Naantalin auringon alla liikkuvat ihmiset ja pallo

Naantalin liikuntapaikat innostavat kokeilemaan, kokemaan ja treenaamaan. Mikä maistuisi tänään: leppoisa luontoretkeily, tiukka tennismatsi keskiaikaisen kirkon kupeella vai kierros golfia merellisissä maisemissa? Viimemainitusta nauttii täysin sydämin jalkapalloilija Petteri Forsell.

Golfissa on draivia

”Sain pikkupoikana Kokkolassa ensimmäiset mailani, jotka iskä oli hitsannut sopiviksi vasemmalta lyövälle”, jalkapalloilija Petteri Forsell muistelee harrastuksensa alkumetrejä. ”Olin jotain 11–13-vuotias, kun hankin green cardin. Silloin pelasin käytännössä päivittäin.” Ensimmäisten vuosien innostusta seurasi 17 vuoden kausi, jolloin Petteri pelasi golfia ”yhteensä ehkä kymmenen kertaa.”

Kipinä syttyi uudelleen, kun Petteri siirtyi Turkuun FC Interin pelaajaksi ja asettui asumaan Naantalin Luonnonmaalle, Kultaranta Resortin golf-kentän tuntumaan. ”Nyt olen ostanut ensimmäisen oman mailasetinkin!”

Jalkapalloilijaksi Petteri Forsell kehuu pienempää palloa ja lajia varsin estottomasti: ”Golfia pystyy pelaamaan yhdessä eri-ikäisten kanssa – paras pelikaverini on ‘naapurinmummu’ Kristiina Jokisuu. Pelatessa tutustuu myös uusiin ihmisiin ja peliin voi suhtautua joko urheiluna tai ajanvietteenä – riippuu siitä, käveleekö koko kierroksen vai käyttääkö autoa.” Petteri pitää myös lajiin liittyvästä jatkuvan parantamisen ajatuksesta: ”Lyön pitkälle, mutta lähestymislyöntejä ja puttaamista voi aina harjoitella.”

Kokeile myös

Aurinko Golf

Täysimittainen 18 reiän kenttä ja yhdeksän reiän (par 30) harjoituskenttä, jolle kaikki pääsevät tutustumaan lajiin.

Kultaranta Resortin golfkenttien ilmakuva.

”Hienosti rakennettu ja hoidettu, upeat maisemat, ystävällinen ilmapiiri, hyvä kenttä sekä aloittelijalle että taitajalle, ja bonuksena vielä tosi hyvä lounasravintola”, Petteri Forsell summaa kotikenttänsä hyviä puolia.

Polkuja käveltäviksi ja poljettaviksi

Heille, joille golfmaila ei luonnu käteen, Petterillä on toinenkin liikuntavinkki: ”Naantalin Luonnonmaan saari on kaiken kaikkiaan hieno alue, jossa risteilee paljon polkuja. Koirakin tykkää niistä. Joskus on mukava pysähtyä hengähtämään laavulle.”  

Luonnonmaan ja muun Naantalin kuntoradoista, poluista ja reiteistä saat lisätietoa matkailuneuvonnasta, jonka löydät vanhan kaupungin rannasta, tai kaupungin verkkosivuilta.

Petterin kotisaareen on mukava tutustua myös pyörän päältä. Älä unohda makkaranpaistovehkeitä! Ja jos eväät kuitenkin jäisivät matkasta, ei hätää: Luonnonmaan pyöräilyreittien varrella polkijaa odottaa myös kioskeja ja ravintoloita.

Matkailuneuvonnasta voit vuokrata polkupyörän ja kysyä muita päiväreittivinkkejä. Jos haluat polkaista hiukan pidemmälle, Saariston pieni rengastie vie sinut saariston syliin ihanan Naantalin kautta.

Käy laskemassa Ruonan kuntoportaiden askelmat.

