Ruokakummi-Annen gluteeniton Runeberginkakku

Helmikuun suosikkitortun gluteeniton isosisko

Tässäpä Runebergin päivän kunniaksi ohje Runeberginkakulle.

Runebergintorttu on saanut vuosien saatossa useita eri variaatioita, ja sitä voidaan valmistaa sekä mantelilla maustettuna että ilman. Torttu on saanut useita eri muunnoksia myös ulkomuotonsa suhteen esimerkiksi muffinsinmuotoon tehtyä torttua tai kakun mallista runebergintorttua niin kuin tässä ohjeessa.

Runeberginkakku (gluteeniton)

Ainekset

Kuorrute

Valmista ensin kakkupohja. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöiset munat yksitellen koko ajan sekoittaen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinan joukkoon. Sekoita hyvin. Kaada taikina irtopohjavuokaan, jossa pohjalle on pingotettu leivinpaperi. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa noin 45 min (uunin tehosta riippuen). Kokeile kypsyyttä tikulla. Painele vielä lämpimän kakun pinta tasaiseksi. Jäähdytä hyvin.

Vadelmakiekon valmistus:

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Kuumenna kattilassa sitruunamehu ja sulata liivatteet mehuun. Lisää joukkoon vadelman hillo ja sekoita voimakkaasti. Kaada massa irtopohjavuokaan, jossa pohjalle on pingotettu leivinpaperi. Nosta jääkaappiin hyytymään.

Irrota jäähtyneestä kakusta irtopohjavuoka ja kumoa kakku tarjoiluvadille. Kostuta kakku mielesi mukaan joko punssilla tai mehulla.

Valmista kuorrute. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon tuorejuusto sekä tomusokeri. Kaada seos pursotinpussiin.

Nosta jäähtyneen kakun päälle hyytynyt vadelmakiekko ja koristele kuorrutteella oman mielesi mukaan.

Runeberginkakku paranee vanhetessaan eli sen voi hyvin valmistaa jo muutamaa päivää ennen kuin se on tarkoitus tarjoilla. Kakkupohjan voi myös pakastaa. Koristele kakku vasta hieman ennen tarjoilua.

Nautinnollisia herkkuhetkiä!

Ruokakummi Anne

Anne Salo