Ruokakummit jouluillallisella Tavastin Killassa

Kuvakollaasi artikkelissa käytetyistä kuvista.

Ruokakummien tunnelmallinen jouluillallinen Tavastin Killassa

Kylmä ilta, lunta on jo satanut jonkin verran. Kaikkialla tuntuu olevan pimeää, mutta eipä meidän rannan uusimmassa vanhassa uudessa valopilkussa. Mistä puhun? No tietenkin Tavastin Killasta. Uutta on keväästä asti ravintoloitsijana toiminut Riccardo Soldati, vanhaa on uudeksi nimeksi palautettu vanha nimi Tavastin Kilta. Hauskalla tavalla hämmentävää, eikö? Uutta on myös upeat valokoristeet, jotka tervehtivät paitsi ravintolaan vieraaksi tulevia, niin myös kaikkia rannan kulkijoita.

Tavastin Killan kauniisti valaistu sisäänkäynti talvisena iltana.
Tavastin Killan sisäänkäynnillä roikkuva mistelinoksa.

Meillä ruokakummeilla on tapana kerran vuodessa, yleensä joulun alla kokoontua porukalla yhteen ja käydä syömässä Naantalissa. Tänä vuonna paikaksemme valikoitui Tavastin Kilta ja suuntasimmekin testaamaan heidän ryhmille suunniteltua ryhmämenua. Palataan siihen vielä tarkemmin.

Ensin kuitenkin haluan hehkuttaa hieman ystävällistä vastaanottoa ja ravintolan yleistä tunnelmaa. Paitsi, että ulkona olevat valokoristeet suorastaan kutsuvat piipahtamaan ovesta sisään, on oviaukkoon viritetty pieni ja sitäkin suloisempi yksityiskohta, nimittäin mistelinoksa. Toivottavasti monet ovat sen alla vaihtaneet suukkoja joululaulujen hengessä.

Jokainen ovesta sisään tullut tervehdittiin hymy huulilla ja ohjattiin kauniin seesteisesti koristeltuun pyötään. Olen iloinen siitä, miten Tavastin Killassa on onnistuttu säilyttämään vanhan ja uuden harmoninen liitto. Vaikka remonttia on silmiinnäkyvästi tehty, on se tehty tyylikkäästi. Toisaalta oma suosikkini, turkoosinsävyisen mahtipontiset tuolit on säilytetty. Lisäksi yhden ruokalajin kanssa oli käytössä varastosta löytyneet vintage lasikuvut. Tämän kaltaiset pienet yksityiskohdat tekevät kokonaisuudesta mielenkiintoisen.

Tavastin Killan jouluinen ryhmämenu ilahdutti monipuolisuudellaan

Siirrytäänpä vihdoin illan kohokohtaan eli ruokaan. Tavastin Kilta on räätälöinyt mielenkiintoisen ryhmämenun jouluksi. Jokaisesta ruokalajista oli 2-3 vaihtoehtoa, mikä on mielestäni erinomaista ja palvelee mahdollisimman monia makuja ja erityisruokavalioita. Tällä kertaa ei ollut tarvetta modifioida ruokia, mutta uskoisin heidän myös mielellään niin tekevän, mikäli ei sopivaa ruokaa löydy esimerkiksi allergian vuoksi.

Tavastin Killan seesteisesti katettu pöytä.
Tavastin Killan joulumenu ruokakummin kädessä.

Itse päädyin kokoamaan menun, joka sisälsi alkuruuaksi hirvitartarin, pääruuaksi lampaanpotkaa rosmariiniperunoilla ja jälkiruuaksi perinteistä italialaista panettonea mascarponella. Alkuun tarjoiltu hirvitartat oli upea makuelämys. Siinä yhdistyi vahvat ja miedot maut tavalla, jota on vaikea sanoin kuvailla. Lisän tarjoiluun toi, että tartar tarjoiltiin savukuvun sisässä – juuri sellaisen ihanan vintagekuvun. Tämä hento savun maku kruunasi tartarin. Osalta alkuruokana löytyi Toast Skagen, joka sekin oli kuulemma erittäin onnistunut ja toisilta taas kurpitsa flan, joka oli höystetty ihanalla Taleggio -juustolla. Millään kolmesta vaihtoehdosta ei voinut mennä vikaan.

Alkuruoka hirvitartar tarjoiltiin pöytään lasisen kuvun alla.
Herkullisen näköinen hirvitartar-annos.

Pääruuaksi valitsin itselleni hyvin epätyypilliseen tapaan lammasta. Onneksi valitsin. En ole varma olenko syönyt mitään niin mureaa lihaa, ikinä. Lampaasta, perunasta ja puolukasta sekä taivaallisesta kastikkeesta koostunut annos on mitä parhainta talviruokaa. Toinen pääruokavaihtoehto oli kurpitsarisotto, jota kävinkin naapurin lautaselta maistamassa ja eipä se kyllä lampaanpotkalle hävinnyt.

Jälkiruokana houkutti perinteinen panettone twistillä. Se tarjottiin nimittiäin mascarponen kera. Pannettone on perinteinen italiailainen pullamainen jälkiruoka, jota maustaa perinteisesti esimerkiksi sukaatit ja rusinat. Ensimmäistä kertaa kuitenkin koin sitä nautittavan mascarponen kanssa ja en yhtään ihmettele miksi tämä on valikoitunut toiseksi jälkiruokavaihtoehdoista. Toinen jälkkärivaihtoehto oli gluteeniton suklaakakku, joka näytti myös taivaalliselta.

Vasikanpotka puolukoilla ja perunoilla.
Perinteinen italialainen jälkiruoka Pannettone tarjoiltiin mascarponen kera.

Kokonaisuudessaan ilta oli mielyttävä, ruoka erinomaista ja tunnelma seesteinen. Oli kiva nähdä, miten naantalilaiset ovat löytäneet paikan yhä paremmin ja drop in asiakkaitakin tuli ovesta sisään pöytää kysymään. Vielä ehtii ennen joulua käydä itsekin ja sitten taas jo heti joulun jälkeen uudestaan!

❤️: Ruokakummi-Pauliina

Pauliina Jokela