Majoitus, Maatilat ja mökit, Saaristomajoitukset

Herrankukkaron erikoismajoitukset ryhmille

Herrankukkaron Telkänpönttö-mökki.

Herrankukkaron erikoismajoitukset ryhmille

Herrankukkaron vanhalla kalastajatorpparitilalla voit yöpyä aivan ainutlaatuisesti ihmisen kokoisissa linnunpöntöissä. Valikoimaa on isommasta Telkänpöntöstä erilaisiin mökkivaihtoehtoihin.

Herrankukkaron erikoismajoitukset ryhmille

Herrankukkaro on ollut jo pitkään tunnettu erikoisista majoitusvaihtoehdoistaan. Vieraamme ovat painaneet päänsä tyynylle niin nostalgisessa kalastajantorpassa kuin perinteisessä mummon mökissäkin. Osa taas on nauttinut unistaan rantaan pysäköidyssä hotellilaivassa maisemanaan Luojan kaunis saaristo. Eniten kiinnostusta on kuitenkin herättänyt Herrankukkaron linnunpöntöt, joihin on nyt saatu kauan toivottua päivitystä. 

Herrankukkaron ensimmäinen uusi Telkänpönttö nousi entiselle kalastajatilalle vuonna 2021 ja kuusi uutta linnunpönttöä valmistuivat alkuvuonna 2022. Telkänpöntöissä majoittuu mukavasti neljä henkilöä ja huoneen varusteluun kuuluu täysin varusteltu keittiö, oma wc ja suihku sekä  tervaleppäinen sauna. Erittäin avaran pöntön katseenvangitsijana toimii valtava, lähes kolme metriä halkaisijaltaan oleva pyöreä ikkuna, josta asukkaat voivat ihastella merimaisemaa, vaikka keinutuolissa istuskellen.

25 vuotta sitten Herrankukkaron vanhaisännän Pentti-Oskarin Kankaan mieleen palasi lapsuuden toive. Kunpa voisi elää vapaasti kuin lintu. Lentämiseen käsivoimat eivät riittäneet, mutta kyllähän yöt voisi linnunpöntössä viettää. Enää tarvittaisiin riittävän iso pönttö. Aluksi hieman hullultakin idealta tuntunut majapaikka nousi seuraavana kesänä Herrankukkaron saaristoluontoon. Ensimmäinen linnunpönttö oli suhteellisen pieni ja vaatimaton, mutta herätti silti paljon positiivista huomiota ja pian Herrankukkaron väki saikin huomata, ettei Pentti-Oskari ollut ainoa, joka halusi nukkua näin erikoisesti. Eksoottista majoituskohdetta on ihasteltu siitä eteenpäin lukuisien medioiden kautta, niin tv-ruudusta kun lehtienkin sivuilta. Suomesta aina Aasiaan asti.

Herrankukkaron Telkänpönttö-mökki.

Telkänpönttö 2 + 2

Oletko ennen yöpynyt linnunpöntössä? No nyt olisi mahdollisuus! Viihtyisä ja avara vuonna 2022 valmistunut mökki merimaisemalla. Mökissä suuri, pyöreä ikkuna, joka tuo kauniisti luonnonvaloa mökkiin. Erikoisuutena mökissä on oma pieni sauna. 

Aamiainen sisältyy hintaan.

Herrankukkaroon pääset omalla autollasi ja pysäköinti onnistuu lähelle majoituskohteita. Ajomatka Naantalin keskustaan on alle 25 minuuttia. 

Herrankukkarossa toimitaan yhteistyössä luonnon kanssa

Herrankukkaron kalastajatorpparitila on Naantalissa sijaitseva kokous- ja virkistyskeskus, joka noudattaa ympäristöystävällisyyttä toiminnassaan. Herrankukkaro on tunnettu upeasta sijainnistaan kauniin saaristoluonnon keskellä, maailman suurimmasta maasavusaunasta, kaislikkokylpylästä, kokoustiloistaan ja -aktiviteeteistaan, linnunpönttö-majoituskohteistaan ja herkullisista merellisistä tarjoiluistaan.

Herrankukkarossa on käynyt yli 100 000 asiakasta noin neljännesvuosisadan ja sitä on esitelty uniikkina, kestävänä saaristokohteena lukuisille valtio- ja arvovieraille sekä laajasti kansainväliselle medialle.

Herrankukkarossa on kauan uskottu tarinan voimaan. Hyvä tarina vie kuulijansa matkalle, jonne yksikään kulkuneuvo ei voi viedä. Yhdistämällä tarinoita ja aitoja saaristolaista ruokaa syntyi tuote, joka tavoittaa asiakkaan aistit ja mielikuvituksen.

