Nunnakatu 2, 21110 Naantali
+358 2 435 9800
info@visitnaantali.com
Avoinna: ma-pe 09.00-16.30
Pyhäpäivinä ja jouluaattona suljettu, aattoina 9.00-13.00 ellei toisin mainita.
Näe ja koe, Pyöräily
Tartu pyörää sarvista ja lähde tutustumaan Velkuan saaristoon. Tällä reitillä pääset merellekin, sillä mukaan mahtuu yhteensä neljä lossimatkaa.
Pituus: noin 70 km
Kesto: 5–6 tuntia. Aikaa kannattaa varata enemmänkin, sillä saaristossa saa kulumaan helposti koko päivän.
Vaikeustaso: Keskivaikea. Merimaskusta Teersaloon maasto on kumpuilevaa, mukaan mahtuu jokunen jyrkempikin mäki. Reitti sisältää soratieosuuksia.
Vinkkejä: Voit myös polkea Askaisten ja Lemun kautta Naantaliin, mikä tekee reilun 15 kilometrin lisälenkin.
Suuntaat aluksi Mannerheiminkadun kautta Torikadulle ja edelleen Lappalaistenkadulle, josta nouset sorapintaista pyörätietä Kuparivuorelle. Sen jälkeen laskettelet Ukko-Pekan sillan yli Luonnonmaalle. Näkymät sillalta ovat vailla vertaa. Poljet Luonnonmaantietä, tasavallan presidentin kesähuvilan Kultarannan vierestä. Matkan varrelle jää Kultarannan kioski. Kultarannan puutarha on valitettavasti remontin takia suljettu yleisöltä 2023 ja 2024. Pyörätie sukeltaa Rymättyläntie ali ja jatkaa Kultarannan golfkentän viertä Porhonkallion uimarannalle. Alueella sijaitseva Kultaranta Resort on täyden palvelun lomakeskus. Porhonkallion uimarannalta löytyy Porho Bar & Grill -ravintola. Uimarannan jälkeen ylität Särkänsalmen sillan upouutta pyörätietä pitkin. Särkän saari on mainio levähdyspaikka. Saaressa toimii Särkän Grilli.
Kun olet siirtynyt pengertietä pitkin Otavan saareen, kurvaat kohti Merimaskua, jonne risteyksestä on matkaa nelisen kilometriä. Vasemmalla pilkahtelee Taattistenjärvi. Järven rantamilla, vain noin puoli kilometriä Merimaskuntieltä, sijaitsee Taattisten Tila. Jos kahvihammasta kolottaa, polkaise tilan kahvilaan, josta saa lähialueen raaka-aineista valmistettuja herkkuja. Tilalla on myös maatilamajoitusta. Taidegalleriassa on tarjolla hengen ravintoa ja kotieläinpihalla voit tavata kanoja, ankkoja, pupuja ja lampaita.
Merimaskun kirkonkylässä kannattaa poiketa katsomaan Merimaskun puukirkkoa vuodelta 1726. Kirkko hautausmaineen sijaitsee punaisen hirsiaidan sisäpuolella. Kirkon kupeessa sijaitsee venesatama, jossa palvelee ravintola Rantamakasiini. Rantamakasiinissa on kesäisin myös taidenäyttely.
Merimaskusta kiipeät Kirkonsalmen sillalle. Korkealta sillalta voit ihailla Kirkonsalmen hulppeita näkymiä. Sillan jälkeen joudut siirtymään ajotien reunaan. Liikenne saattaa olla kesäaikaan vilkasta, ja kun ajotien kuntokaan ei ole joka kohdassa parhaasta päästä, kannattaa olla tarkkana. Maasto on yllättävänkin mäkistä, joten voimia on hyvä säästellä paluumatkallekin. Rauduistentien varrella sijaitsee kesäisin Länstalon tilan myyntikoju, jossa on tarjolla mm. mansikkaa ja herneitä. Käännyt Rauduistentieltä vasemmalle Velkuantielle, Velkuan suuntaan. Risteyksestä on matkaa Teersaloon 11 km, kumpuilevaa tietä on innostavaa ajaa. Ajotien reuna on saanut uutta päällystettä, pyörä rullaa tasaisesti. Reilun kilometrin päässä Rauduistentien risteyksestä on jyrkkä lasku, jossa kannattaa olla hieman varovainen, koska tien reuna on paikoin epätasainen. Reilun kolmen kilometrin päästä karautat vauhdilla Vangenrauman sillan yli Livonsaareen. Livonsaaren kylän keskustassa on kauppa ja samassa paketissa kätevästi kahvila, baari ja ravintola. Kylästä lähtevän Pohjanpääntien varrella sijaitsee Samppavuoren näkötorni.
