Ruokakummit vierailulla Mikolan luomutilalla

Mikolan luomutilan punainen kioski Rymättylässä.

Ruokakummit vierailevat Mikolan luomutilalla

Naantalin ruokakummit tekivät torstaina retken Mikolan luomutilalle Rymättylän Poikkoon. Siellä on luomuviljely aloitettu jo 1990 luvulla, milloin se oli vielä melko uraauurtavaa Suomessa. Kukkien kasvatus tilalla alkoi jo 1980 luvulla, ja on edelleen osana liiketoimintaa.

Tilan emäntä Tita-Marjut Salonen otti meidät iloisesti vastaan, ja tervetuliaismaljoina nautimme mojovat kurkunpätkät (todella maukkaat!). Tutustuimme ensin tilan kasvihuoneisiin. Huoneissa kasvaa mm. tomaatteja, kurkkuja, paprikaa, kesäkurpitsaa, salaatteja, kaaleja, yrttejä, sipuleita, papuja ja jos vaikka mitä. Pelloilta löytyy ainakin perunaa, raparperia, mansikkaa ja muita marjoja. Saimme kattavan ja kiinnostavan esittelyn siitä, mitä kaikkea luomuviljely tarkoittaa, miten se toteutuu ja miten sitä valvotaan.

LUOnonMUkainen sanana jo tietysti kertoo paljon; ei käytetä lannoitteena muuta kuin kompostoitua lantaa tai esim. valmista kanankakkalannoitetta. Tuotteet kasvatetaan pääasiassa mullassa, ja tämä antaa niille vertaansa vaille olevan maun. Kemiallisten torjunta-aineiden sijaan käytetään biologista torjuntaa eli muita eliöitä kuten mikro-organismeja tai hyönteisiä. Hyönteisiä tilataan Biotukselta, ja posti tuo paketillisen pikku petoja, jotka syövät esim. kirvat päästyään vapaaksi kasvihuoneessa.

Rymättylän tien poskessa on tilan suoramyyntipiste. Sieltä saa laajan valikoiman eri kesäkukkia, taimia ja tilan tuotteita. Tita-Marjut on usein paikalla myymässä, ja kertomassa tuotteistaan, mutta myös itsepalvelu toimii myymälässä, ja voit maksaa käteisellä tai mobilepaylla. Tuotteita toimitetaan moniin Naantalin ravintoloihin ja K-kauppoihin. Kesäaikaan myymälästä saa myös kaikenlaista muuta hyvää lähialueen tuottajilta.

Poikkea Poikkoon ja ihastu luomuun!  

Kesäfiiliksellä, ruokakummi Anna