Lähituottajat

Mikolan luomutilan tomaatteja muovisissa laatikoissa.

Mikolan luomutila

TUOREET HERKUT MIKOLAN LUOMUTILALTA

Rymättyläntien varressa sijaitseva Mikolan luomutila tarjoilee herkkuja kaikille aisteille. Tien varressa olevaan sympaattiseen tilamyymälään on helppo piipahtaa vaikka ohikulkumatkalla ja napata mukaan taatusti tuoreet vihannekset ja marjat – tai vaikka kauniit kesäkukat. Niitäkin löytyy pihasta ison kasvihuoneen verran. 

Mikolan luomutilan yrittäjä Tita-Marjut Salonen aloitti 1980-luvun alussa puutarhayrittämisen perennoilla. Miehensä Osmon hän oli tavannut jo vuonna 1979 puutarhurikoulussa, ja Osmon serkku piti Rymättyläntien toisella puolella olevaa luomutilaa. Vuonna 1997 pariskunta päätti hypätä tuntemattomaan, hakea pankista lainan ja ostaa luomutilan itselleen. 

– Ihan tyhjätaskuina lähdimme liikkeelle. Hiljalleen kasvatimme tilaa entisestään, parantelimme kasvihuoneita ja rakensimme uusia, Salonen kertoo. 

Kasvualustana savipelto 

Mikolan tilalta löytyy yhteensä 3500 neliötä kasvihuonepinta-alaa ja neljä hehtaaria maata. Niillä kasvatetaan kasvihuone- ja avomaavihanneksia, perunaa ja marjoja – ja kaikki ovat luomua. Valikoimassa on muun muassa salaatteja, kurkkua, tomaatteja, paprikaa, chiliä, kesäkurpitsaa, kaaleja, sipuleita ja yrttejä. Hyllyiltä löytyy myös mansikkaa ja herukoita, ja uusimpia herkkuja ovat bataatti ja raparperi. Lähes kaikki niistä viljellään maapohjassa savipellolle rakennetuissa kasvihuoneissa. Maapohjalla viljely ei ole kovin yleistä, ja ravintorikas savi tuo herkullisuutta kasvien makuun.

Mikolan luomutilan yrittäjä Tita-Marjut Salonen kasvihuoneessa kesäkukkien keskellä.

– Oman tilan tuotteiden lisäksi meiltä saa myös muiden paikallisten tuottajien herkkuja. Jääkaapista löytyy Saloniemen juustolan luomujuustoja, Sillikonttorin artesaanisillejä ja Livonsaaren leipomon tuore luomuleipäkuorma saapuu kolme kertaa viikossa. 

Maksu vanhaan maitotonkkaan 

Saloset avasivat Rymättyläntien varteen vihannesten suoramyynnin 2000-luvun alussa. Se on auki ympäri vuorokauden – kun tilan henkilökunnasta ei ole kukaan paikalla, toimii koju itsepalveluperiaatteella. Rahat voi tiputtaa maitotonkkaan tai maksaa vaikka Mobilepaylla. Salonen toivoo, että jokainen ostoksia tekevä merkkaisi hankintansa kojussa olevaan vihkoon.  

– Lisäksi tuotteitamme myydään useissa Turun alueen ruokakaupoissa, ja toimitamme myös ravintoloihin. Niille kelpaavat myös pintavikaiset, joten hävikkimme on ihan minimissä. 

Salosen työpäivät alkavat kiireisimpänä kesäsesonkina jo aamuseitsemältä ja venyvät lähes keskiyölle asti. Aamut kuluvat toimisto- ja paperitöissä ja kauppoihin toimittamisessa, sen jälkeen on myynnin vuoro. Moni asiakas ajaa Rymättylään varta vasten varastoja täydentämään, mutta moni piipahtaa ostoksille myös ohi ajaessa. Iltaisin työtä teettää kastelu, huoltotyöt ja uudet istutukset. 

– Palkitsevinta tässä työssä on se, että saan tarjota asiakkaille puhdasta ruokaa ja silmäniloa. Monista heistä on jo tullut ystäviäni. Ikuisesti emme Osmon kanssa tätä pysty jatkamaan ja unelmani onkin, että joku innostuisi jatkamaan työtämme. Olemme kuitenkin saaneet kasvatettua tämän toimivaksi ja kannattavaksi, Salonen toteaa.

MIKOLAN LUOMUTILA

Rymättyläntie 1072
21130 Poikko

www.mikolanluomutila.org