Kyläkaupalta suunnilleen 6,5 km:n jälkeen saavut Teersaloon, josta alkaa reitin ensimmäinen merimatka. Lossi kulkee puolen tunnin välein. Lossia odotellessa voit vaikka käydä syömässä aivan lossirannassa sijaitsevalla Rantaklubilla tai Wanhassa Salakuljettajassa. Wanha Salakuljettaja tarjoaa myös majoitusta rantamökeissä meren rannalla. Rantaklubin kanssa samassa rakennuksessa toimii Rantapuoti, jossa voit täydentää eväsvarantoja. Rannalla voit pulahtaa mereen hienohiekkaiselta uimarannalta.
Lossimatkaa Teersalosta Palvan saaren on kilometrin verran ja matka kestää vajaa 10 minuuttia. Velkua oli pitkään Suomen pienin Manner-Suomen kunta. Nykyään Velkuan alue koostuu 300 saaresta, joista yhdeksällä on ympärivuotista asutusta. Vuonna 2009 Velkua liittyi osaksi Naantalia. Pari polkaisua Palvan lauttarannasta ja olet Velkuan Kirkolla. Pyhälle Henrikille pyhitetty viehättävä puukirkko on rakennettu paikallisten talkoilla 1793. Kirkon takana sijaitsevalla kalliolla on tykinpiipusta tehty muistomerkki Palvan edustalla vuonna 1808 käydystä meritaistelusta.
Palvasta Velkuanmaan lossille on matkaa vain kaksi kilometriä. Tie on huomattavasti kapeampi ja pomppuisempi kuin mantereen puolella. Matkalla kannattaa ehdottomasti poiketa Cafe Laiturissa. Viehko kesäkahvila sijaitsee aivan meren äärellä, kahvilan terassille pääsee suoraan veneellä. Kahvila on oiva paikka odotella Velkuanmaan lossia, lossiranta on vain kivenheiton päässä kahvilasta.
Velkuanmaan lossi liikennöi puolen tunnin välein. Lossimatka on vajaan kilometrin mittainen ja kestää viitisen minuuttia. Saaristomaisemat ovat, jos mahdollista, vielä upeammat kuin Palvan lossilta.
Velkuanmaalla siirrytään hiekkatielle, joka on poikkeuksellisen hyväkuntoinen. Velkuanmaalla on mukavan rauhallista poljeskella. Parin kilometrin päässä lossirannasta sijaitsee Vaihelan saaristohotelli. Hotellin ravintola Korkki tarjoaa myös paikallisia herkkuja. Vaihelalla on myös oma vierasvenesatama. Vaihelan pihapiirin vierestä kulkevaa luontopolkua pitkin pääset tutustumaan lähemmin saaren luontoon.
Halutessasi voit käydä pyöräilemässä saaren eteläpäässä, jonne Vaihelasta on matkaa reilu 4 kilometriä. Matkalla ajat Velkuankaupungin läpi. Velkuanmaalla oli aikoinaan torppari- ja mäkitupalaisasutusta ja asukkaat alkoivat leikillisesti nimittää alueen teitä kaduiksi ja asutusta kaupungiksi. Alue tunnetaan edelleen Velkuankaupunkina, mutta nykyään valtaosa asukkaista on kesämökkiläisiä.
Paluumatka kulkee samaa reittiä takaisin.
Visit Naantalista voit myös vuokrata sopivan kulkupelin. Tutustu pyörävuokraukseen tästä!