Ruokakummi-Annan villi Vapputorttu

Ruokakummi-Annan vapputorttu ruokapöydällä.

Viherpiperrystä herkkusuille – nappaa Vapputortun resepti!

Vasemman puoleisessa kuvassa näet palasen mökkipihastamme vapunaikaan. Siinä näkyy monenlaisia varhaisia vihertäjiä. Yksi niistä on ylitse muiden: Vuohenputki, se valtaa pihat ja puutarhat, ja on varsinainen maanvaiva; mutta se ei ole pelkästään sitä, vaan myös tavattoman herkullinen ja terveellinen villiyrtti. Keväällä yhtä aikaa nokkosen kanssa ne ilmestyvät maan uumenista, vehreinä pieninä ruusukkeina. Jos et jaksa taistella niitä vastaan, syö ne. Maku on mieto ja pähkinäinen, todella valloittava!

Joidenkin lähteiden mukaan vuohenputki on ollut viikinkien viljelykasvi. Torppamme lähellä on viikinkihautoja, eli näin varmaan on. Keski-Euroopassa ja Venäjällä vuohenputkea on käytetty kauan villivihanneksena. Myös meillä Suomessa se kuuluu kauppayrtteihin, ja sitä on viljelty vielä 1900-luvulla. Kasvia on käytetty myös kihtilääkkeenä. Lajinimi podagraria viittaa latinankieliseen sanaan ”podagra”, mikä tarkoittaa kihtiä.

Kasvin lehdet ovat toistamiseen kolmisormiset ja lehdykät epäsymmetriset. Vuohenputki muodostaa tiiviitä, mattomaisia kasvustoja. On tärkeää osata tunnistaa se, jos sitä poimii ravinnoksi, sillä muutamat myrkylliset kasvit muistuttavat sitä.

Maasta nousevia villiyrttejä.
Vapputortun raaka-aineita kuten villiyrttejä sekä kasviksia.

Varhain keväällä vuohenputken lehdet ovat hennon vaaleanvihreitä ja lehdykät supussa. Silloin ne sopivat hyvin sellaisenaan salaatteihin. Myös keittoihin, piirakoihin ja ohukaisiin ne sopivat todella hyvin, oikeastaan mihin tahansa esim. pinaatin korvaajana.

Nyt päätin tehdä niistä keväisen piirakan savuahvenien kaveriksi. Nappaa resepti talteen.

Annan Villi Vapputorttu

Pohja:

Aina voi myös oikaista ja käyttää valmista piirakkapohjaa. 😊

Täyte:

Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan, ja laita viileään.

Pilko parsat suupaloiksi, ja freesaa niitä tovi purjorenkaiden kanssa oliiviöljyssä. Purista sitruunaa ja ripota suolaa mukaan.

Kaada vuohenputkiversojen päälle kiehuvaa vettä sihdin läpi.

Laita monitoimisilppuriin lehdet ja surauta pieneksi. Lisää kerma, tuorejuusto, munat, juustoraaste, suolaa, mustapippuria ja sitruunaa. Maista onko maut kohdillaan, ja lisää tarvittaessa mausteita.

Levitä parsat ja purjot piirakan pohjalle, ja kaada vihreä täyte päälle. Paista melko alhaalla uunissa 200 asteessa n. 45 min, kunnes on saanut väriä pintaan ja reunoihin. Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua.

Sitten vaan nauttimaan kevään iloista ja herkuista! 

Ruokakummi-Anna

Ruokakummi Anna Kortelainen.