihin ei normaalikierroksella mennä. Kultarannan puutarha avautuu uudistettuna kesällä 2025.

Hulppeasta kesähuvilasta Suomen tasavallan presidentin kesävirka-asunnoksi

Kultarannan puutarha on 16 hehtaarin puisto, jota voi kutsua eräänlaiseksi pienois-Versaillesiksi. Puutarhan yleisökierrokset järjestetään sen keskeisimmässä osassa nimeltä Medaljonki, joka on tunnettu kukkatarhoistaan ja ruusuistaan. Muotopuutarhaa kaunistavat myös punatarha, sinitarha, pergola, huvimajat, vesialtaat ja kuusiaitojen reunustamat ”diplomaattikäytävät”.

Kultarannan puutarha onkin yksi Naantalin ja koko Suomen merkittävimmistä puutarhanähtävyyksistä.

Kultarannan vaikuttava graniittilinna on valmistunut vuotta ennen Suomen itsenäistymistä, vuonna 1916, kauppias ja maanviljelysneuvos Alfred Kordelinin kesähuvilaksi. Arkkitehti Lars Sonck suunnittelu 19 huoneisen graniittilinnan, jonka rakentaminen alkoi vuonna 1914. Alfred Kordelin ehti viettää Kultarannassa vain muutaman kesän ennen traagista kuolemaansa ja tämän jälkeen paikka siirtyi ero vaiheiden kautta Suomen valtiolle.

Nykyisin komea graniittilinna Naantalinlahden rannalla lieneekin Suomen tunnetuin kesäasunto, sillä presidenttimme ovat pitäneet sitä kesävirka-asuntonaan jo vuodesta 1922. Naantalia kutsutaankin oikeutetusti Suomen lomapääkaupungiksi. 

Kultarannan kivilinna

Kultarannan kivilinna ei suojannut rakennuttajaansa. Lue lisää Kultarannan mielenkiintoisesta historiasta Tarinoita Naantalista -artikkelista!

Kultarannan puutarha on moniosainen kokonaisuus

Kultarannan puutarha on täynnä kukka- ja arkkitehtuuriloistoa ja muotopuutarha on kuin taideteos jo itsessään. Puiston rakennuttaja, kauppias Alfred Kordelinilla oli tarkka suunnitelma Kultarannan taidepuistosta ja tätä perintöä edelleen vaalitaan 100-vuotiaan puutarhakaunottaren hoidossa. Kaunis muotopuutarha onkin upea kokonaisuus veistostaidetta ja paviljonkeja vuosisadan varrelta. Keväällä 2018 toteutettu paviljonkien kunnostus on tuonut alkuperäiset värit ja loiston entistä paremmin esiin.

Kultarannan pohjoispuolella sijaitseva puisto on säilytetty luonnontilassa, Kultarantaa ympäröivää saaristoluontoa luonteikkaasti kunnioittaen. Kultarannan alueella kasvihuoneita on noin 1000 neliömetriä ja niihin on pääsy ainoastaan henkilökunnalla. Puutarha tuottaa tasavallan presidentin talouteen niin kukat kuin vihanneksetkin ympäri vuoden.

Kultarannan puutarha suljettu 2023-2024

Kultarannan puutarha sulkeutuu remontista johtuen yleisöltä kesäkauden 2022 jälkeen ja avautuu uudistettuna kesällä 2025. Tätä ennen pääset kuitenkin tutustumaan Kultarannan puutarhaan virtuaalisesti. Ainutlaatuisella virtuaalisella kierroksella pääset oppaan johdolla näkemään Kultarannan puutarhan aivan uudesta näkökulmasta sekä kurkistamaan paikkoihin, joihin ei normaalikierroksella mennä. Virtuaalikierroksia järjestetään myös ryhmille.

Kultarannan puutarhan kareva pylväspaviljonki, jonka alla opastuskierroksella oleva ryhmä ihmisiä.

Esteettömyys Kultarannan puutarhassa

Kultarannan puutarhassa kuljetaan tilavia hiekkapohjaisia tai laatoittettuja kävelyreittejä pitkin. Paviljonkien kohdalla on muutamia askelmia ja näiden kohdalla on kiertomahdollisuus oppaan seurassa. Matkan varrella on muutamia penkkejä.

Opas käyttää äänenvahvistinta kierroksen aikana. Mikäli olet kiinnostunut selkokielisestä opastuksesta, mainitsethan tästä varauksen yhteydessä.

Vierailijat opaskoirien kanssa ovat tervetulleita kierrokselle.

Inva-wc sijaitsee Kultarannan puutarhan parkkialueen lipunmyyntirakennuksen yhteydessä.

Liikuntaesteisten on suositeltavaa tuoda omat liikkumisapuvälineet kierrokselle. Kultarannan puutarhalla ei ole tarjolla apuvälineitä.

Sydämen muotoinen aukko kuusiaidassa.

Vastuullisuus

Kultarannan puutarhan opastukset toteutetaan kävellen, joten osallistuminen kierrokselle on ympäristöystävällinen tapa tutustua matkakohteeseen.

Kultarannan puutarha sijaitsee noin 2,5 km päässä Naantalin vanhasta kaupungista. Kultarannan puutarhan läheisyydessä sijaitsee bussipysäkki, tarkista Rymättylän ja Merimaskun suuntaan menevien vuorojen aikataulut www.foli.fi.

Visit Naantalin toimistolta voi vuokrata myös polkupyöriä ja polkaista matkan vanhasta kaupungista Kultarantaan omin voimin.

Mikäli saavut kierrokselle osana ryhmää, suosittelemme käyttämään yhteiskuljetusta. Visit Naantalin kautta voit tilata myös bussikuljetuksen ryhmällesi.

Kultarannan puutarha
Kordelininkatu, 21100 Naantali