Lemun kirkko ja hautausmaa syksyllä, maassa ja puissa keltaisia lehtiä.

Lemun nähtävyydet

Lemun nähtävyydet mahtuvat mukavasti päiväretken ohjelmaan. Lemun Oukkulanlahden lintuvesialue sijaitsee n. 25 km Turusta luoteeseen. Yhdessä Halkkoaukon, Aitsaarenrauman ja Rukanaukon kanssa Oukkulanlahti muodostaa suurimman ja yhtenäisimmän kokonaisuuden Lounais-Suomen merenlahdista. Sen Natura-alueen pinta-ala on 898 ha.

Oukkulanlahden luontoon voi tutustua Lemun Kaidanpään lintutornista ja sen yhteydessä olevalta luontopolulta. Alueella retkeiltäessä on tärkeää pysyä ohjatuilla poluilla ja teillä. Alueella on myös rauhoitusmääräyksiä, joiden mukaan mm. tulenteko, telttailu ja muu leirielämä on kiellettyä. Samoin kasvien ja kasvinosien kerääminen ja vahingoittaminen on kiellettyä. Pääosalla luonnonsuojelualueiden rantaniityistä liikkuminen on kielletty 15.4.–15.7. välisenä aikana.

Lemun kirkko

Lemun keskiaikainen, Pyhälle Olaville pyhitetty harmaakivikirkko on rakennettu 1450-luvulla. Vanhimmat osat kirkosta ovat kuitenkin 1200- ja 1300-luvuilta. Kirkossa on useita harvinaisuuksia, kuten ainoana maamme kirkoissa Mauno Särkilahden (Stjernkors) vaakuna, Martti Lutheria esittävä maalaus, vanha raamattu sekä merkintä Marsalkka Mannerheimin osallistumisesta rippikirkkoon. Alttaritaulu on Von Beckerin maalaama Ylösnousemus vuodelta 1880.

Kirkko on auki sopimuksen mukaan, p. 02 434 8400.

Kemppien tupa

Kemppien tupa on Lemun keskiaikaisen kirkon vieressä sijaitseva kotiseutumuseo. Se on alun perin rakennettu vuonna 1858 pitäjänmakasiiniksi eli katovuosia varten varustetuksi lainajyvästöksi. Museoksi rakennus uudistettiin arkkitehti Ilmari Wirkkalan johdolla vuonna 1951, kun viljavarasto oli vähitellen havaittu tarpeettomaksi.

Kotiseutuyhdistys Lemun Kempit omistaa rakennuksen ja se on auki kesäaikaan sunnuntaisin klo 11-14. (muulloin sopimuksen mukaan). Kotiseutumuseo sijaitsee Maskussa Lemun kirkon vieressä, osoitteessa Monnoistentie 16.

Kotiseutukeskus Mäntylä sijaitsee Lemun keskiaikaisen kirkon naapurissa (Monnoistentie 38). Se on entinen pientila, jonka omistaa nykyään Kotiseutuyhdistys Lemun Kempit ry. Asuinrakennus on vuodelta 1913, muut rakennukset ovat nuorempia. Mäntylä on paikka kokouksille ja tapahtumille ja kesäaikaan tilan niityillä astelevat hevoset ja lampaat.

Yhteystiedot

Kotiseutuyhdistys Lemun Kempit ry

Tiina Hyvönen
Puheenjohtaja
Puh. 044 5259 391

Tauno Linkoranta
Sihteeri
Puh. 044 5334 750