Ruokakummi-Karin ranskalainen sipulikeitto

Ruokakummin tekemä ranskalainen sipulikeitto-annos.

Maailman maukkain keitto

Tammikuu on meillä jo perinteisesti kasvisruokakuukausi, jolloin muun muassa juurekset sekä erilaiset pavut ja linssit muodostavat monien ruokavalintojemme perustan. Kylmällä talvisäällä kasviksista kannattaa tehdä myös mukavasti lämmittäviä keittoja, kuten kasvipohjainen hernekeitto, joka keitetään tietysti naantalilaisen Mausteaitan Papuska-ruokaherneistä.

Tämän viikon keittovalinta osui kuitenkin ranskalaiseen sipulikeittoon, joka kaikessa yksinkertaisuudessaan on maailman maukkaimpia keittoja. Tämä ranskalaisen keittiön klassikko on myös erinomaisen helppo valmistaa, vaikka se ei mitään pikaruokaa olekaan. Sipulien kuoriminen ja viipaloiminen on oikeastaan ainoa työläämpi vaihe, minkä jälkeen keiton saa jättää niinsanotusti hellan haltuun. Tärkeää on, että sipulit ehtivät karamellisoitua kunnolla, ennen nesteen lisäämistä keittoon. Karamellisointia edistää sokerin ripottelu sipuleille.

Tarjoile keitto paahdetun maalaisleivän ja gruyère-juuston kanssa. Voit tehdä sen annostelemalla valmiin keiton uuninkestäviin annoskulhoihin, laittamalla juustoraasteella peitetyt leivät keittoannosten päälle ja gratinoimalla annokset uunissa. Me oikaisimme gratinoimalle leivät erikseen ja nostamalla ne keittolautaselle.

Ainekset:

Valmistus:    

t. Ruokakummi Kari

Kari Ahonen