Minna Canthin päivän matinea ruokakummi-Annan tapaan

Minna Canthin päivän matinea omaksi ja ystävien iloksi

”Ei ole hyvä tehdä liian paljon työtä. Täytyy myöskin laiskotella välistä, välistä huvitella

Minna Canth

Teki äkkiä mieli järjestää jotain kaunista ja mieltä kohottavaa, kun ajat ovat sitä mitä ovat, täynnä synkkiä uutisia. Päiväksi sopi lauantai 19. maaliskuuta, ja niinpä tapaamisesta kehkeytyi Minna Canthin päivän matinea.

Kutsuin koolle lähimmät ystävättäreni, ja lupasin tarjota pientä purtavaa ja kuplivaa, sekä elävää musiikkia. Kaikki kutsutut ilmoittivat ilolla tulevansa paikalle!

Tarjottavien piti olla maidottomia, lihattomia ja gluteenittomia, joten sitä kautta lähdin suunnittelemaan suuhun pantavia. Nyt oli oiva tilaisuus tutustua maidottomiin vaihtoehtoihin maitohyllyssä. Niitä löytyi ihan kivasti Naantalin S-marketista.

Pöydälle päätyi herkkutatti maa-artisokka galette, falafelit härkäpapurouheesta, avokadokastike ja minttu-jugurttikastike, paahdetut paprikat ja minitomaatit, kylmäsavustetut muikut, juurileipää ja kahvin kanssa ihana mutakakku tuoreilla marjoilla ja ”kermavaahto”. Juomina oli proseccoa sekä viikinkisimaa, kahvia, teetä ja portviiniä.

Viikinkisiman resepti

Viikinkisimaa tein ensimmäisen kerran, siinä sokeri korvataan hunajalla. Laitoin myös inkivääriä mukaan, vaikkei viikingit sitä ehkä käyttäneetkään. Pulloihin laitoin hiukan sokeria, jotta kuplat saadaan tähänkin juomaan.

Tarvitset:

4 litraa vettä                                                                                                                                   400 g kotimaista hunajaa
2 sitruunaan mehu, inkivääriviipaleita kourallinen
hyppysellinen hiivaa.

Sulata hunaja kiehuvaan veteen, lisää loput vedestä ja sitruunamehu sekä inkiväärilastut.

Lisää hiiva kun neste on sopivan lämpöistä ja sekoita. Anna käydä huoneenlämmössä 2 vuorokautta, pullota ja lisää teelusikalla sokeria ja laita jääkaappiin. Valmista parin päivän päästä.

Oli muuten tosi hyvää!

Barbora Xu ja kiinalaisen guzheng sitrasoittimen sävelet

Ja sitten meillä oli sitä hengenravintoa. Naantalin Rymättylässä asustaa upea ystäväni Barbora. Hän soittaa kiinalaista guzheng sitrasoitinta, joka muistuttaa hiukan meidän kannelta. Hän myös laulaa taivaallisella äänellä. Osa musiikista on suomalaisiin kansanrunoihin sävellettyä ja osa kiinalaista alkuperää. Barbora itse on tsekkiläinen, joten oman maansa musiikkia hän tietysti esittää myös.

Hän opiskelee Sibelius akatemiassa, ja on hiljattain julkaissut ensimmäisen levynsä. Levy on saanut paljon huomiota maailmanmusiikki piireissä ja noussut listoille. Hän esiintyy mielellään kotikonserteissa ja pienissäkin tilaisuuksissa, kotona kun odottaa alle vuoden ikäinen poika. Käy tutustumassa Barboran nettisivuilla, jos kiinnostuit.

Barbora Xun esitys | (c) Anna Kortelainen

”Kaikkea muuta, kunhan ei nukkuvaa, puolikuollutta elämää”

Minna Canth

ja Ruokakummi-Anna

Anna Kortelainen.