Ruokakummit

Lassi Lähteenmäki

PERUNANVILJELIJÄN POIKA

Freelancertoimittaja Lassi Lähteenmäki oppi kirjoittamaan jo neljävuotiaana. Perunapellolla kasvaneen pojan ensimmäinen sana liittyi – mihinkä muuhunkaan kuin – ruokaan.

Rymättylässä koko ikänsä asuneen Lassi Lähteenmäen keittiö täyttyy kesällä omalla pihalla kasvaneista herkuista. Tällä hetkellä satoa tuottavat sipuli, valkosipuli ja kesäkurpitsa, makua ruokiin poimitaan erilaisista yrteistä. Parsa-, lehti- ja ruusukaaliakin on kokeiltu, ja seuraavaksi istutetaan tomaatintaimet juuri valmistuvaan kasvihuoneeseen. Aamiaismunat haetaan omasta pienestä kanalasta.

– Vastaan kotona usein kokkailusta, ja pöydässä istuvat myös jo aikuisikään ehtineet lapset. En käytä juuri koskaan eineksiä tai valmiita kastikkeita, vaan haluan suosia puhtaita raaka-aineita. Lisäaineilla varustetut ruoat maistuvat aina samalta, mutta kun tekee itse, saa aina varioitua erilaisia makuja.

Lassi Lähteenmäki

Kaverit lähtivät teurastajan matkaan

Lähteenmäki asuu Rymättylässä isänsä syntymäkodissa. Kilometrin päässä sijaitsee äidin syntymäkoti, joka on myös Lähteenmäen lapsuudenkoti. Lähteenmäkien koti oli tyhjillään ja vuokrakäytössä 1990-luvulle asti, jolloin Lassi osti rakennuksen vanhemmiltaan ja alkoi hiljalleen kunnostaa sitä. Lähteenmäki varttui kotitilalla ja koko perhe ahersi tilan töissä peruna-, kurkku- ja heinäpelloilla.

– Isovanhempani asuivat naapurissa, ja lapsena kävin siellä syömässä perunaa ja silliä melkein joka päivä. Se oli ykkösherkkuani! Opin kirjoittamaan neljävuotiaana ja ensimmäinen kirjoittamani sana oli silakka, vuoden 2019 positiivisimmaksi naantalilaiseksi valittu Lähteenmäki nauraa.

Suolasilakat olivatkin Lähteenmäen suosikkiherkkuja lapsuudessa. Kuorittujen perunoiden kanssa samassa keitinvedessä kypsennetyt silakat suolasivat perunat täydellisiksi. Perunoiden kanssa syötiin usein myös kokonaisia ahvenia ja pomppua eli mätiä. Suklaapuuro oli harvinaista herkkua.

– 1960-luvulla maatiloilla syötiin sitä, mitä oma tila tuotti. Harvoin ostimme kaupasta mitään raaka-aineita. Aina joulun alla teurastaja tuli meille kotiin. Navetassa asui sikoja ja lehmiä ja muistan itkeneeni, kun teurastaja vei mukanaan kaverini.

Teini-iässä Lähteenmäki opetteli yrittämistä yhdessä veljensä kanssa. Maatiloilla oli silloin tapana antaa lapsille oma peltopätkä, jossa he kasvattivat itse satoa. Varhaisperunat nostettiin ylös illalla ja aamulla matkattiin Naantalin torille myymään itse tuotettuja tuoreita pottuja.

Yrttilevitettä perunoiden päälle

Lähteenmäki kokkailee nykyään kokeilevasti. Hän ei koskaan lue keittokirjoja tai noudata niiden reseptejä, sillä tulee paljon edullisemmaksi valita kasvikset, vihannekset ja mausteet kaapista löytyvistä raaka-aineista. Kun käytössä on paljon aikaa, laitetaan uuniin hautumaan possunniskaa ja sen kaveriksi hunajalla maustetut uunijuurekset. Se on yksi Lähteenmäen bravuureista, samoin kuin raikas yrttilevite. Se maistuu ihanalta uusien perunoiden ja grillatun lihan kanssa tai vaikka leivän päällä nautittuna.

– Uudet perunat ja voi ovat kesän paras herkku. Sukulaiseni on opettanut jo lapsuudessa, että perunaa pitää aina maistaa ensin sellaisenaan. Sen maku on niin hento, että kaikki muut jyräävät sen päälle.

Lassi Lähteenmäki

PAIKALLISET RUOKAVINKIT TOP 5

  1. Rymättylän varhaisperunat
  2. Talvinuottasilakka paistettuna voin ja ruisjauhon kera
  3. Naantalin Luonnonmaalla afrikkalaisia herkkuja tarjoava Davidin kioski
  4. Saariston kalasta tehty ceviche
  5. Fenkolinsiemenillä maustetut haukipullat paikallisesta kalasta valmistettuna

LASSIN YRTTILEVITE

reilu nipullinen tuoreita yrttejä (esimerkiksi mäkimeiramia, minttua, rakuunaa ja lipstikkaa)1 valkosipuli
1 kg voita

Poimi reilu nipullinen tuttuja yrttejä kotipihaltasi tai kaupan hyllystä. Valikoi vain terveitä lehtiä ja kasvinosia. Paloittele valkosipuli. Lämmitä voi mikrossa lähes juoksevaksi. Sekoita kaikki aineet tehosekoittimessa. Jos haluat levitteestä juoksevampaa, sekoita joukkoon rypsiöljyä. Kun massa on kauniin vihreää ja tasaista, kippaa levite astiaan ja vie jääkaappiin jäähtymään. Jos voi jää liian juoksevaksi, massaa pitää sekoittaa muutaman kerran, jotta ainesosat eivät erotu kerroksiksi. Kylmä levite toimii mainiosti juuri grillistä tulleen lihan mausteena (pippurin ja suolan lisäksi) sekä voileivän päällä. Kokeile sitä myös perunan lisukkeena tai kastikkeen maustajana. Yrttilevite säilyy jääkaapissa useita viikkoja.

Lassi Lähteenmäki on yksi Naantalin ruokakummeista. Kummit jakavat The Delicious Side Of Naantali -sivustolla ja sen sosiaalisen median kanavissa omia ruoka-, resepti-, lähiruoka- ja ravintolavinkkejään.