Herrankukkaro on ensisijaisesti ryhmä- ja kokouskohde, mutta yksittäisille vierailijoille on tarjolla muun muassa suosittuja savusaunatapahtumia. Tätä parempia löylyjä ei saaristosta löydy!

Herrankukkaro on ideoinut palkittuja vastuullisen matkailun tuotteita. Tutustu siis Herrankukkaron tarjontaan, kun etsit ryhmällesi aidosti ympäristöystävällistä tekemistä saaristossa. 

Vastuullista toimintaa saariston sylissä – Green Key ja Sustainable Travel Finland

Herrankukkaro on ensimmäinen Turun alueen ja saariston Sustainable Travel Finland –kohde. STF-merkki myönnettiin Herrankukkarolle syksyllä 2020.

Herrankukkarolle myönnettiin peräti kaksi erillistä tunnustusta vastuullisesta yritystoiminnasta. Kansainvälinen Green Key -sertifikaatti sekä Business Finlandin Sustainable Travel Finland -merkki

Herrankukkaron liiketoiminta perustuu luonnon kunnioitukseen ja toimintaa kehitetään sekä laajennetaan ympäröivän luonnon ehdoilla. Yrityksen ruokatarjonta nojautuu paikallisiin lähiruokatuotteisiin saariston kalojen ollessa pääosassa. Yrityksen toiminnassa otetaan kokonaisvaltaisesti huomioon kestävyys ja vastuullisuus. 

Herrankukkarolle myönnetyn Sustainable Travel Finland -merkin ja sitä tukevan kehittämisohjelman tavoitteena on edistää kestävää matkailua Suomessa. Merkin saaneet yritykset täyttävät matkailua edistävän Visit Finlandin luoman kriteeristön, joka huomioi niin taloudellisen, ekologisen, sosiaalisen kuin kulttuurisen kestävyyden.

Green Key -sertifikaatin saaneiden päivittäiseen ympäristötyöhön kuuluvat mm. resurssitehokkuus veden- ja energiankulutusta säästämällä, jätteiden vähentäminen ja kierrätys, lähi-, kasvis- ja luomutuotteiden tarjoaminen, ympäristömerkittyjen pesu- ja puhdistusaineiden sekä paperien käyttö sekä luontomatkailun mahdollistaminen.

Herrankukkaron isäntä Pentti-Oskari Kangas hymyilee kameralle Herrankukkaron rakennusten vieressä kesällä.

Mieli merellä, sydän Saaristossa.

Pentti-Oskari Kankaan motto

Pentti-Oskari Kankaan, Herrankukkaron vanhemman isännän, mietteitä vastuullisuuden merkityksestä saaristoluonnossa

“Mitä on ympäristövastuu?  Se on rakkautta. Rakkautta Luontoon.

Vartuin lapsuuteni ulkosaaristossa, Lyökin saaressa ja sain kokea luonto- ja elämiskulttuurin synergian. Siellä Luonto ei ollut yksistään ihmistä varten vaan myös ihminen Luontoa varten.

Suurin elämäntyöni on toimiminen matkailupalvelijana Saaristossa. Saaristoluonto on kaverini. Kaveria ei jätetä.

On minun tehtäväni luoda yritykselle ja sen työntekijöille vastuu siitä, että kaunis ja puhdas saaristoluontomme on meidän vieraillemme sellaisessa kunnossa, että siitä voi nauttia. Se on kahden kaveruksen, Luonnon ja yrityksemme yhteinen missio. Ilman sitä ei kummallakaan olisi elämää.

Rakastamme siis toinen toistamme. Myös Luonto rakastaa meitä, kun annamme sen elää kauniina ja puhtaana. Se on inhimillisyyden avioliitto.”

Oskari
Onnellinen mies, joka rakastaa merta, koska sillä ei ole rajoja.

Herrankukkaron villiruokapöydän silliherkkuja astioissa ja eri mausteilla kuten marjoilla ja tillillä koristeltuna.

Villiä ja läheltä

Palkittu ruokamatkatuote on ympäristöystävällisen ryhmämatkailijan valinta.

Ruokamatka tarinoiden saaristoon

Villiä ja läheltä -ruokamatkatuote esittelee Herrankukkaron, lähialueen ja yleisesti Suomen saariston ruoka- ja luontokulttuurin erinomaisuuksia sukeltaen syvälle perinteisiin, lähialueen raaka-aineisiin sekä villiruokaan. Meren ja metsän antimiin, luonnollisesti kasvaneisiin ruokiin, jotka valmistetaan perinteiseen saaristolaiseen tapaan. Puhtaus, korkea laatu, aitous ja alkuperäismaut ovatkin tällä retkellä kohdallaan.

