Ruokakummi-Annan Lucianpäivän leivät

"Metsiin jo Pohjolan vaipan luo hanki,
ja maa on valkean verhonsa vanki.
Taivaisen hohteen tuo, Lucia valon suo,
Pyhä Lucia, Pyhä Lucia."

Lucian päivän historiaa

Ennen gregoriaanisen ajanlaskun alkua pidettiin 13.–14.12. välistä yötä vuoden pisimpänä yönä. Lucia tuokin valoa ja iloa vuoden pimeimpään aikaan, mutta perinteen taustalla olevassa tarinassa on synkkiäkin sävyjä. Lucian legenda on peräisin Italian Sisiliasta. Sen mukaan hän eli 200-luvulla ja oli kristitty, vaikka kristinusko oli Rooman valtakunnassa kiellettyä. Lucia-neidon pukuun kuuluvan punaisen vyönauhan sanotaan symboloivan Lucian marttyyrikuolemaa.

Suomeen Lucia-perinne on tullut 1800-luvun lopulla Ruotsista. Ruotsissa Lucia esiintyi yleisölle ensimmäisen kerran Tukholman Skansenilla vuonna 1893.

Lucianpäivän aamuun kuuluu sahramilla keltaiseksi värjätystä taikinasta leivottu kahvileipä. Pullat muotoillaan S-muotoisiksi, ja näistä ässistä voidaan myös koota isompia leipiä.

Sahrami on ikivanha mauste, jota on käytetty jo keskiajalla mm. ”silmäkatarrin” eli vuotavien silmien hoitoon. Ei ole varmaa miten sahrami liittyy Lucian historiaan, mutta se että Lucian pyhimystehtävä on sokeiden suojelija, voisi olla yhdistävä tekijä.

Sahramia (stigma croci) saadaan Crocus sativuksen kukkien oranssin keltaisista luoteista, joita tarvitaan 150·000–200·000 kukasta yhteen kiloon ainetta! Ei ole yllätys, että se on maailman kallein mauste. Väriaine on voimakasta ja jo pieni 0.5 gramman pussi riittää maustamaan ja värjäämään ison taikinan.

Lähestyvän Lucian päivän, 13.12. innoittamana ajattelin leipoa teille Lucianpäivän leipiä eli Lussekatteja. Talo täyttyi ihanasti sahramin tuoksusta, ja lussekatit onnistui hyvin. S-kirjaimen fontti ja koko vaihteli lennokkaasti, mutta leipominenhan on luovaa toimintaa 😊

Valoa ja iloa jokaisen joulun odotukseen! 

Ruokakummi Anna.  

Marttojen ohje Lucianpäivän leiville

50 g hiivaa
150 g voita tai margariinia
5 dl maitoa
1 purkki (250 g) maitorahkaa
1–2 pkt sahramia (á 0,5 g)
1 ½ dl sokeria
½ tl suolaa
noin 15 dl vehnäjauhoja

voiteluun: 1 muna

koristeluun: rusinoita

1. Murenna hiiva taikinakulhossa.
2. Sulata rasva kattilassa, sekoita joukkoon maito ja lämmitä kädenlämpöiseksi.
3. Kaada osa nesteestä hiivan joukkoon ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
4. Lisää loppu neste, maitorahka, sahrami, sokeri ja suola.
5. Sekoita joukkoon lähes kaikki jauhot ja vaivaa taikina, kunnes se irtoaa kulhosta.
6. Anna taikinan nousta leivinliinan alla puolisen tuntia.
7. Vaivaa taikina sileäksi jauhotetulla alustalla sileäksi ja jaa se viiteen palaan.
8. Rullaa joka pala ohueksi nauhaksi ja leikkaa siitä noin 20 cm pituisia pätkiä. Pullat voi leipoa monen muotoisiksi. Tavallisesti ne leivotaan s-kirjainta muistuttaviksi, joissa rusinat ovat molempien silmukoiden keskellä. Joskus rusinat korvataan raesokerilla. Silmukat voivat olla ristikkäin tai sitten vierekkäin. Ruotsissa näille eri muodoille on omat nimensä.
9. Laita pullat leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Nostata pullat kaksinkertaiseksi.*
10. Voitele pullat munalla ja paina rusinoita koristeeksi.
11. Paista uunin keskiosassa 225°C:ssa noin 8 minuuttia.

Anna Kortelainen.