Vinkit päiväretkelle Velkualle

Velkuan Palvan saaren valkoinen puukirkko, jossa punainen katto.

Vinkit päiväretkelle Velkualle

Vinkit päiväretkelle Velkualle sisältää neuvoja käyntikohteista ja mitä Velkualla voi tehdä!

Päiväretkiä Velkualle

Velkua sijaitsee vajaan 30 kilometrin päässä Naantalin keskustasta. Viehättävä kaarteileva tie vie läpi maaseutumaisemien ja metsien Livonsaaren kautta merellisen saaristolaisyhteisön luo. Teersalon viihtyisästä rannasta pääsee losseilla Palvan ja Velkuanmaan saarille.

Ajoaika Naantalista Velkualle henkilöautolla on n. 30 min. Pyörällä matka kestää noin 2 tuntia. Auton/pyörän voi jättää Teersalon rannan pysäköintialueelle.

Teersalon rannasta liikennöi m/s Kaitan yhteysalus lähisaarille ja jonka avulla pyöräilevät tai kävellen liikkuvat Saariston Rengastien kulkijat pääsevät oikaisemaan Kustaviin kesäkaudella.

Yhteysaluskierrokset Velkuan Teersalosta m/s Kaitalla

Yhteysaluksilla voi ihailla saaristoa maksuttomasti. Velkuan alueella on yli 300 saarta. Yhteysalus liikennöi joka päivä ja valittavana on kestoltaan eripituisia reittejä. Velkualle pääsee parhaiten autolla tai pyörällä. Yhteysaluksilla ei ole ravitsemus-palveluja, mutta matkan varrelta löytyy ravintoloita, joissa voi nauttia saariston antimista. Alueelta löytyy myös kauppoja piknik-korien täydennystä varten.

m/s Kaita aikataulu (huom! vain polkupyörille)

Ajo-ohjeet reitti autolla/pyörällä Naantali-Merimasku-Livonsaari-Velkua/Teersalo

Naantali-Merimasku 11 km

Naantalista on Merimaskun kirkonkylään matkaa n. 11 km. Matka taittuu pyörällä Luonnonmaalle Kultarannan kautta (Luonnonmaantie). Reitti kulkee Kultaranta Resortin ohi (tie muuttuu Särkänsalmentieksi), jossa voit pysähtyä, nauttia ruokaa ja virvokkeita sekä ihailla golfklubista avautuvia näkymiä tai poiketa Kultarannan Marinaan. Luonnonmaantien vieressä kulkee melkein koko matkan ajan erillinen kevyenliikenteen väylä. Särkänsalmen sillan jälkeen käännytään Merimaskun tielle (tie nro 1930), josta Merimaskun kirkolle on matkaa n. 3,5 km. Merimaskussa on pyörätie Kirkonsalmen sillalle asti, jonka jälkeen liikenne on melko rauhallista.

Merimaskun taukopaikat

Merimasku – Livonsaari 12 km

Merimaskuntietä jatketaan Kirkonsalmen sillan yli Livonsaarelle, jonne on matkaa Merimaskusta n. 12 km. Livonsaaressa on kyläkauppa, jossa on mm. pöytä ja penkit. Paikallista luomuleipää myynnissä. Lisäksi pieni kahvila kaupan yhteydessä. Velkuantie 988, p. 044 989 8077.

Samppavuoren näkötorni

Samppavuori sijaitsee Livonsaaressa. Vuoren huippu kohoaa noin 52 metriä meren pinnasta. Huipulta avautuvat laajat merinäköalat sekä Rouhuaukolle että Mynälahden ja Musta-Aukon suuntiin. Näkötornin lisäksi vuorelta löytyy luonnon muovaama kalliokirkko, hiidenkirnu ja tanssikallio.

Livonsaari – Velkua 7 km

Livonsaaresta pääsee suoraan pitkin Velkuantietä 1931 Teersalon rantaan.

Velkua/Teersalo

Teersalosta pääsee Velkuanmaalle kahdella lossilla, jotka kulkevat noin puolen tunnin välein. Tie kulkee Palvan saaren läpi n. 2 km, jossa on entinen Velkuan kunnan kyläkeskus. Velkuanmaan saaressa kannattaa tutustua Saaristohotelli Vaihelaan, jossa on saariston ainoa viinikellari. (Aukioloajat voi tarkistaa numerosta p. 040 737 7240).

Velkuanmaan lossilta matkaa kohteeseen 2 km. Saaristohotelli Vaihelan läheisyydessä sijaitsee Ateljee Leposka, josta voi ostaa käsintehtyjä matkamuistoja.