Retken ohjelma toteutetaan luonnossa. Villikalan käsittely sekä valmistus toteutetaan meren äärellä kauniissa saaristolaismaisemissa elävän tulen loimutessa. Nostalgiaa ja aitoa saaristokulttuuria henkivä tutustumisretki taitetaan kävellen lähialueella.

Tämän retken voi toteuttaa erinomaisesti vuoden ympäri. Niin ruokien kuin tutustumiskohteidenkin punaisena lankana toimii aidot, todelliset tarinat, joita kuorrutetaan vahvasti huumorilla.

Ohjelma sisältää:

• Tervetuliaismaljana saaristolainen ”tervaplörö”
• Tarinatuokio Suomen saariston ruokahistoriasta vuosituhansien saatossa
• ”Kaikki villikalasta” Villikalan käsittely ja valmistuskurssi
• Villiruokanyytin rakentaminen lähiruoasta ja perinteisen nuotiovalmistuksen aloittaminen
• Kävelykierros kalastajatilan tiluksilla. Tutustuminen mallassavusaunan käyttöön, kurkkaus Mummonmökin kiviperustassa sijainneeseen isoon pirtukätköön aitojen tarinoiden saattamana, patikointi läheisille ryssänuuneille 1700-luvun venäläissotilaiden leivinuuneihin.
• Rantanuotiolla valmistuneiden villiruokanyyttien nauttiminen.
• Kotiintulijaisiksi itse leivottu saaristoleipä.

Kaksi nokipannua nuotiolla ritilän päällä.

“Luonto on ystävämme” – Herrankukkaron toiminta-ajatus

Herrankukkaron toiminta perustuu yhteistyöhön luonnon kanssa ajatuksella “luonto on ystävämme”. Toiminnan kulmakivinä on ollut alusta lähtien ympäristövastuu, kestävä kehitys ja hiilijalanjäljen huomioiminen.

Teknologia ja tietämys ovat kehittyneet ajan saatossa, ja herrankukkarolaiset ovat pyrkineet kehittämään myös liiketoimintansa vastuullisuutta aktiivisesti.

Herrankukkaron on käyttänyt koko toimintansa ajan 99 % uusiutuvaa energiaa, tuulisähköä ja puuta. Herrankukkaro on mukana energiatehokkuus-sopimuksessa ja on käytännöllisesti ollut jo vuosikausia lähes muoviton alue. Herrankukkaro on myös Pidä saaristo siistinä ry:n kannatusyritys.

Herrankukkaron palveluajatus keskittyy ryhmiin, joten kuljetus niin kuin kaikki muutkin toiminnot toteutetaan yhtä aikaisesti suuremmalle joukolle kerrallaan. Tämä koskee lähes kaikkea Herrankukkaron toimintaa ja pienentää yksittäisen vieraan hiilijalanjälkeä huomattavasti.

Lähivesien villikalan käyttö rasittaa ympäristöä huomattavasti vähemmän kuin tuontikalan kulutus. Ruokahävikkiä pyritään vähentämään erilaisin keinoin. Esimerkiksi tarkan asiakasmäärän tietämisen avulla pystytään määrittämään tuleva kulutus suhteellisen tarkkaan.

Kaislikkokylpylän altaissa vesi puhdistetaan kristallin kirkkaaksi modernien puhdistuslaitteiden avulla. Kun se lasketaan takaisin mereen, on se puhtaampaa kuin sieltä otettaessa. 

Kestävät arvot ovat huomioitu myös Herrankukkaron alueen rakennuksissa ja niiden ylläpidossa. Kylän perusrakenteet ovat osin vuosisatoja vanhoja, jotka on pieteetillä korjattu ja säilytetty. Uudisrakentamisesta on säilytetty sama henki ja arvot. Rakentamisessa on käytetty saaristolaiseen tapaan ainoastaan puuta, vanhaa puuta kierrätyksellä.

Puut ovat käsittelemättömiä ja korkeintaan havupuutervattuna. Seinämateriaaleina toimii tuppeen sahattu lauta. Kattomateriaaleina päre tai järviruoko.  Ulkovaloina itse tehdyt pärevalot perinteen mukaan. Yhtään ainoaa puuta ei ole rakentamisen tieltä kaadettu, vaan kylämiljöö on säilytettynä aitona ja vihreänä.

Herrankukkaron henkilökunta koostuu pääasiassa ympäröivien saarten asukkaista. Herrankukkaro on oman saarensa, Airismaan, suurin työnantaja sekä koko Rymättylän toiseksi suurin. Lukuisat alihankkijat polttopuun, ruokien ym. palveluiden muodossa ovat merkittävä panos alueen työllistymiseen.

Toimimalla lähes kompaktisti omalla rajoitetulla alueellaan, Herrankukkaro säästää merkittävästi logistiikan päästöjäkin.