Ruokakummi-Annan kesäkeitto

Ruokakummi-Annan kesäkeitto syntyy tuoreista vihanneksista

Herättääkö sana KESÄKEITTO sinussa millaisia makumuistoja? Monille mieleen tulevat koulun tai työmaaruokalan hailakanlämpöiset maitosopat, joissa kelluu pakastevihannesten oloisia sattumia. Pakko oli syödä, ainakin koulussa, ja se oli huono päivä..

Oma äitini nosti jo lapsuudessani kesäkeiton ihan toiselle levelille. Hän keitti sitä vasta silloin, kun torille tai omalle kasvimaalle tuli tuoreet omanmaan vihannekset. Maitoa ei soppaan tullut lainkaan.  Jujuna oli se, että liemeen tuli iso määrä kaikkea vihreää, mitä saatavilla oli. Pinaattia saattoi olla, mutta usein miten kerättiin nokkosia, vuohenputkea ja kaikkia yrttejä – villejä ja kesyjä. Niitä ei voinut olla liikaa, eikä liian montaa sorttia!

Jos sinulla ei ole omaa ryytimaata, niin nyt on Naantalin torilla upeita merimaskulaisia vihanneksia. Eli nappaapa korisi ja lähde ostoksille mukavien viljelijärouvien luokse. Ruotsissa kesäkeiton nimi on snålsoppa, eli pihin keitto. Sitä se ei kyllä ole, sillä torilla myytävät vihannekset ovat käsityön tulosta, ja siksi myös hinnaltaan markettitavaraa kalliimpia, niin kuin pitää ollakin. Tuotteet ovat kuitenkin ykkösluokkaa, ja lisäksi saat iloista palvelua ja toritunnelmaa.

Ruokakummi-Annan kesäkeiton resepti

Näitä tarvitset n. 6 hengen keittoon:

Lisäksi tarvitset 2 dl kermaa tai creme fraichea, sulatejuustoa tai tuorejuustoa maun mukaan sekä mausteita.

Toimi näin:

Aja teho- tai sauvasekoittimella vihreästä materiaalista kerman kanssa sose. Voit myös ensin hiukan pehmentää vihreitä mikrossa tai kuumalla vedellä, jos on esim. nokkosta tai lehtikaalia mukana. Sekoita pari ruokalusikallista vehnäjauhoa tähän soseeseen.

Kiehauta suuhun sopiviksi pilkotut vihannekset ja perunat vedessä, jossa on kasvisliemikuutio tai kaksi. Niin että ne juuri peittyvät. Lisää vihersose keittoon, sekoita ja jatka kypsennystä. Lisää juusto, tarkista suolaisuus, lisää pari teelusikkaa sokeria ja rouhaise kierroksia mustapippurista. Keittele varovasti, keitto on valmis, kun perunat ja porkkanat ovat kypsiä, mutta vielä napakoita. Koristele persiljalla, ruohosipulilla, sipulinvarsilla tms.

Tarjoa hyvän leivän ja juuston kanssa. Kesä ja keitto ihan parhaina edessäsi!

Kauhan varressa ruokakummi-Anna

Ruokakummi-Anna hymyilee sienikori kädessään.