Ruokakummit

Naantalin ruokakummi Nelli Mattila seisoo vanhan puurakennuksen edessä.

Nelli Hyvärinen

MAAILMAN MAKUJA JA LÄHIRUOKAHERKKUJA

Maailmalla vietetyt vuodet näkyvät Nelli Hyvärisen ruokafilosofiassa. Hän noudattaa harvoin reseptejä ja valitsee kaupasta raaka-aineet usein ulkonäön perusteella. 

Kolmekymppinen Nelli Hyvärinen on asunut elämänsä aikana niin Pariisissa, Venezuelassa, Moskovassa kuin Belgiassakin. Varsinais-Suomeen hän päätyi parisen vuotta sitten parisuhteen perässä ja yhteinen koti löytyi Naantalista – yhtenä kriteerinä asuinpaikalle oli laadukkaan ruokakaupan löytyminen kodin läheltä. Ruoanlaitossa Hyvärinen suosii kasviksia ja valitsee kaupasta ne usein ulkonäön perusteella. 

Ruokakummi-Nelli seisoo hymyillen rakennuksen edessä.

– Ulkomailla vietetyt vuodet näkyvät kokkailussani ja mieheni sanookin usein ruokamakuni olevan erikoinen verrattuna tavallisiin suomalaisiin. Avokado ja erilaiset curryt ovat suosikkejani, niitä voisin lisätä lähes kaikkiin ruokalajeihin.

Kokkailu on käsityötä

Lapsuudestaan Hyvärinen muistaa erityisesti kanasta, omenasta, banaanista ja currysta valmistetun itämaistyylisen kastikkeen. Hänen äitinsä teki sitä usein, ja lähes joka sunnuntai he valmistivat yhdessä kiinalaista ruokaa. Inhokkeja olivat maksa ja hernekeitto, ja Hyvärinen oli välillä jopa koulusta pois päivinä, jolloin niitä oli ruokalistalla. Nykyään hänen lempiruokansa on klassinen tomaatti-mozzarellasalaatti suolalla, pippurilla ja oliiviöljyllä. 

Nelli seisoo ruokailupöydän edessä valmis annos kädessään.

– Arkisin valmistan jättiannoksia tavallista kotiruokaa, mutta viikonloppuisin käytän ruoanlaittoon enemmän aikaa. Nautin siitä, että kokkailussa ei tarvitse noudattaa reseptejä. Se on kuin käsityötä ja sen myötä todella luovaa. 

Martat ovat yksi Hyvärisen suurimmista inspiraationlähteistä. Hän kuuluu Marttayhdistykseen ja käy usein heidän järjestämillään ruokakursseilla. Ne innostavat ruoanlaittoon ja erilaisten raaka-aineiden käyttämiseen, lisäksi kursseilta saa vinkkejä myös kattaukseen. Raaka-aineet hän hankkii usein Naantalin Rekosta tai torilta. 

– Haluan tukea lähituottajia ja pienyrittäjiä. Naantalin torilla on ihana kiertää kojuja avoimin mielin. Nappaan sieltä usein ihanan näköisiä kasviksia ja uusia tuttavuuksia, vaikka minulla ei ole siinä vaiheessa mitään ajatusta siitä, mitä lähden niistä valmistamaan.

Lähiruokaa tuliaisiksi itselle ja läheisille

Hyvärinen haluaa esimerkillään innostaa muitakin ruoanlaittoon ja lähiruoan tukemiseen. Helsingissä asuvalle veljelleen hän on vienyt tuliaisiksi isoja kasseja herkullisia raaka-aineita. Vastaanotto on aluksi ollut kielteinen, mutta Hyvärinen on ilahtunut, kun perästä on tullut kuvaviestejä siitä, mitä veli on herkuista kokkaillut. 

– Matkoiltakin ostan itselleni aina ruokaa tuliaiseksi. Usein matkalaukut täyttyvät pastasta, pestosta ja oliiviöljystä. Ne ovat paljon parempia tuliaisia kuin vaikkapa vaatteet, Hyvärinen miettii. 

Ruokakummi-Nelli kokkaamassa keittiössään.

PAIKALLISET RUOKAVINKIT TOP 5

  1. Naantalin Reko
  2. KurjenGalloway, jonka valikoimassa on erinomaiset lehtipihvit
  3. Hasta la Pasta -ravintola, jonka kylmäsavulohipasta on suosikkini 
  4. After Sail -ravintola, josta saa herkullista salaattia ja burgereita 
  5. Mallassepät, joiden sour-oluet maistuvat myös siiderin ystäville
Ruokakummi-Nellin kylmäsavulohipasta kauniisti aseteltuna tummanharmaalle lautaselle.

Nellin kylmäsavulohipasta

(2–4:lle) 

1 iso valkoinen sipuli
mustapippuria
1–2 valkosipulinkynttä maun mukaan
150 g kylmäsavulohta
150 g liekitettyä kylmäsavulohta
loraus kuivaa valkoviiniä
½ sitruunan puristettu mehu
1 pkt tuorepastaa
1 prk creme fraichea
vihreitä viinirypäleitä
nippu tuoretta tilliä 

Pilko ja kuullota sipuli pannulla, lisää joukkoon mustapippuri ja pilkottu valkosipuli. Lisää pannulle pilkotut kylmäsavulohiviipaleet, mutta jätä niitä hieman annoksen päälle koristeluun. Lisää valkoviiniä ja sitruunamehua maun mukaan. Laita tuorepasta kiehumaan. Muista jättää se al dente -kypsyyteen. Sekoita kypsä pasta ja lohi keskenään. Lisää joukkoon creme fraiche ja puoliksi pilkotut viinirypäleet. Pilko tilli ja lisää joukkoon, jätä myös sitä koristeeksi. Viimeistele annokset kylmäsavulohiviipaleilla ja tillillä. 

Nelli Hyvärinen on yksi Naantalin ruokakummeista. Kummit jakavat The Delicious Side Of Naantali -sivustolla ja sen sosiaalisen median kanavissa omia ruoka-, resepti-, lähiruoka- ja ravintolavinkkejään.