Ruokakummi-Karin vinkit paistettuihin silleihin

Paistettu silli-annos perunoilla ja kasviksilla.

Naantalin Rymättylän perinneherkku on silli!

Silli kuuluu suomalaiseen juhlapöytään niin jouluna, vappuna kuin juhannuksena eikä uusia perunoita sillin kanssa voita kesäruokana mikään. Monelle saattaa kuitenkin olla yllätys, että yleisimmin kylmänä herkkuna nautittu silli sopii erinomaisesti myös lämpimiin ruokiin.

Helpoimmin lämmintä silliä saa pöytään paistettuna, kun käyttää valmiita sillifileitä. Ensimmäinen tehtävä paketin avaamisen jälkeen on sillifileiden liottaminen kylmässä vedessä liian suolan poistamiseksi. Liotukseen kannattaa varata aikaa muutama tunti ja vesi kannattaa vaihtaa liotuksen aikana muutamaan kertaan. Sen jälkeen fileet valutetaan ja paneroidaan, eli pyöritellään ensin vehnäjauhoissa, sitten vatkatussa munassa ja lopuksi korppujauhoissa. Suolaa ei tarvita, mutta ripaus pippuria tai vaikka kuivattua tilliä maustaa mukavasti korppujauhot. Lopuksi fileet paistetaan miedolla lämmöllä kullanruskeiksi molemmin puolin. Kumppaniksi paistetuille sillifileille sopivat keitetyt perunat tai perunasose sekä esimerkiksi kananmunakastike.

Silliksi kannattaa valita mahdollisimman laadukas silli, jota Suomessa jalostaa naantalilainen Suomen Sillikonttori. Rymättylän merellisissä maisemissa toimiva Sillikonttori jatkaa saaren vuosikymmenien mittaista silliperinnettä ainoana suomalaisena sillinjalostajana. Kotimaassa käsintehdyillä tuotteilla on myös MSC-sertifiointi takuuna siitä, että kala on pyydetty ekologisesti kestävällä tavalla. Vastuullisella pyynnillä turvataan silliherkkujen saatavuus suomalaisiin ruokapöytiin myös tulevaisuudessa.

T. Ruokakummi-Kari

PS. Rymättyläläisen sillinkalastuksen historiaan voi tutustua kesäisinä Silliperinnemuseo Dikselissä. Museo sijaitsee Röölässä, entisen sillilaivaston kotisatamassa.

Kari Ahonen