Lähituottajat

Galloway-karjaa kurkistelee aidan takaa.

Kurjen Galloway

VAPAANA KASVAVA KARJA – KURJEN GALLOWAY LAIDUNTAA LUONTOA KUNNIOITTAEN

Yksi Suomen harvoista Galloway-karjan kasvattajista sijaitsee Velkualla. Suurin osa tuotetusta lihasta toimitetaan suoraan kuluttajien jääkaappeihin. 

Velkualla, Salavaisten saarella sijaitsee Suomen suurin Galloway-karjaa kasvattava tila. Kymmenen minuutin venematkan päässä Teersalosta sijaitsevalla saarella laiduntaa noin 180 Galloway–nautaa, joiden hyvinvoinnista vastaa nykyään nuori yrittäjä Atte Raita. Hän otti vetovastuun Kurjen Galloway -yrityksestä keväällä 2020 sukupolvenvaihdoksen myötä. 

Kurjen Galloway -tilan isäntä Atte Raita ja karjaa laiduntamassa.

– Tila on ollut vanhemmillani vuodesta 1987. Olen asunut täällä lapsuuteni, mutta opiskellut kaupungissa ja ollut töissä pankki- ja vakuutusalalla. Isäni menehdyttyä äkillisesti parisen vuotta sitten päätin palata kotisaarelle ja ottaa isäni työt hoitooni.

Raita teki tilan omistavan äitinsä kanssa ensin vuoden työsopimuksen. Sen aikana päätös yrityksen ostamisesta vahvistui, ja kun puoliso Jemina Vakkala suhtautui asiaan positiivisesti, ei Raidan tarvinnut enää miettiä. Tilan hoitaminen oli hänelle jo aiemminkin tuttua, sillä hän on tehnyt Salavaisissa töitä osa-aikaisesti koko elämänsä ajan. Galloway-karjan kasvatuksen Raidat aloittivat reilut kymmenen vuotta sitten. Rotua kasvatetaan Suomessa vain muutamalla tilalla, ja Kurjen Galloway on ainoa kasvattaja Varsinais-Suomen alueella. 

– Rotu on paksun turkkinsa ansiosta hyvin kylmää kestävä, joten se selviää ulkona koko vuoden ympäri. Gallowayt ovat hyvin kesyjä ja liha laadultaan erinomaista. Lisäksi ne huolehtivat myös ympäristöstä, kun syövät tienposket nätiksi ja taimikot puhtaiksi, Raita kertoo. 

Luonnonmukaista laiduntamista ilman stressiä

Salavaisilla karja saa elää vapaana koko elämänsä syntymästä teurastukseen asti. Kesäisin laiduntilaa löytyy useamman hehtaarin verran. Vapaana laiduntaessa karja saa elää luontaisesti laumassa, luonnonmukaisesti ja ilman stressiä. Toisaalta se kasvaa hitaammin ilman tehotuotettua ruokintaa, mutta eettinen tuotantotapa on Raidalle arvoista tärkeimpiä. 

– Haastavinta tässä työssä on eläinten hoitamisen ja myyntityön yhdistäminen. Ylimääräiset yllätykset, esimerkiksi eläimien sairastelut, ovat kuormittavia. Toisaalta kaikkeen tottuu, enkä enää haluaisi palata takaisin ansiotöihin. Yrittäjyys on minun juttuni. 

Myös saari paikkana tuo omat haasteensa, sillä logistiikka on hidasta ja arvokasta. Työn palkitsevuus kuitenkin voittaa haasteet: Raita nauttii siitä, että saa tehdä itse päätökset ja kantaa mahdolliset riskit. Rakkaus eläimiin on kuitenkin tärkeintä. 

Kurjen Galloway -tilan karjaa ja isäntä.

– Eläimien hyvinvointi on palkitsevinta. Emot hoitavat vasikkansa rakkaudella ja se näkyy arjessani joka päivä. 

Suurin osa lihasta suoraan kuluttajille 

Atte Raita on vastannut alusta asti lihan suoramyynnin suunnittelusta. Jokaisesta viikosta menee kaksi työpäivää myyntityössä, jolloin hän hakee uuden erän lihanleikkaamosta ja toimittaa sen jälleenmyyjille ja kuluttajille. 20 prosenttia tuotannosta menee ravintoloille ja kauppoihin ja loput 80 suoraan kuluttajille. Reko on tärkein myyntikanava. 

– Meillä on myös tori- ja markkinamyyntiä, ja kanta-asiakkaat tilaavat tuotteet suoraan meiltä sähköpostilla. Varsinais-Suomen alue on tärkein myynnin kannalta, mutta jonkun verran lihaa menee myös Helsinkiin. Asiakkaat arvostavat sitä, että eläimet on kasvatettu vapaana ja eettisesti, ja että lihan laatu on erinomaista, Raita sanoo. 

Kurjen Galloway tuottaa vuodessa noin 15 000 kiloa lihaa. Tuorelihan lisäksi asiakkaat voivat ostaa myös makkaroita ja pakasteita. Lihan lisäksi Raita haluaa kehittää intohimoisesti myös oheistuotteita, valikoimassa on esimerkiksi lihalle sopivaa marinadia ja omaa sinappia. 

KURJEN GALLOWAY

Salavaistentie 336
21195 Velkua