Ruokakummi-Lauran uuden vuoden herkut

Pretzeleitä ja kirkasta perunasalaattia

Joulun ruokien sulattua on hyvä alkaa miettimään uudenvuoden aaton herkkuja. Halusin kehittää meidän pöytäämme jotain vähän erilaista ja uutta nakkien ja tavallisen perunasalaatin sijaan ja samalla päästä edes ajatusten tasolla matkustamaan New Yorkin kaduille, Saksaan Oktober-festeille tai ranskalaisiin tammimetsiin.

Uuden vuoden juhlapöytäämme päätyy tänä vuonna ihania, suolaisia pretzeleitä, jotka voi avata ja voidella Naantalin uusimman herkkukaupan Liha&Herkun tryffelivoilla, jota muuten aion käyttää vielä todella monissa muissakin ruoissa.

Pretzelit voi tehdä halutessaan alkoholittomaan olueen, jolloin ne sopivat myös lapsille. Näiden lisukkeeksi tein kirkkaan perunasalaatin, josta aion tehdä monta erilaista versiota vielä keväällä Rymättylän uusista perunoista. Nakkien sijaan grillasimme vielä erilaisia makkaroita kaveriksi. Varsinkin chorizo sopi perunasalaatin rinnalle erinomaisesti. Uskoisin näistä herkuista tulevan perinne meidän uuden vuoden pöytäämme, niin ihanan raikkaita ja hyviä makuja jokaisella haarukallisella.

Pretzelin ohje:

Lämmitä olut kattilassa 42-asteiseksi ja siirrä kulhoon.

Mittaa 5 dl jauhoja ja sekoita siihen sokeri, suola ja kuivahiiva. Alusta seos taikinan sekaan ja lisää vielä sen verran jauhoja, että taikina ei tartu sormiin. Sekoita joukkoon 1 rkl voisulaa ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia. Peitä taikina pyyhkeellä ja jätä kohoamaan tunniksi.

Jaa taikina kahdeksaan osaan ja muotoile pitkiksi pötköiksi. Kiepauta pötköt rinkeleiksi ja pane vielä liinan alle kohoamaan puoleksi tunniksi.

Kuumenna kaksi litraa vettä kiehuvaksi ja sekoita joukkoon ruokasooda. Keitä rinkeleitä 30 sekunnin ajan ja nostele reikäkauhalla leivinpaperille.

Voitele rinkelit lopulla voisulalla ja ripottele päälle sormisuolaa.

Paista rinkeleitä 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Kirkkaan perunasalaatin ainekset:

Herkullista uutta vuotta toivottaen ruokakummi Laura

Laura Klami