Tapahtumat

Unikeonpäivä

27.07.2024 - 27.07.2024
Unikeko makailee rannalla

Unikeonpäivä 27.7.

Unikeoksi kutsutaan sikeäunista ja liian pitkään nukkuvaa henkilöä. Heinäkuun 27. päivä on tämän pikkukaupungin suuri juhlapäivä, jolloin päivänsankariksi valitaan ansioitunut henkilö. Valtakunnallinen unikeonpäivän vietto on vakiintunut Naantaliin ja vuosittain valitaan Naantalin hyväksi toiminut henkilö joka on Valtakunnan Virallinen Unikeko.

Ennen vanhaan

Ensimmäiset unikekotarinat ovat peräisin kristittyjen vainojen ajoilta, jolloin seitsemän pyhän miehen kerrotaan nukkuneen 200 vuoden ajan.

1800-luku olikin Naantalin vanhan kylpyläkulttuurin kukoistuskausi. Kesävieraat kaipasivat elämyksiä ja viihdytystä, mikäpä olisi ollut mukavampaa kuin värikäs karnevaalipäivä. Tällöin osallistujat kokoontuivat aamuseitsemältä ja myöhästyneitä heiteltiin takiaisilla, joita lapset keräsivät pusseihin ja myivät eteenpäin.

Tämän jälkeen aamuvirkku kulkue marssi läpi kaupungin, kattilankansia ja seiniä kolistellen. Varsinkin jos taloissa oli verhot vielä kiinni ja nukuttiin, kuului ikkunan alta asiaankuuluva serenadi.

Unikeonpäivien ohjelmaa.

Ohjelma on joka vuonna monipuolinen kattaus iloista karnevaali- ja markkinatunnelmaa. Valtakunnan Viralliseksi Unikeoksi valittu henkilö julkistetaan 27. heinäkuuta aamukahdeksalta, julkistaminen tapahtuu Naantalin Vanhankaupungin rannassa.

Herätyskulkue herättää kaupungissa hilpeyttä ja päivän aikana on tarjolla opastettuja kierroksia ja lasten suosittu pukukilpailu. Lisäksi pääsee nauttimaan musiikillisesta ohjelmasta.

Huom! Muutokset mahdollisia ja tarkempi ohjelma päivittyy alkukesästä.