Ruokakummit

Anna Kortelainen katsoo metsässä löytämäänsä sientä.

Anna Kortelainen

RUOKARAKKAUTTA JO USEAMMASSA POLVESSA

Anna Kortelainen on perinyt rakkauden ruoanlaittoon äidiltään. Anna tekee ruokaa joka päivä ja tunnistaa vähintään sata sientä.

Merimaskun saaristolaiskylässä luonto on muutaman askeleen päässä. Anna Kortelainen käy päivittäin metsässä yhdessä koiriensa kanssa, ja syksyllä hän nappaa mukaansa aina korin. Intohimoinen sienestäjä kun löytää joka kerta metsästä jotakin suuhun pantavaa. Herkkutatti on hänen suosikkisienensä, mutta niiden lisäksi hän poimii laajasti muitakin metsäsieniä. Esimerkiksi rouskuja, jotka sopivat erinomaisesti sienisalaatteihin. 

Anna Kortelainen seisoo hymyillen kotitalonsa edustalla.

– Tunnistan noin sata erilaista sientä, joista käytössä on reilut parisenkymmentä. Herkkutatti on monipuolisuutensa takia lempparini. Pienimmät ja kauneimmat voi syödä vaikka raakana ohuina viipaleina carpaccion tyyliin parmesaanin, oliiviöljyn, suolan ja mustapippurin kera. 

Intohimo ruokaan kulkee suvussa

Kortelaisen äiti oli taitava ruoanlaittaja. Hän oli kotiäitinä lähes koko Kortelaisen lapsuuden ajan, ja omistautui ruoanlaitolle. Myös Kortelaisen pietarilaista alkuperää oleva isoäiti oli taitava keittiössä. Pikkutyttönä Kortelainen sai usein olla äitinsä apuna keittiössä. 

– Äitini oli keittiössä taiteilija, eikä halunnut hirveästi antaa vastuuta muille. Hän halusi olla maestro, mutta se ei haitannut minua ollenkaan. Imin itseeni taidot ja kiinnostuksen niinkin. 

Suvussa intohimo ruoanlaittoon periytyy, sillä myös Kortelaisen molemmat lapset ovat kiinnostuneet kokkaamisesta ja syömisestä. He käyvät lapsuudenkodissaan lähes viikoittain ja aloittavat jo hyvissä ajoin keskustelut äidin kanssa yhteisten ruokailujen sisällöstä. Kortelainen laittaa ruokaa lähes joka päivä ja hakee inspiraatiota ruokalehdistä ja keittokirjoista. Hän poimii niistä kuitenkin enemmänkin ideoita, sillä reseptin seuraaminen orjallisesti ei ole hänen juttunsa.

Lähiruokaa Naantalin torilta

Kortelaisen puoliso kalastaa ympäri vuoden, joten lautaselta löytyy joka viikko kalaa useammassa eri muodossa – välillä kyllästymiseenkin asti. Riistaa Kortelainen hankkii rymättyläläisiltä metsästäjiltä ja paikallisten viljelijöiden herkut on kätevintä napata mukaan Naantalin torilta. Kortelainen laittaa ruokaa myös ystävilleen ja nauttii erilaisten juhlien järjestämisestä. Ruokavuosi huipentuu aina jouluun. 

– Isäni on kotoisin Varsinais-Suomesta ja äitini Karjalasta. Äitini valmisti aina itse joulupöytään molempien ruokaperinteiden tärkeimmät jouluruoat. Opin jo lapsena, että joulu tulee tekemällä, ja näin se on edelleenkin. Meillä kaikki jouluherkut tehdään itse alusta alkaen, ja nyt tyttäremme ovat apunani valmisteluissa, Kortelainen kiittelee. 

Anna Kortelainen nojailee harmaan puurakennuksen seinään sienikori kädessään.

PAIKALLISET RUOKAVINKIT TOP 4

  1. Rymättylässä sijaitseva leipomo Tuulisolmu, jossa on ihana vanhan ajan tunnelma 
  2. Naantalin Reko
  3. ravintola Rantamakasiini Merimaskussa
  4. Mikolan luomutila, josta ei selviä koskaan ulos alle viidessä minuutissa. Yrittäjä Tita-Marjut on niin mukava, puhelias ja antaa hyviä vinkkejä viljelyasioissa.

Ruokakummi-Annan hillotut suppilovahverot laitettuna kauniisti esille erilaisten juustojen kanssa.

Hillotut suppilovahverot

5 l puhdistettuja suppilovahveroita

Mausteliemi

1 kg sokeria
1 tl mausteneilikoita
2½ dl etikkaa
1 l vettä 

Ryöppää sienet kevyesti suolatussa vedessä ja valuta siivilän läpi. Keitä mausteliemi. Laita neilikat pussissa (esimerkiksi suodatinpussista saa tehtyä) mukaan. Lisää sienet liemeen ja keitä pienellä lämmöllä n. 2 tuntia kunnes sienet on läpikuultavia. Purkita liemineen päivineen. Tästä määrästä riittää noin 3–4 isompaan lastenruokapurkkiin. Voit tehdä myös tuplasatsin, jolloin purnukoita voi antaa lahjaksikin. Hillotut suppilovahverot maistuvat erityisen ihanilta esimerkiksi riistan, maksan ja kovien juustojen seuralaisena. 

Vinkki! Jos lientä jää jäljelle, voit pullottaa sen ja käyttää makusiirappina. 

Anna Kortelainen on yksi Naantalin ruokakummeista. Kummit jakavat The Delicious Side Of Naantali -sivustolla ja sen sosiaalisen median kanavissa omia ruoka-, resepti-, lähiruoka- ja ravintolavinkkejään.