Monen onni on pyöreä ja keltainen – tai musta

Naantalin kaupungin tenniskentät ansaitsevat oman mainintansa. Kirkkopuiston ja idyllisen Kailon saaren perinteiset tiilimurskakentät ovat kokonaiselämys: hyvin hoidetuilla alustoilla peli on nautittavaa, ja ympärillä avautuvat hienot maisemat. Naantalin seudulla on myös kunnan ylläpitämiä beach volley -kenttiä sekä frisbeegolf-ratoja ja skeittiparkki.

Ehtiikö työkseen jalkapalloa pelaava harrastaa muitakin lajeja kuin golfia? ”Jääkiekkoa; yleensä marras-joulukuussa”, Petteri Forsell kertoo. Naantalin jäähalleille hän ei ole vielä ehtinyt mutta tietää, että Luonnonmaalla, Kuparivuorella ja lähipitäjissäkin on talvisin hienoja luistelu- ja hiihtomahdollisuuksia; hyvinä pakkastalvina jopa meren jäällä.

Kuva Naantalin kirkkopuiston tenniskentästä.

Kuva Naantalin kirkkopuiston tenniskentästä.

“Kirkkopuiston massakentissä viehättävät keskeinen sijainti, miljöö ja se, että ne ovat aina hyvässä kunnossa”, kertovat iloiset pelaajat Sirpa & Sirpa. 

Kuvassa iloiset pelaajat Sirpa & Sirpa Kirkkopuiston tenniskentällä.

Meri-ilmasto kasvattaa ruokahalua

Jotta jaksaa liikkua ja harrastaa, välillä on syytä pysähtyä herkuttelemaan. Petterillä on lyhyt matka omaan suosikkiravintolaansa: ”Kultaranta Heineken Housessa on tosi hyvät pizzat ja hienot näkymät.” Golfkentälle, yllätysyllätys.

Hienoja näkymiä tarjoaa Petterin mielestä myös kaupunginlahti: ”En yhtään ihmettele, että laiturit näyttävät useimmiten olevan täynnä.” Kaupungin sydämessä sijaitseva vierasvenesatama kahviloineen ja ravintoloineen houkuttelee veneilijöitä, muita vierailijoita ja kaupunkilaisia nauttimaan hyvästä ruoasta ja juomasta, ja samalla myös auringosta, meren läheisyydestä ja vilkkaan katuelämän katselemisesta.

Kun kello lähestyy iltakahdeksaa, kaupungin rumpali eli trumputtaja muistuttaa, että on aika lopettaa päivän askareet ja keskittyä illanviettoon. Viehättävässä rantalomakaupungissa se käy kuin itsestään.

Muita vinkkejä

Naantalin Vanhakaupungin kadulla kävelemässä ihmisiä ja tekemässä ostoksia.

Ostoksille Naantaliin?

Naantalin ihastuttavat kivijalkamyymälät, putiikit, matkamuistoshopit ja kaupat ovat shoppailijan aarreaitta!

Kuva illalliselta. Tarjoilija kaataa juomaa lasiin.

Herkuttelemaan vanhaan kaupunkiin?

Naantalin ravintolat ja kahvilat tarjoilevat saaristolaisherkkuja, ihania leivonnaisia, eksoottisia gourmet-makuja, tuoretta ja terveellistä lähiruokaa.

Naantalin vanhan kaupungin tunnelmaa.

Opastus avaa ovia

Historian havinaa, mielenkiintoisia tarinoita, hauskoja teemakierroksia, kummituskartanoita… Lähde opastetulle kierrokselle ja kuulet enemmän!

Trumputtaja, mustassa smokissa ja hatussa, rummuttaa isoa edessään kannattelemaa rumpua. Taustalla Naantalin kirkko, aurinkoinen kesäilta.

Tiedätkö mikä on trumputtaja?

Trumputtaja rummuttaa 1800-luvulta olevan nuotin mukaan iltaisin vähän ennen kello kahdeksaa.

Kuva kirkolle vierasvenesatamalta päin.

Naantalin piilotetut helmet X 5

2 retkeilijää rantakallioilla.

Vinkit Naantalin luonto- ja ulkoilukohteisiin

Muita kokemisen arvoisia paikkoja