Lähituottajat

SikkaTalun lampaita.

Sikkatalu

KARITSAT ENSIN

Rymättylässä sijaitsevalla SikkaTalun tilalla lampaatkin saavat viettää äitiyslomaa. Niitä kasvatetaan kunnioittaen ja hyvällä hoivalla. 

Vuonna 2006 perustettu SikkaTalun lammastila on Katja ja Alar Sikan elämäntyö. Kaikki lähti liikkeelle ahvenanmaanlampaista, sillä pariskunta koki tärkeäksi kotimaisen alkuperäisrodun pelastamisen. Tällä hetkellä tilalla asuu 150 uuhta eli aikuista naaraspuolista lammasta ja uusia karitsoja syntyy noin sata vuodessa. Tämä määrä on maksimi, sillä Sikat haluavat tarjota jokaiselle lampaalleen reilusti määräyksiä suuremmat elintilat ja erinomaisen hoidon. 

SikkaTalun tilan emäntä Katja Sikka halaa lampaita vehreällä pellolla.

– Vähemmän on parempaa, ja se on unelmani tulevaisuudessa. Sitä aletaan arvostaa koko ajan enemmän maailmallakin. Haluaisin laskea uuhien määrän tulevaisuudessa sataan, sillä inhoan eläinmassoja ja haluaisin tuntea jokaisen lampaamme yksilöinä, Katja Sikka kertoo. 

Pariskunnalla on molemmilla takanaan maataloustausta. He halusivat palata juurilleen ja Alar ehdotti oman maatilan hankkimista. Suomessa maatilat periytyvät yleensä sukupolvelta toiselle, ja Sikat päätyivätkin ensin vuokraamaan tilan Katjan kotiseudulta. Pian sen jälkeen he saivatkin jo ostaa tilan itselleen. 

– Toimintamme perustuu eettisyyteen. Lähtiessäni opiskelemaan karjataloutta olin vahvasti kasvissyöjä. 20 vuotta sitten opettelin teurastamaan ja siitä asti olen syönyt lihaa, mutta vain omia eläimiäni. Haluan tietää, miten eläin on syntynyt, elänyt ja kuollut, jotta voin syödä sen lihaa hyvällä omatunnolla. 

Lihaa ja lampaanmaitojogurttia  

Karitsat syntyvät maaliskuussa, ja ne saavat olla emojensa hoivassa kahden kuukauden ajan ennen vieroitusta. Äitilampaat saavat siis viettää äitiyslomaa tiineysajan alusta siihen saakka, että karitsat ovat valmiita märehtijän elämään. 4–6 kuukauden iässä ne saavuttavat teuraspainon. Sen jälkeen karitsat kuljetetaan teurastettavaksi Köyliöön Lallin Lampaan pienteurastamoon. Sitä käyttämällä Sikat voivat olla varmoja siitä, että eläimiä kunnioitetaan arvokkuudella koko niiden elinajan. Lihat pakataan ja pakastetaan myös Köyliössä. Valikoimassa on muun muassa fileetä, luuttomia paisteja ja jauhelihaa, kesäisin myös makkaraa ja kebab-lihaa. 

SikkaTalun tilan lampaanmaitojogurtti-purkki nojaamassa harmaaseen aidanseipääseen.

– Lihan lisäksi tuotamme lampaanmaitojogurttia. Valmistamme sen itse täällä tilalla ja tarkoituksenamme on kasvattaa sen osuutta tulevaisuudessa. Kaikki tuotantomme on luomua, Katja Sikka kertoo. 

Sikka Talulla ei ole tilamyyntiä, mutta tuotteet lähtevät asiakkaille pääasiassa Rekon kautta. Lisäksi niitä on tarjolla esimerkiksi Mikolan Luomutilalla Rymättyläntien varressa. 

SIKKATALU

Salonkyläntie 102
21140 Rymättylä